Επιστολή που έστειλα στον κ. Παπανδρέου στις 6 Οκτ. 2009

Συζητήσεις Γενικού περιεχομένου
Απάντηση
Λίνος Κουντουράς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: Παρ Οκτ 09, 2009 8:34 am

Επιστολή που έστειλα στον κ. Παπανδρέου στις 6 Οκτ. 2009

Δημοσίευση από Λίνος Κουντουράς »

Προς τον ΝΕΟ μας ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Αθήνα 5.10.2009

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Συγχαρητήρια για την περίτρανη εκλογή σας.

Η Ελλάδα και εμείς οι Έλληνες στηρίζουμε όλες μας τις ελπίδες στην επιλογή μας αυτή.
Περιμένουμε πολλά από εσάς και πιστεύω ότι, αν μας δικαιώσετε, θα έχετε εξασφαλίσει για εσάς και την παράταξή σας πολλές επόμενες επανεκλογές.

Στα περασμένα χρόνια αποδείχτηκε, ότι η παρατηρούμενη διάλυση του Κράτους οφείλεται στο πολιτικό μας σύστημα. Σε αυτό οφείλονται οι ατασθαλίες των πολιτικών, τα σκάνδαλα, η κακοδιοίκηση, η φαινομενική ανικανότητα των υπουργών και της δημόσιας διοίκησης και γενικά όλα όσα αγανακτούν ολοένα και περισσότερο τους πολίτες, με αποτέλεσμα να εναλλάσσονται κάθε λίγο τα Κόμματα στην διακυβέρνηση του Κράτους και να επικρατεί η γενική άποψη πως «όλοι ίδιοι είναι» .

Αν λοιπόν και εσείς δεν κάνετε βαθιές (αλλά όχι οπωσδήποτε επώδυνες) τομές στο παγιωμένο πολιτικό μας σύστημα που ευθύνεται για τα χάλια της Πατρίδας μας, θα έχετε σε λίγο την ίδια απόρριψη με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις μας.

Μπορείτε όμως να βελτιώσετε τα πάντα και να μείνετε ο Πρωθυπουργός που έκανε την Ψωροκώσταινα με την Βαλκανική νοοτροπία, Δανία ή και ακόμα καλύτερα Ευρωπαϊκό πρότυπο. Με τη θέση σας στη Σοσιαλιστική Διεθνή, σάς δίνεται η μοναδική δυνατότητα να είναι αναμενόμενη η προώθηση από εσάς ενός Διεθνούς Πρότυπου Διακυβέρνησης.

Υπάρχει όμως ένας χρονικός περιορισμός. Πρέπει τώρα στην αρχή της πρωθυπουργίας σας να προβείτε στις απαιτούμενες αλλαγές. Μετά από μερικούς μήνες θα έχετε εμπλακεί (όπως άλλωστε όλοι οι προκάτοχοί σας) στην καθημερινότητα των υποχρεώσεών σας και όλες οι καλές προθέσεις θα αναβάλλονται δια παντός.

Παραθέτω στη συνέχεια όσα πιστεύω ότι θα αλλάξουν ριζικά την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, ικανοποιώντας τους Έλληνες πολίτες και εξασφαλίζοντάς σας επόμενες τετραετίες.




ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Υπουργικό Συμβούλιο
• Να μην αλλάζουν οι Υπουργοί κάθε λίγο
Να μην αλλάζουν οι Υπουργοί κάθε λίγο, προκειμένου να υπουργοποιηθούν όλα τα στελέχη της παράταξης που κυβερνάει. Κανένας δεν μπορεί να υλοποιήσει σημαντικό έργο σε ένα υπουργείο, αν δεν μείνει σε αυτό για πολλά χρόνια. Ο υπουργός οικονομίας, ο οποίος δημιούργησε το μεταπολεμικό θαύμα της Δυτικής (τότε) Γερμανίας, ο Ludwich Erhard παρέμεινε στο ίδιο υπουργείο επί 14 ολόκληρα χρόνια (1949 – 1963). Μόνο έτσι συντελούνται τα θαύματα. Σε δύο χρόνια, ούτε να ενημερωθεί δεν προλαβαίνει ένας υπουργός, ιδιαίτερα αν είναι άσχετος με την ειδικότητα (όπως συνήθως συμβαίνει) και αν τρέχει σε εκδηλώσεις, αγωνίζεται να επανεκλεγεί, κάνει ρουσφέτια, προσπαθεί να επανακτήσει όσα χρήματα ξόδεψε στον προεκλογικό του αγώνα, και άλλα τέτοια.
• Υπουργοί εξωκοινοβουλευτικοί
Αν οι υπουργοί είναι μόνο εξωκοινοβουλευτικοί ειδικευμένοι επιστήμονες, θα έχετε άμεσα αποτελέσματα και αποτελεσματικότερη διοίκηση.
o Αποφεύγετε τις πιέσεις από τα κομματικά στελέχη για υπουργοποίηση.
o Επιλέγονται οι ειδικοί και γνώστες των θεμάτων σε κάθε Υπουργείο.
o Ο Λαός που είναι πεπεισμένος πως οι υπουργοί αποζητούν την υπουργοποίηση για τον πλουτισμό τους, θα ενθουσιαστεί.
o Οι βουλευτές περιορίζονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τον οποίο έτσι μπορούν να κάνουν με απόλυτη αντικειμενικότητα, αφού δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κομματικές και συναδελφικές σκοπιμότητες.
o Θα εκλείψουν παντελώς και αυτοί που κατακλύζουν καθημερινά τα γραφεία των υπουργών και των βουλευτών για τα γνωστά ρουσφέτια, αφού οι βουλευτές δεν θα μπορούν να επέμβουν στο υπουργικό έργο, ενώ ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός δεν θα έχει κανέναν λόγο να κάνει ρουσφέτια
• Τα σκάνδαλα στη Δικαιοσύνη
Πρωθυπουργός, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, συχνά ξεγλιστρούν λέγοντας ότι τα σκάνδαλα θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Είναι μια εντελώς παραπλανητική άποψη ο προσφιλής αυτός ελιγμός των ιθυνόντων, να περιμένουμε, σε περιπτώσεις σκανδάλων, «να αποφανθεί η Δικαιοσύνη».
Εξηγούμαι με ένα απλό παράδειγμα: Κανένα ποινικό αδίκημα δεν κάνει ο διαχειριστής της περιουσίας ενός ανήλικου παιδιού, αν πουλήσει τα πάντα και σπαταλήσει τα χρήματα εδώ και εκεί. Δεν παύει όμως να θεωρείται αισχρός εκμεταλλευτής και παλιάνθρωπος. Δεν διαγράφονται επομένως τα σκάνδαλα δια της δικαστικής οδού, όταν παραμένουν άκρως ανήθικα, ακόμα και αν είναι νόμιμα. Ο πολίτης εκλέγει ιθύνοντες με ηθικό έρμα και όχι νομότυπους διασπαθιστές των χρημάτων του.
• Ενημέρωση για το Κυβερνητικό Έργο
Η καθημερινή ή (καλύτερα) εβδομαδιαία ενημέρωση για το Κυβερνητικό Έργο (που ευελπιστώ ότι μετά τα παραπάνω θα υπάρχει) με πάντα ίδια, συγκεκριμένη μορφή, θα βοηθήσει τον πολίτη να κατανοήσει τα δρώμενα και θα αποτρέψει τις φωνασκίες στα κανάλια των τηλεοράσεων, όπου οι εκπρόσωποι των παρατάξεων φωνάζουν όλοι μαζί, χωρίς ποτέ να καταλαβαίνει ο ακροατής ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα. Θα μπορούσε πχ η εκπομπή να γίνεται πριν τις ειδήσεις της Τετάρτης και να ονομάζεται «Η Κυβέρνησή σας σας ενημερώνει». Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι πολύ θετικό για την Κυβέρνηση, με προϋπόθεση ότι ο παρουσιαστής θα είναι απόλυτα ειλικρινής και αντικειμενικός. Αν δεν είναι και απλώς προπαγανδίζει, θα οδηγήσει την ακροαματικότητα της εκπομπής στο μηδέν.

Δημόσια Διοίκηση
• Να μας λένε τι να κάνουμε, όχι τι απαγορεύεται
Θεσμοθετήστε σαν πρώτο μέτρο την απαγόρευση των απαγορεύσεων.
Να μην μας λέει κανείς δημόσιος λειτουργός, υπάλληλος, αστυνομία, δασάρχης, πολεοδομία, τροχαία, ακόμα και διαμαρτυρόμενοι διαδηλωτές, το τι να μην κάνουμε, αλλά να μας λένε τι θέλουν ή τι πρέπει να κάνουμε.
Όχι από πού να μην περάσει ο δρόμος (κύριοι διαδηλωτές) αλλά από πού θέλετε να περάσει.
Όχι που δεν θέλετε να κάνουμε χωματερή, αλλά που θέλετε να γίνει.
Όχι που απαγορεύεται να παρκάρουμε κύριοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, κύριοι Δήμαρχοι, αλλά να μας πείτε που θέλετε να παρκάρουμε.
Όχι που απαγορεύεται να κτίσουμε κύριοι δασάρχες ή του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά να μας πείτε τι πρέπει να κάνουμε για να κτίσουμε στο οικοπεδάκι μας.
Η τακτική να λέμε τι απαγορεύεται και να αφήνουμε τον άλλο (συνήθως τον κακομοίρη τον Έλληνα) να βρει μόνος του το τι να κάνει, είναι απόρροια ανικανότητας ή εκ του πονηρού.
Καλέστε στην αρχή όλους τους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους (αλλά όχι μόνο τους συνήθεις – ύποπτους – συνδικαλιστές και … ειδικούς) ώστε να έχετε καταλήξει με συνομιλίες με όλους τους ενδιαφερόμενους στο τι μπορεί να γίνει σε κάθε πρόβλημα, πριν από κάθε απόφασή σας.
• Φασισμός οι δρακόντειες ποινές
Να καταργηθούν οι δρακόντειες ποινές, που αποτελούν τη χειρότερη μορφή φασισμού, όσο οι νόμοι δεν ισχύουν για όλους, αλλά μόνο για όσους δεν έχουν τις απαραίτητες γνωριμίες, ενώ οι «δικοί μας» είναι στο απυρόβλητο.
Έτσι οι δρακόντειες ποινές τσακίζουν τον μικρό και επιτρέπουν στον «μεγάλο» να παρανομεί. Ας είναι μικρές οι ποινές, αλλά να επιβάλλονται σε όλους, πάντοτε και όποτε διαπιστώνονται.
Άλλωστε οι δρακόντειες ποινές ούτε τον πολίτη διαπαιδαγωγούν, όταν καταστρέφουν τους λίγους που πέφτουν στα δίχτυα της εξουσίας και αφήνουν ανεξέλεγκτους τους πολλούς, επειδή έτσι δικαίως πιστεύει, πως η σύλληψή του παραβάτη αποτελεί απλώς μια προσωπική «ατυχία».
• Ο δημόσιος λειτουργός πρέπει να καταγγέλλει κάθε παράβαση
Η γερμανική νομοθεσία προβλέπει ποινές για κάθε δημόσιο υπάλληλο ή λειτουργό, που βλέπει μια παράβαση και δεν την αναφέρει αμέσως.
Σε εμάς είναι στη διακριτική επιλογή ακόμα και του κάθε αστυνομικού, το αν θα καταγράψει τον παραβάτη ή όχι. Άλλο ένα παραθυράκι της νομοθεσία για προώθηση της διαπλοκής και εξυπηρέτηση των «δικών μας». Πρέπει επομένως και σε εμάς να υποχρεώνεται ο δημόσιος λειτουργός να λάβει μέτρα μόλις μια παράβαση του νόμου πέσει στην αντίληψή του.
• Να προάγονται όσοι βρίσκουν λύσεις
Να προάγονται με σχετική νομοθεσία και να ανεβαίνουν μισθολογικά όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκουν τρόπους και λύσεις για να μειωθεί η γραφειοκρατία με ταυτόχρονη βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Μόνο αυτοί που ζουν καθημερινά την εξειδικευμένη δουλειά τους μπορούν να βρουν λύσεις και ποτέ οι ανειδίκευτοι Υπουργοί μας (αυτό έχει άλλωστε αποδειχθεί περίτρανα).
• Δήμαρχοι
Λειτουργούν ανεξέλεγκτα και κάνουν τους παντογνώστες με αποτέλεσμα, αφ’ ενός να καταστρέφουν οικιστικά τις περιοχές τους, και αφ’ ετέρου να μην γίνονται διαχρονικές κατασκευές, αλλά να ξαναφτιάχνει αλλιώς ο επόμενος δήμαρχος τα «έργα» του προηγούμενου.
Γι’ αυτό κανένα έργο δεν θα επιτρέπεται να γίνεται από τους Δήμους, αν δεν περάσει πρώτα από πολυμελείς επιτροπές συγκοινωνιολόγων και πολεοδόμων (εκλεγμένη από τους δύο αυτούς κλάδους και όχι από τους δημάρχους) ώστε τα έργα να είναι ουσιαστικά, καλαίσθητα, με διαχρονική διάρκεια και να μην αποβλέπουν στη μίζα από τυχάρπαστους εργολάβους.
• Ο Συνήγορος του πολίτη
Ο Συνήγορος του πολίτη επιλέγεται συνήθως από την κυβέρνηση, και γι’ αυτό κάνει προσπάθειες να συνεπικουρεί απόψεις που βοηθούν την Διοίκηση. Τα παράπονα των πολιτών είναι άπειρα.
Γι’ αυτό πιστεύω ότι τόσο αυτός, όσο και οι βασικοί συνεργάτες του, πρέπει να εκλέγονται, ανά νομαρχία, από τους πολίτες, ταυτόχρονα με τις νομαρχιακές εκλογές. Η απόδοσή του άλλωστε πρέπει να αξιολογείται από τον αριθμό των επεμβάσεών του υπέρ του πολίτη και όχι από τις φορές που … «έσωσε» την δημόσια διοίκηση από τις διαμαρτυρίες του πολίτη, όπως λένε οι πολίτες ότι συμβαίνει σήμερα.
Ο πολίτης πρέπει να βοηθιέται από τον Συνήγορο του Πολίτη, στην επίδοση αγωγής, προσωπικά κατά οποιουδήποτε δημόσιου λειτουργού καταστρατηγεί τα συμφέροντά του.
Σήμερα υπόλογο είναι το απρόσωπο κράτος και στο απυρόβλητο ο κάθε τυχόν κατεργάρης δημόσιος υπάλληλος. Στην ουσία δηλαδή ακόμα και αν ο πολίτης δικαιωθεί, πάλι πληρώνουμε εμείς οι πολίτες, ενώ δεν έχει επιπτώσεις ο «κακός» υπάλληλος.
Γι' αυτό και οι καλοί υπάλληλοι (υπάρχουν και αρκετοί τέτοιοι) τελικά αισθάνονται πολύ κουτοί και σε μικρό διάστημα προσαρμόζονται και εξομοιώνονται με το σύστημα.
• Επιλογή Δικαστών
Η επιλογή των Δικαστών στις όποιες θέσεις πρέπει να γίνονται από τη δική τους ολομέλεια και όχι από τους κυβερνώντες.
Ακόμα καλύτερα αν στις ανώτατες θέσεις εκλέγονταν από τον Λαό. Διαφορετικά είναι αναμενόμενη η δυνατότητα επηρεασμού τους από τους κυβερνώντες, όταν από αυτούς κρίνεται η καριέρα τους.

Οικονομία
• Όχι χρέη του Δημοσίου
Απαράδεκτο να χρωστάει το Δημόσιο στους Δήμους, σε ιδιώτες και στο ΙΚΑ χρήματα. Τα χρήματα που μπορεί να διαχειριστεί το Δημόσιο είναι μόνο όσα του περισσεύουν, αφού αποπληρώσει τα χρέη του, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο ΙΚΑ και στους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς.
• Χρήματα στους φτωχούς
Η αγορά θα κινηθεί, αν δώσετε χρήματα στους φτωχούς. Αυτοί θα τρέξουν να αγοράσουν και το κράτος θα εισπράξει ΦΠΑ. Φτωχαίνοντας τους πάντες θα χρεοκοπήσουμε χωρίς αμφιβολία. Επιβάλετε στις τράπεζες, οι οποίες πρόσφατα χρηματοδοτήθηκαν σκανδαλωδώς, την φτηνή δανειοδότηση των πολιτών.
• Απελευθέρωση της αγοράς
Αν η απελευθέρωση της αγοράς συνοδεύεται από την υποχρέωση έγκρισης από τη δημόσια διοίκηση για κάθε δραστηριότητα και μάλιστα με επέμβαση των υπουργών (πχ στα πλοία για την σκανδαλώδη επιδότηση άγονων γραμμών ή την πρόσφατη αντιπαράθεση του κ. Βγενόπουλου με την κα Μπακογιάννη) ποτέ δεν θα υπάρξει η φημολογούμενη ρύθμιση της αγοράς από τον ανταγωνισμό.
• Όχι προστατευτισμό
Αφήστε τα πάντα ελεύθερα. Θα περιορίσετε τη διαπλοκή και θα ελευθερώσετε τον ανταγωνισμό.
Ελεύθερη οικονομία σημαίνει να μπορεί ο καθένας να κάνει όποια δουλειά θέλει, ακολουθώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές, για να μπορεί έτσι να ανταγωνίζεται τα όμοια επαγγέλματα, με κερδισμένο τον καταναλωτή.
• Αισχροκέρδεια
Δεν μπορούμε να μιλάμε για αισχροκέρδεια και ταυτόχρονα να περιορίζουμε με χρονοβόρες διαδικασίες εγκρίσεων όποιον θέλει να ανταγωνιστεί το κατεστημένο κάθε επαγγέλματος.
Παράλληλα δεν μπορούμε, σε μια ελεύθερη οικονομία, να μιλάμε για αισχροκέρδεια, χωρίς να έχουμε (ή να επιτρέπεται) να καθορίσουμε ένα συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους, αλλά να επιτρέπουμε στον κάθε υπουργό να το καθορίζει κατά την κρίση του, αξιολογώντας την συναίνεση που ελπίζει να έχει εκείνη τη στιγμή από τους πολίτες και οπωσδήποτε εξατομικευμένα για κάποιον άτυχο της συγκυρίας.
Αν θέλουμε να περιορίσουμε την αισχροκέρδεια, δεν μπορούμε να ξεκινάμε από τη λαϊκή αγορά ή τον μπακάλη. Ας αρχίσουμε από τις Τράπεζες, αποφασίζοντας πόσο επιτρέπεται να είναι το άνοιγμα μεταξύ της αγοράς (για την Τράπεζα ο ελάχιστος χορηγούμενος τόκος) και της πώλησης (για την Τράπεζα ο μέγιστος τόκος που εισπράττουν)
• Μεσάζοντες
Δεν καταστρατηγεί καθόλου την απελευθέρωση της αγοράς ένας νόμος που θα καθορίζει, ότι δεν επιτρέπεται το σύνολο των μεσαζόντων που διακινούν ένα προϊόν, να κερδίζει περισσότερο από το 80 % του παραγωγού (πχ για αγροτικά προϊόντα και όχι μόνο). Κατάντησε έτσι να εισπράττει ο παραγωγός γάλακτος λιγότερα από όσα κοστίζει το νερό από μια πηγή.
• Εξαπάτηση από Τράπεζες και Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις
Να απαγορευτούν τα μικρά γράμματα στις όποιες συμβάσεις. Αφορούν όρους που εκπονούνται με απέραντο χρονικό περιθώριο από τους εκάστοτε νομικούς συμβούλους των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρήσεων, με σκοπό να παραπλανήσουν τον πελάτη, ο οποίος ειδικότερα στον μικρό χρόνο που διαθέτει τη στιγμή της υπογραφής, αδυνατεί να τους ελέγξει. Γι' αυτό πρέπει οι όροι να μην υπερβαίνουν τις 20 σειρές. Πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να είναι σε θέση να εκφράσει, σε μερικές κατανοητές γραμμές, αυτό που θέλει, χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιεί δυσνόητους νομικούς όρους και διατυπώσεις ακατανόητες στον κοινό καταναλωτή, ο οποίος συχνά μπορεί να στερείται ανώτερης μόρφωσης.
• Άγονες γραμμές πλοίων και αεροπλάνων.
Κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος γίνεται και με τις αποζημιώσεις για τη διατήρηση των άγονων γραμμών, με πλοία και αεροπλάνα. Με πανάκριβα πλέον τα εισιτήρια και με συνήθως υπερπλήρη τα αεροπλάνα και τα πλοία, ο πολίτης πληρώνει επιδοτήσεις στις εταιρείες αυτές σε τεράστια ύψη. Όλοι μας ζήσαμε την ιστορία με τον κ. Παυλίδη, που ανεξάρτητα μιας δικής του ανάμιξης ή όχι, αντικατοπτρίζει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί. Η πρότασή μου είναι να μην παραχωρούνται δικαιώματα σε συγκεκριμένες εταιρείες για την κάλυψη των άγονων γραμμών. Ας τις καλύπτει όποια εταιρεία θέλει με τους παρακάτω όρους: Αν το αεροπλάνο ή το πλοίο έχουν χαμηλή πληρότητα, κάτω από ένα ποσοστό (πχ το 60 %) τότε το Κράτος θα χορηγεί δωρεάν εισιτήρια σε πολίτες, χωριστά για τον κάθε προορισμό, όσπου να καλυφθεί η διαφορά μέχρι την καθορισμένη πληρότητα (του 60 % στο παράδειγμα). Τα εισιτήρια θα χορηγούνται με απόλυτη σειρά προτεραιότητας ή (σε περίπτωση μεγάλης ζήτησης) ακόμα και επί πληρωμή, με μόνο μία ειδική έκπτωση.
Έτσι θα υπάρχει ένα καλό κίνητρο για να καλύπτονται οι άγονες γραμμές, αλλά ταυτοχρόνως θα προωθείται η τουριστική κίνηση, που έχουν μεγάλη ανάγκη οι άγονες περιοχές. Αντί λοιπόν να πηγαίνουν τα λεφτά μας στις τσέπες των αχόρταγων πλοιοκτητών, θα βοηθηθούν τόσο αυτοί, όσο και η αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς.
• Επενδύσεις στο εξωτερικό Τουρκία, Βαλκάνια
Η Ελλάδα μαστίζεται από τους πολλούς και διάφορους επιχειρηματίες και εργαζόμενους, οι οποίοι στέλνουν όλες τους τις εισπράξεις στο εξωτερικό. Είτε στην οικογένειά τους (οι εργαζόμενοι) είτε στην μητρική εταιρεία (οι επιχειρήσεις).
Στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας και της παγκοσμιοποίησης δεν είναι δυνατόν να επέμβει το κράτος σε όλο το εύρος της μάστιγας. Μπορούμε όμως να προωθήσουμε εξειδικευμένα τις Ελληνικές επιχειρήσεις (πχ Σουπερμάρκετ, Πολυκαταστήματα κλπ) ή όσους επενδύουν στην Ελλάδα, ώστε το κέρδος που συσσωρεύεται από τον Έλληνα εργαζόμενο να επενδύεται στο Εσωτερικό της Χώρας μας.
Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να ζητήσουμε από τους κρατικούς οργανισμούς που επένδυσαν στα Βαλκάνια ή αλλού, να επενδύουν όλα τα κέρδη στην Ελλάδα ή να πουλήσουν επικερδώς την επιχείρηση της αλλοδαπής και να επενδύσουν το τίμημα στην Ελλάδα. Δεν θα στηρίζουμε εμείς τα Βαλκάνια ή την Τουρκία, που μας εχθρεύονται, εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου. Αναφέρομαι πχ στην αγορά μεριδίου Τούρκικης Τράπεζας, με άνωθεν εντολή ή στον ΟΤΕ που επένδυσε ζημιογόνα στα Βαλκάνια.

Φορολογικά
• Φορολογία
Είναι σωστό μέτρο η κλιμακωτή φορολόγηση των φυσικών προσώπων. Προτείνω (μη γνωρίζοντας πως ακριβώς θέλει να εφαρμόσει το μέτρο η νέα κυβέρνηση) να φορολογούνται μόνο τα φυσικά πρόσωπα, καθόλου οι εταιρείες, και να πληρώνει ο καθένας τον φόρο που αναλογεί στο σύνολο των ετησίων εισπράξεών του. Διαφορετικά δημιουργούνται απίθανες καταστάσεις. Θυμάμαι όταν επί Χούντας είχαν δημοσιεύσει τα έσοδα όλων των Ελλήνων, είχα βρεθεί, εγώ ο χαμηλόμισθος ιδιωτικός υπαλληλίσκος, μέσα στους 10.000 πλουσιότερους Έλληνες. Τότε ζούσε και ο Ωνάσης, ο οποίος βρισκόταν κάτω από εμένα, με λιγότερα έσοδα, αφού όλα φορολογούνταν μέσω εταιρειών του (αν φορολογούνταν)!
• Η φοροδιαφυγή
Ας το θεωρήσουμε ως δεδομένο κακό των παλαιότερων ανίκανων κυβερνήσεών μας. Όμως τώρα, αν θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά και να βγούμε από την κρίση, ένα πρέπει να κάνουμε: Να καλέσουμε όλους τους Έλληνες, επαγγελματίες ή απλούς πολίτες, να κάνουν οι ίδιοι μια πρόταση με ποιον διακανονισμό μπορούν να αποπληρώσουν όσα οφείλουν στο Κράτος. Η δήλωση και η πρόταση θα γίνουν δεκτές ως αληθείς. Ας κληθεί λοιπόν ο κάθε χρεώστης του δημοσίου να πληρώσει όσα χρωστάει, χωρίς την παραμικρή από τις εξουθενωτικές επαυξήσεις λόγω υπερημερίας. Διότι πως θα ξεπληρώσει κάποιος που δυσκολεύτηκε να πληρώσει ένα χρέος 3.000 €, όταν αυτό με τους ανατοκισμούς έχει φτάσει τις 20.000 € ;; Αντίθετα αν αφαιρέσουμε τους τρελούς τόκους και δώσουμε ένα περιθώριο αποπληρωμής, ο καθένας θα πληρώσει για να ξεμπερδέψει. Άλλωστε είναι και για το κράτος καλύτερα να εισπράξει τα χρέη, αντί να ελπίζει στο πολλαπλάσιο ποσό, που όμως δεν θα πάρει ποτέ, διακινδυνεύοντας και μια πτώχευση, ασύμφορη για κάθε κράτος. Αν αργότερα με την διασταύρωση στοιχείων (και όχι με επιτόπιο έλεγχο των λαδωνόμενων συχνά εφοριακών) αποδειχθεί ότι κάποιος έκανε ψευδή δήλωση ή αν στη συνέχεια δεν πληρώσει όσα υποσχέθηκε, τότε να ισχύσουν οι επαυξήσεις υπερημερίας. Η ρύθμιση αυτή θα ικανοποιήσει τους πάντες.
Τώρα όσον αφορά τους απαράδεκτα υψηλούς ανατοκισμούς που επιβάλει το Κράτος (ταυτόχρονα με διατάγματα περί αισχροκέρδειας πολιτών) ας σκεφτούν οι υπεύθυνοι κάποιο λογικό τόκο, που θα ισχύει ισόποσα για όλους. Για το κράτος, όταν χρωστάει στους πολίτες και για τους πολίτες, όταν χρωστούν στο κράτος. Έναν τόκο λίγο πάνω από τον εκάστοτε πληθωρισμό (πχ 2 % πάνω από τον πληθωρισμό) χωρίς τους παράνομους – από την εποχή του Σαίξπηρ - ανατοκισμούς.
• Φορολογία γιατρών και άλλων υψηλόμισθων
Ας μην κάνουν οι εφοριακοί μας ότι δεν γνωρίζουν πόσα χρήματα εισπράττουν ετησίως οι γιατροί. Αρκεί πχ να μάθουν πόσες περίπου εγχειρήσεις κάνει ένας χειρούργος ημερησίως και να ρωτήσουν, τον κάθε άσημο ασθενή, να τους πει πόσα του ζήτησε ο γιατρός. Με έναν απλό πολλαπλασιασμό θα ξέρουν ακριβώς πόσα δεν δήλωσε ο χειρούργος και ας τα συγκρίνει ο υπουργός οικονομικών με αυτά που ζητούν να πληρώσει ο κάθε ασθενής - συνταξιούχος. Γιατί δεν γίνεται αυτό; Δεν ζητούμε να μην κερδίζουν οι ειδικοί πολλά χρήματα. Απαιτούμε όμως πρώτα να πληρώνουν αυτοί και μάλιστα επακριβώς, τους φόρους για όσα εισπράττουν και μετά να καλείται να πληρώσει ο μισθωτός και τελευταίος ο συνταξιούχος.
• Κατάργηση όλων των άμεσων φόρων
Όλα τα παραπάνω καθίστανται ανεδαφικά, αν θεσμοθετήσετε την κατάργηση των άμεσων φόρων και την αντικατάστασή τους από ένα αυξημένο ΦΠΑ, κλιμακωμένο για ορισμένα είδη άμεσης ανάγκης. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί η Ελλάδα και να απαλλαγεί από τη φοροδιαφυγή, τη διαπλοκή και τη φημολογούμενη μίζα των εφοριακών, εις βάρος των εσόδων του κράτους. Πέραν αυτού θα εισρέουν τεράστιες ποσότητες κεφαλαίων, αν η χώρα μας έτσι γίνει φορολογικός παράδεισος, επαυξάνοντας σημαντικά τα έσοδα του κράτους μας (ΦΠΑ και μάλιστα αυξημένο, υπηρεσίες, προσλήψεις κλπ)

Η οικονομική κατάσταση
• Να μην πληρώνονται οι αιρετοί, όσο το κράτος χρωστάει στους χαμηλόμισθους
Αν το κράτος δεν τα βγάζει πέρα, ας μην πληρώνει τους Βουλευτές, τους Υπουργούς, τους συμβούλους τους, αλλά και τους Περιφερειάρχες, τους Προέδρους των ΔΕΚΟ και γενικά τους κομματικά διορισμένους. Απαράδεκτο να μην πληρώνονται οι χαμηλόμισθοι, πχ οι καθαρίστριες ή οι συμβασιούχοι καθηγητές αλλά να πληρώνονται ανελλιπώς όλοι αυτοί που κατά κάποιον τρόπο είναι συνυπεύθυνοι για το χάλι της οικονομίας. Να ψηφιστεί νόμος ότι οι βουλευτές, οι υπουργοί, όλοι οι αιρετοί και οι εν λόγω διορισμένοι, θα πληρώνονται μόνο όταν δεν θα υπάρχει κανένα χρέος προς άλλους δικαιούχους.
• Μετακύλιση ευθύνης
Η ΕΕ έχει θεσπίσει την μετακύλιση ευθύνης από τον τελευταίο υπεύθυνο στον πρωτεργάτη της παρανομίας. Ας εφαρμόσουμε και εμείς αυτή τη μέθοδο στις περιπτώσεις οικονομικών ατασθαλιών από κρατικούς λειτουργούς.
Θα φυλακίζεται ο τελευταίος υπεύθυνος της ρεμούλας και δεν θα ελευθερώνεται μέχρις ότου ή επιστρέψει τα χρήματα ή ονομάσει τον παραπάνω του, από τον οποίο προέκυψε η εντολή. Αν κάνει ένα από τα δύο θα αφήνεται ελεύθερος, χωρίς καμία άλλη επίπτωση. Με αυτόν τον τρόπο θα μας επιστρέψουν τα χρήματα, τα οποία έχασε το κράτος μας και ο πολίτης, από τη διαχείριση των καπάτσων δημόσιων «λειτουργών».
Πίσω λοιπόν τα λεφτά από όσους τα έπιασαν ή φυλακή, εκτός και αν μας πουν ποιος τα έχει, για να κυνηγήσουμε αυτόν.
• Ασφαλιστικό
Ως γνωστό κανείς δεν παίρνει σύνταξη, αν δεν έχει πληρώσει όλες τις εισφορές του για τα προβλεπόμενα χρόνια εργασίας. Αυτά τα χρήματα έχουν δοθεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία και από αυτά, επαυξημένα με τους ανά έτος νόμιμους τόκους, πρέπει να του χορηγηθεί η σύνταξη. Αν αυτά τα χρήματα λείπουν από τα Ταμεία, τότε κάποιος τα έχει πάρει. Γιατί το χρήμα δεν χάνεται. Απλώς αλλάζει χέρια. Πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε από τους ανά περίοδο υπεύθυνους ή αρμόδιους να μας τα επιστρέψουν ή να μας πουν ποιος τα έχει, για να τα ζητήσουμε από αυτόν. Διαφορετικά να δεσμευτεί όλη η περιουσία του υπεύθυνου και αφού προφανώς δεν θα επαρκεί για να καλυφτεί το έλλειμμα, να μένει έγκλειστος, μέχρις ότου μας πει ποιος έχει τα χρήματα ή μέχρις ότου μας τα επιστρέψει ο ίδιος. Ο κάθε συνταξιούχος πλήρωνε μια ζωή και δεν επιτρέπεται να αγωνιά για το αν τελικά τα Ταμεία θα μπορέσουν να τον συνταξιοδοτήσουν, ενώ ταυτόχρονα αυτοί που οικειοποιηθήκαν τα χρήματα του, να τα γλεντούν ανέγγιχτοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Όταν ανέλαβε η Ν.Δ. την διακυβέρνηση της Ελλάδας, το ΙΚΑ είχε ένα σοβαρό αποθεματικό. Σήμερα έχει ένα τεράστιο έλλειμμα. Ας αρχίσουμε λοιπόν την έρευνα και την εφαρμογή του μέτρου από τον μεγάλο μας ασφαλιστικό οργανισμό.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα
• Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις
Για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στέλνω επιστολές, εδώ και χρόνια, στους εκάστοτε Υπουργούς Παιδείας. Συνημμένη μια συνοπτική πρόταση, ενώ, αν το επιθυμείτε, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να σας στείλω τις συνολικές προτάσεις μου.
Οπωσδήποτε η όποια μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά, επικεντρώνοντας στο άσυλο ή στην εκλογή του πρύτανη, χωρίς να έχει καθοριστεί, πριν από όλα, ο τελικός επαγγελματικός και κοινωνικός στόχος της εκπαιδευτικής διαδρομής των παιδιών μας.
• Πανεπιστημιακό άσυλο
Όπως καλούμε την αστυνομία, όταν μπει ο κλέφτης στο σπίτι μας, παρ’ όλο που και αυτό αποτελεί άσυλο, έτσι και οι υπεύθυνοι ή οι εντεταλμένοι φύλακες των Πανεπιστημιακών σχολών, θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να καλέσουν άμεσα την αστυνομία, μόλις διαπιστώσουν κλοπές, καταστροφές ή όποια άλλη ατασθαλία.
Η ενέργεια αυτή δεν περιορίζει με κανέναν τρόπο το Πανεπιστημιακό άσυλο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών ή της ελεύθερης κριτικής. Η σκέψη, οι ιδέες και η κριτική είναι πνευματικές λειτουργίες και δεν συνδέονται με καταστροφές. Αυτές αποβλέπουν στο αντίθετο, δηλαδή στην αναγκαστική επιβολή ίδιων απόψεων, εξίσου δικτατορικά, όπως κατά την επιβολή απόψεων από κάποια δικτατορία.
• Ερευνητικά προγράμματα
Προ πολλών ετών έκανα έντονες προσπάθειες, για να συγκινήσω την κα Διαμαντοπούλου για ένα πιλοτικό πρόγραμμα προώθησης της έρευνας στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα είχε πολύ χαμηλό κόστος και μεγάλη αποτελεσματικότητα, ενώ απέβλεπε ταυτόχρονα στην σημαντική μείωση της ανεργίας, χωρίς να υπάρχει σε βάθος χρόνου δημοσιονομικό κόστος. Η κα Διαμαντοπούλου ήταν τότε Επίτροπος στην ΕΕ για θέματα ανεργίας, αλλά αγνόησε προσβλητικά την πρόταση. [Σημ. Δεκ. 2009: Διαγράφεται μια φράση]

Ρύπανση και Περιβάλλον
• Η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων
Απαιτείται μια διόρθωση: Δεν πρέπει ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου οχήματος και ο αγοραστής του καινούργιου να είναι το ίδιο πρόσωπο. Έτσι περιορίζεται, χωρίς κανέναν λόγο, το εύρος απόσυρσης, ενώ το ζητούμενο είναι να αποσυρθούν όσο περισσότερα οχήματα γίνεται. Κάποιος ανόητος μανδαρίνος της δημόσιας διοίκησης θα πρόσθεσε, από υπερβάλλοντα ζήλο τον περιορισμό αυτόν, για να ταλαιπωρήσει, όπως πάντα, τον πολίτη. Σημειώστε ότι ο περιορισμός δεν υπήρχε στην αρχική διάταξη. Γενικά πάντως το μέτρο είναι σωστό. Προσφέρει τα ίδια ποσά σε ακριβά και φτηνά οχήματα, ώστε να συμφέρει η αγορά ενός φτηνού, επειδή το όφελος, ως προς την αξία αγοράς του καινούργιου αυτοκινήτου, θα είναι σε ποσοστά μεγαλύτερο. Πρέπει όμως να αλλάξει οπωσδήποτε ο περιορισμός. [Σημ. Δεκ. 2009: Δυσυχώς η εξέλιξη ήταν εντελώς αρνητική, αφού αποσύρθηκε η απόσυρση]
• Περιβάλλον
Θέματα περιβάλλοντος (και όχι μόνο) όπως πχ η επισήμανση επιχειρήσεων που ρυπαίνουν, οι βίλες που ξεφυτρώνουν στα δάση, ο καθορισμός δασικών ή μη περιοχών κλπ, πρέπει να ανατίθεται, ανά περιοχή, σε συγκεκριμένους υπαλλήλους. Θα είναι υπόλογοι για τον έλεγχο και τη διερεύνηση της περιοχής και σε περίπτωση που ο πολίτης διαπιστώσει ατασθαλίες ή αμέλεια, τότε η ευθύνη δεν θα αποδίδεται στο κράτος, αλλά θα κατηγορείται επώνυμα ο συγκεκριμένος υπάλληλος, οι δε επιπτώσεις, που θα έχει ή θα είχε ο πολίτης, θα ισχύουν ίδια και για τον υπάλληλο.
• Η ΔΕΗ
Η ΔΕΗ, αντί να αγοράζει ρεύμα από τα Σκόπια (που μας πολεμούν διεθνώς) ή από όπου αλλού και μάλιστα πανάκριβα, πρέπει να επιδοτεί, με το ίδιο ποσό που σήμερα δαπανά για αγορές ρεύματος, τους Έλληνες κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων και όσους συνδέσουν τα κλιματιστικά τους με φωτοβολταϊκά. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι λειτουργούμε τα κλιματιστικά μας σε ώρες ηλιοφάνειας (ακόμα και τον χειμώνα θερμαίνουμε κυρίως την ημέρα) θα γλύτωνε έτσι η ΔΕΗ από τις αιχμές κατανάλωσης, οι οποίες είναι και αυτές που την αναγκάζουν να αγοράζει ρεύμα. Με τον τρόπο αυτόν έχουμε πολλαπλό κέρδος. Δεν αγοράζουμε ρεύμα, βελτιώνουμε το περιβάλλον, βοηθούμε την Ελληνική βιομηχανία, δεν βοηθούμε τους αρνητικούς για εμάς γείτονες και βελτιώνουμε τα οικονομικά των νοικοκυριών μας.
• Πετρέλαιο
Η πετρελαιοκίνηση ρυπαίνει λιγότερο από την βενζίνη. Πρέπει να σταματήσει η γελοιότητα της απαγόρευσης στα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Οι τιμές των καυσίμων δεν μπορούν να διαμορφωθούν σωστά, βάσει της ελεύθερης οικονομίας που συνοδεύει την παγκοσμιοποίηση, αν ταυτόχρονα υπάρχει ο απαράδεκτος προστατευτισμός, ο οποίος χαρακτηρίζει την Ελληνική πραγματικότητα.
Όπως πχ στην Γερμανία πρέπει να επιτραπεί χωρίς ατέρμονες διαδικασίες η εισαγωγή και εμπορία καυσίμων από μη επώνυμες επιχειρήσεις, οι οποίες και μόνο αποτελούν την εξασφάλιση από τα καρτέλ.
Ταυτόχρονα πρέπει να προωθούνται οι Έλληνες ερευνητές που ασχολούνται με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, την ενέργεια από τα κύματα, την αποθήκευση του νερού των καταιγίδων για υδροηλεκτρικά έργα και τις αερογεννήτριες νέου τύπου για τις ταράτσες των πολυκατοικιών, διότι έτσι μειώνεται η χρήση υγρών καυσίμων για την κίνηση, προωθείται η έρευνα στην Ελλάδα, ενδέχεται να κάνουμε εξαγωγή τεχνολογίας ή προϊόντων στο εξωτερικό και ελαττώνονται οι ανάγκες εισαγωγής αυτοκινήτων.
• Ημιυπαίθριοι χώροι
Το θέμα πρέπει με κάποιον τρόπο να διευθετηθεί, διότι όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, ο πολίτης πληρώνει συνεχώς, ενώ ο υπεύθυνος μένει στο απυρόβλητο:
o Η επιφάνεια του ημιυπαίθριου χώρου είναι ήδη καλυμμένη επιφάνεια, επομένως δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.
o Ο εργολάβος έχει πληρωθεί τον χώρο, ως καλυμμένον εις το ακέραιο.
o Η μόνη διαφορά συνήθως έγκειται στο να τοποθετείται στη μία πλευρά του χώρου μια τζαμαρία, ενώ οι υπόλοιπες πέντε (5) είναι εξ αρχής κτισμένες.
o Το θέμα επομένως είναι μόνο φορολογικό, ενώ όλοι έχουν πάρει τα χρήματά τους, πλην του πελάτη – πολίτη, ο οποίος πλήρωσε, εξαπατήθηκε και τελικά καλείται πάλι να πληρώσει.
Θα ήταν επομένως πιο σωστό να λυθεί το θέμα, όσο πιο ανώδυνα για όλους γίνεται και στο εξής να καλείται να πληρώσει όποιος εργολάβος κατασκευάζει ημιυπαίθριους χώρους, αφού βέβαια αλλάξει η σχετική νομοθεσία, η οποία δημιούργησε το πρόβλημα.

Διεθνής Πολιτική
• Κύπρος
Να επηρεάσουμε τους εταίρους μας στην ΕΕ, για την διενέργεια εκλογών στα κατεχόμενα της Κύπρου, για το κατά πόσο η πλειοψηφία της τούρκικης μειονότητας θέλει την συνύπαρξή της με τους εποίκους εκ Τουρκίας και ποια ρύθμιση του προβλήματος της Κύπρου θα ήθελαν. Είναι βέβαιο ότι θέλουν να απαλλαγούν από της επεμβάσεις του Τούρκικου κράτους και από τους εποίκους.
Να ενημερωθούν οι Εταίροι μας, που τόσο σχολαστικά προωθούν την ελεύθερη οικονομία και την παγκοσμιοποίηση, για το ότι ένα μη Ευρωπαϊκό κράτος κατέλαβε δια των όπλων ένα κράτος της ΕΕ και πουλάει σε Ευρωπαίους πολίτες, σπίτια και περιουσίες άλλων Ευρωπαίων πολιτών.
Ταυτόχρονα να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο, ολιγόλογο, δίκαιο για όλες τις πλευρές και αντικειμενικό «δικό μας» σχέδιο, ώστε να μην εξαρτώμεθα από τον κάθε Αννάν ή τις κάθε ΗΠΑ. Γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα;
• Αιγαίο
Κανείς δεν τολμάει να αμφισβητήσει ένα σοβαρό, συγκροτημένο και εύπορο κράτος. Αν αντιθέτως εξακολουθούμε να εκπροσωπούμε τον φτωχό, κακομοίρη, κουτοπόνηρο και κομπιναδόρο Καραγκιόζη, την οικογένειά του και την καλύβα του, όλοι θα μας δίνουν καρπαζιές. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν εμείς με τους άλλους (ΕΕ, ΗΠΑ και γείτονες) για το καθεστώς των υφαλοκριπίδων, αφήνοντας στην ανάγκη την Τουρκία εκτός συνομιλιών. Αν με όλους τους άλλους συμφωνήσουμε, τι θα πει τελικά η Τουρκία; Ας αναπτύξουμε ιδιαίτερα καλές εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία και ας καταστήσουμε σαφές, ότι τα σύνορά μας θα κλείσουν ερμητικά για όποιον γείτονά μας, μας αμφισβητήσει. Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία ή όποιοι άλλοι δεν θα ξαναέρθουν στην Ελλάδα, δεν θα πουλήσουν τίποτα και δεν θα αγοράσουν, αν αμφισβητήσουν τις θέσεις μας, οι δε υπήκοοί τους θα απελαθούν και θα επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους. Δεν είναι δυνατόν να αγοράζουμε ρεύμα από τα Σκόπια, να αφήνουμε χρήματα στα Καζίνα τους, να τους στέλνουμε οικονομική βοήθεια και να έχουμε εδώ δικούς τους εργαζόμενους, ενώ αυτοί μας πολεμούν. Διακοπή όλων των διευκολύνσεων λοιπόν και μάλιστα εντός ελαχίστων ημερών.
• Εξοπλισμοί
Πριν από κάθε νέα «επένδυση» σε πανάκριβα όπλα, ας εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των υπαρχόντων, την διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και πυρομαχικών, την ετοιμότητα του Στρατού μας, την ύπαρξη επιτελικών σχεδίων για κάθε ενδεχόμενη κρίση, το αξιοπόλεμο των εφέδρων μας, την μυστικότητα των επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεών μας και τον άψογο έλεγχο των παραμεθορίων περιοχών μας. Ας δώσουμε μετά σε όλους τους προμηθευτές, προδιαγραφές για το τι απαιτούμε από τα όπλα μας και ας αφήσουμε να επιλέξουν οι στρατιωτικοί του κάθε κλάδου το τι μας συμφέρει να αγοράσουμε.
• Μετανάστες και λαθρομετανάστες
Για το θέμα αυτό έχω κάνει μια πρόταση, η οποία αν και ανορθόδοξη, είναι απολύτως αποτελεσματική. (Η πρότασή μου αυτή είναι στη διάθεσή σας, αν την θελήσετε).
Πέραν αυτής όμως θα μπορούσαν οι Πρεσβείες μας στα επίμαχα κράτη, να ενημερώνουν κατά καιρούς με πληρωμένες ολοσέλιδες ανακοινώσεις στις εφημερίδες, για το πως ακριβώς έχει η κατάσταση. Αποδυναμώνουν έτσι τους σύγχρονους δουλεμπόρους, που με ψεύτικες διηγήσεις παρασέρνουν πάμφτωχους ανθρώπους, οι οποίοι πουλούν ότι έχουν και δεν έχουν για να έρθουν στην Ελλάδα, την δήθεν χώρα της επαγγελίας. Μέχρι και στην τηλεόραση είδαμε να βιντεοσκοπούν σε ρεσέπσιον, μετανάστη σαν δήθεν ιδιοκτήτη Ξενοδοχείου, για να δείξουν την δήθεν οικονομική επιτυχία των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και να προσελκύσουν θύματα. Δεν μάθαμε όμως αν δραστηριοποιήθηκε το κράτος εναντίων αυτών που γύριζαν το Video που μας έδειξε η τηλεόραση. Γιατί;

Τα παραπάνω, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι μια πρόχειρη απαρίθμηση ορισμένων προτάσεων, που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την κακοδαιμονία του ισχύοντος πολιτικού μας συστήματος. Η υλοποίησή τους χρειάζεται οπωσδήποτε συστηματικότερη επεξεργασία. Είναι όμως γενική η εντύπωση, πως αν δεν αλλάξει ουσιαστικά η ρίζα του κακού, καμία βελτίωση δεν είναι εφικτή. Υπάρχουν βέβαια και ριζικότερες απόψεις, που αναφέρονται στις παρακάτρω σελίδες.


Με εκτίμηση και ελπίδες για το μέλλον,

Λίνος Κουντουράς
Απάντηση