Το περιβάλλον ως πολιτική επιλογή

Συζητήσεις σχετικές με το περιβάλλον και την ανακύκλωση.
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12129
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Το περιβάλλον ως πολιτική επιλογή

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

     Με αφορμή την «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ», την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011.
Μήνυμα του αρμόδιου Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος - Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λέσβου

     Η αναρρίχηση του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας που συνδέεται με την ανάπτυξη σε διεθνές, εθνικό και ορισμένες φορές σε τοπικό επίπεδο, θα έπρεπε λογικά να χαροποιεί κάθε πολίτη που προσδοκά μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Κατά λογική συνέπεια, θα έπρεπε να χαροποιεί κάθε πολίτη. Θα έπρεπε, κατ’ επέκταση, να κινητοποιεί και να συσπειρώνει τις κοινωνικές δυνάμεις, ατομικές και συλλογικές, προς επιλογές, πρωτοβουλίες και δράσεις που συμβάλουν σε έναν κοινό σκοπό. Κι όμως, συχνά γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων που μοιάζουν από πρώτη όψη αντιφατικά και οδηγούν στην παρεμπόδιση ή και κατάρρευση «πράσινων» πολιτικών. Χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα είναι η εξέγερση των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ή υπολειμμάτων) στην ευρύτερη περιοχή τους, αλλά και η διαμαρτυρία κατοίκων - ιδιοκτητών γης - της Πτολεμαΐδας ενάντια στη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο. Όμως και τα τοπικά παραδείγματα δεν λείπουν. Η δυστοκία χωροθέτησης της μονάδας της ΔΕΗ αλλά και του ΧΥΤΑ, το ζήτημα του Κόλπου της Καλλονής και τα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο μας αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα.
Την ίδια στιγμή αξιοσημείωτες κινήσεις πολιτών διεκδικούν σθεναρά την υλοποίηση περιβαλλοντικών σχεδίων, έργων και επενδύσεων, μικρής και μεγάλης κλίμακας (ποδηλατόδρομοι, προγράμματα ανακύκλωσης, ζώνες προστασίας περιοχών, αιολικά πάρκα κοκ.). Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι εάν τα φαινόμενα αυτά υποδηλώνουν αντιφατικότητα ή διαίρεση της κοινωνίας αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιλογές της.
     Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θεωρώ ότι θα πρέπει να συσχετίσουμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση των περιβαλλοντικών πολιτικών με το ρόλο του πολίτη και της κοινωνίας ως σύνολο αλλά και τη σχέση τους με τα θεσμικά όργανα. Θα πρέπει παράλληλα να ανατρέξουμε στο περιεχόμενο της ‘αειφόρου ανάπτυξης’, δηλαδή της ιδεολογικής πλατφόρμας με την οποία υποτίθεται ότι συνδέεται σήμερα η περιβαλλοντική-αναπτυξιακή πολιτική των ανεπτυγμένων (τουλάχιστον) χωρών. Του μοντέλου δηλαδή που η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε μια «πλειοδοσία εννοιών», ονομάζουν αντίστοιχα ‘πράσινη ανάπτυξη’ ή ‘βιώσιμη ανάπτυξη’ επιδιώκοντας να καρπωθούν έναν δήθεν διαφορετικό προσανατολισμό πολιτικής.
     Για να ξεκινήσουμε από το τελευταίο, κεντρικός άξονας της αειφόρου ανάπτυξης είναι η ισόρροπη επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η υποβάθμιση ενός από τα τρία αυτά συστατικά στοιχεία, οδηγεί μοιραία στην αποτυχία του μοντέλου και της αντίστοιχης πολιτικής. Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς την αποτυχία περιβαλλοντικών πολιτικών και συγκεκριμένων έργων, τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο, μέσα από αυτό το πρίσμα. Όταν ένα έργο, για παράδειγμα, σχεδιαστεί με κυρίαρχο κριτήριο το οικονομικό είναι πιθανό να αγνοεί κρίσιμες διαστάσεις και να οδηγήσει σε κοινωνικές αδικίες ή περιβαλλοντική υποβάθμιση. Δυστυχώς βέβαια στη συντριπτική πλειονότητα των έργων που υλοποιούνται ακόμα και σήμερα κυριαρχεί η οικονομική διάσταση. Από την άλλη, η μονοσήμαντη επιδίωξη της περιβαλλοντικής προστασίας, μπορεί να αναστείλει πολιτικές που θα είχαν ως αποτέλεσμα την πραγματική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών.
Είναι όμως ρεαλιστική η επίτευξη μιας ισορροπίας;
     Θεωρώ ότι καταλυτικό στοιχείο για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας είναι αφενός τα θεσμικά όργανα να αφουγκράζονται χωρίς υποκρισίες τις ανάγκες των πολιτών και αφετέρου οι πολίτες να συμμετέχουν με υπεύθυνο και δημιουργικό τρόπο στο σχεδιασμό και υλοποίηση των περιβαλλοντικών-αναπτυξιακών πολιτικών. Αυτή η συμμετοχή δεν έχει επιτευχθεί, αλλά και δεν έχει επιδιωχθεί - τολμώ να πω- από τα θεσμικά όργανα στις περισσότερες πολιτικές σε εθνικό επίπεδο (παρά τη πολλά υποσχόμενη «διαβούλευση») αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό το έλλειμμα είναι το κλειδί της αποτυχίας.
Αν σε εθνικό επίπεδο η καλλιέργεια αυτής της σχέσης (μεταξύ θεσμικών οργάνων και πολιτών/κοινωνίας) μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, σε τοπικό επίπεδο είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια με γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Όλοι εμείς που κατέχουμε θεσμικές θέσεις θα πρέπει να βρούμε τις κατάλληλες φόρμες προκειμένου να εμπλέκουμε έγκαιρα τους πολίτες στον σχεδιασμό πολιτικών. Ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, που όλα ξεκινούν από μηδενική αφετηρία, οφείλουμε να διαμορφώσουμε δομές πραγματικού δημοκρατικού διαλόγου. Άλλωστε σε μια εποχή που κινήματα διαμορφώνονται μέσα από το facebook, δεν επιτρέπεται να εξαντλούμε το διάλογο εντός των θεσμικών οργάνων. Ταυτόχρονα, όμως, και οι πολίτες οφείλουν να έχουν υπεύθυνη και δημιουργική στάση σε έναν τέτοιο διάλογο. Να καταθέτουν ιδέες και προτάσεις, απαλλαγμένες από ιδιοτελείς σκοπούς και υπερβολές, για τη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι εξ ορισμού κοινά και ο τρόπος που θα επιλέξουμε να τα διαχειριστούμε αποτελεί κρίσιμη πολιτική επιλογή.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΤΟΣ



ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
& ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
Στέλιος Ε. Παππάς
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12129
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Re:Παγγεραγωτικος Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

Χωρίς ευαισθητοποίηση και άμεση δράση

Η Επόμενη μέρα για το περιβάλλον θα είναι ... νύχτα !

Είναι το πρωτοσέλιδο τής εφημερίδας του, «ΤΟ ΒΗΜΑ τής Γέρας» φ. 28 (Ιουνίου 2011)

--------------------------------------------------------------
5η Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

S. O. S.

Της Παναγιώτας Γεωργαντά

[σελ. 8]
------------------------------------------------------------------

Συμβουλές χρήσιμες κι απλές ... Ο «Παγγεραγωτικός» για το περιβάλλον

[σελ. 9]
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Στέλιος Ε. Παππάς την Σάβ Ιουν 04, 2011 12:05 am, έχει επεξεργασθεί 8 φορές συνολικά.
Στέλιος Ε. Παππάς
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12129
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Re: Τοπική Κοινότητα Ιππείου

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

     Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 και ώρα 10.00 πμ, στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, η Τοπική Κοινότητα Ιππείου
σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου, το Προσκοπικό Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Κέντρο Ασωμάτου, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, την εθελοντική ομάδα των Aeolistas, το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αγιάσου, την Ομάδα Έφεδρων Καταδρομών και το Δημοτικό Σχολείο Ιππείου θα προβούν σε δράσεις εθελοντικού καθαρισμού αιγιαλού και παραλίας της ευρύτερης περιοχής του Ντιπίου το οποίο και εντάσσεται στο δίκτυο προστατευομένων περιοχών NATURA 2000.

      Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα.

      Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, η ενδυνάμωση του θεσμού του εθελοντισμού καθώς και η κινητοποίηση του κράτους στο σύνολο του, γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προστατευόμενες περιοχές από τα απορρίμματα.

      Οι εθελοντικές ομάδες θα συγκεντρωθούν στον οικισμό του Ντιπίου και καλούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν ενεργά στην παραπάνω δράση.
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση