Ηλεκτρονική ταυτότητα κατά των ζωοκλεφτών

Τα νέα για όσους ασχολούνται με τα αγροτικά
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12129
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Ηλεκτρονική ταυτότητα κατά των ζωοκλεφτών

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-πιλότος για τα μικρά ζώα ξεκινά από την Κρήτη

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 1-2-1995

Με ηλεκτρονική ταυτότητα (μικροτσίπ)
εφοδιάζονται για πρώτη φορά τα μικρά ζώα στην Κρήτη,
διαδκασία που υλοποιείται ήδη από τον Σεπτέμβριο του
1994, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού
Συλλόγου παραρτήματος Κρήτης.

     Οπως δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος κ. Μανώλης Σουρανάκης, η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των ζώων είναι εντελώς ακίνδυνη, επιστημονικά έγκυρη, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονται οι παλιοί τρόποι σήμανσης, που πολλές φορές ήταν επώδυνοι για τα ζώα όπως σημάδεμα με κόψιμο του αυτιού (σαμίας), το τατουάζ» η χρήση πυρακτωμένου σιδήρου, η κονκάρδα (επισφαλές μέσο) κ.λπ.

     Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση, πιστεύει ο κ. Σουρανάκης, είναι μια μέθοδος η οποία μπορεί να εφαρμοστεί για την εξυγίανση ζωικών πληθυσμών, την αντιμετώπιση με αποτελεσματικό τρόπο επικίνδυνων ζωικών νόσων, όπως ο εχινόκοκκος, την αντιμετώπιση της ζωοκλοπής, την παρακολούθηση και αντιγραφή της θαλάσσιας διαδρομής μεγάλων ψαριών κ.τ.λ.

     Μικροτσίπ

     Πώς λειτουργεί όμως η εν λόγω μέθοδος, που στις ευρωπαϊκές χώρες είναι ευρέως διαδεδομένη, ενώ στην Ελλάδα εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Κρήτη στο πλαίσιο σχετικού πιλοτικού προγράμματος, ώστε αργότερα να υλοποιηθεί σ' όλο τον ελλαδικό χώρο;

     Κατ' αρχήν εμφυτεύεται υποδορίως ένα μικροτσίπ ελάχιστου μεγέθους, το οποίο λειτουργεί με προγραμματισμό και παρέχει στο ζώο ένα μοναδικό ηλεκτρονικό αριθμό, ο οποίος μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί μόνο από ειδικευμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή, που διαθέτουν οι κτηνίατροι.

     Ο κτηνίατρος στην Κρήτη εμφυτεύει το μικροτσίπ και ταυτόχρονα είναι ο μόνος μαζί με τον ιδιοκτήτη που γνωρίζει τον κωδικό αριθμό, ο οποίος καταχωρίζεται σε τράπεζα δεδομένων. Ετσι, αν κάποιος χάσει ή εγκαταλείψει σκοπίμως το σκυλί του, αυτό κάποια στιγμή θα βρεθεί με βάση τον αριθμό του.

     Το γεγονός αυτό κάνει τους ιδιοκτήτες των ζώων πιο υπεύθυνους, κυρίως όσον αφορά τα αδέσποτα. Οταν το εν λόγω πρόγραμμα επεκταθεί σ* όλη την Ελλάδα πρέπει το υπουργείο Γεωργίας να τοποθετήσει υπολογιστή, ώστε να κατατίθενται όλες οι εγγραφές τους και να υπάρχει υπεύθυνος έλεγχος, επειδή μέχρι τώρα σε πολλά ζητήματα υπάρχει ερασιτεχνισμός, με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων ζώων, γεγονός που έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα.

     Αυτό το σύστημα ελέγχου ήδη ενεργοποιείται και θα υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται ζώα, που ενδεχομένως μεταφέρουν μεταδοτικές ασθένειες και ειδικότερα ζωοανθρωπονόσους, όπως λεϊσμανίαση, εχινόκοκκο, λύσσα κ.λπ. Για παράδειγμα, αν είχε εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος στην Ελλάδα, η διάγνωση του αφθώδους πυρετού, που εισήλθε στην Ελλάδα από άλλη χώρα, θα ήταν άμεση και αντιμετωπίσιμη χωρίς οικονομικό κόστος, αλλά και τη συνεπακόλουθη εξόντωση των ζώων την ταλαιπωρία των ανθρώπων.

     Αυτό που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι πως η εμφυτευόμενη ηλεκτρονική κάψουλα είναι εντελώς ακίνδυνη, επειδή είναι αδρανής, αφού μόνο η συσκευή ανάγνωσης μεταδίδει τα στοιχεία, ενώ παράλληλα είναι κατασκευασμένη από βιοϊατρικό γυαλί, το οποίο απομονώνει το ηλεκτρονικό σύστημα.
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση