"Γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα" Εφημερίδα Εμπρός

Συζητήσεις σχετικές με θέματα εκπαίδευσης.
Απάντηση
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΟΥΡΗ
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Τετ Μαρ 19, 2014 5:56 pm

"Γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα" Εφημερίδα Εμπρός

Δημοσίευση από ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΟΥΡΗ »

Συγκινητική η παράσταση του Γυμνασίου Γέρας για την προσφυγιά
«Γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα»


Τρίτη 24 Ιουνίου- Ανθή Παζιάνου Πολιτισμός. Εφημερίδα «Εμπρός»




Με επίκεντρο το παιδί, τον ανθρωπισμό και τα μηνύματα της επικαιρότητας σε σχέση με την προσφυγιά και τη μετανάστευση, ανέβηκε για ακόμη μια φορά το βράδυ της Κυριακής, στο θέατρο ΦΟΜ, η πετυχημένη παράσταση του Γυμνασίου Γέρας «Είμαι παιδί ακόμα, αφήστε με να ζήσω».

Γραμμένη από τη φιλόλογο του Σχολείου Ειρήνη Κατσούρη και με την πλήρη υποστήριξή της από το διευθυντή του Σχολείου, κ. Παπουτσάνη, και την υποδιευθύντρια, Ελένη Μακρίδου, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές απόλαυσαν μία συνολική παράσταση και αφήγηση των περιστατικών που βιώνουν οι πρόσφυγες της Συρίας, επιχειρώντας να επιβιώσουν από τις βόμβες στη χώρα τους και εισερχόμενοι παράνομα στα τουρκικά παράλια.
Δε δίστασε να αναφερθεί και στους στίχους του τραγουδιού «Κάποτε θα ’ρθουν», «υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα.
Η Αναστασία Κατσούρη, συγγραφέας και αδελφή της φιλολόγου, επιμελήθηκε το αρχικό βίντεο που παρακολούθησαν οι θεατές πριν την παράσταση. Εικόνες ιστορίας, πολιτισμού και υπεροχής μετατράπηκαν σε εικόνες εμπόλεμης ζώνης, βομβαρδισμένου τοπιού και, τέλος, με εικόνες που ξυπνούν θύμησες από τα ναυάγια προσφύγων στη Λέσβο.
Για έργο πολύπλευρου παιδαγωγικού χαρακτήρα έκανε λόγο η κ. Μακρίδου, ενώ τα συγχαρητήριά του στην όλη προσπάθεια έδωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Κοντάρας. Από τη δική του πλευρά, ο διευθυντής του Σχολείου εκθείασε την παράσταση που έθεσε ως πυξίδα την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη.
Η συγγραφέας της παράστασης αναφέρθηκε στο ανθρωπιστικό κάλεσμα του έργου, στο γεγονός ότι «έχουμε εθιστεί στον ανθρώπινο πόνο και τις εικόνες καταστροφής, τις πλημμυρισμένες στο αίμα και πλέον στα άψυχα σώματα που ξεβράζει η θάλασσα.
Μέχρι πότε όμως θα θυσιάζονται αθώες ανθρώπινες ζωές;», αναρωτήθηκε. Στη συνέχεια συνέκρινε τις πληγές των προσφύγων και τη δύναμή τους με αυτή του Μαγδαληνού Ζαργκλή, στον οποίο θα δοθούν τα έσοδα από τις παραστάσεις που έγιναν στη Γέρα και το ΦΟΜ.

Η συγγραφέας
«Η παράσταση έθιξε το σοβαρό πρόβλημα των μεταναστών που διωγμένοι από τη χώρα τους εξ αιτίας του πολέμου και αναζητώντας μια νέα πατρίδα, τη δική τους γη της επαγγελίας, πέφτουν θύματα ασυνείδητων και καιροσκόπων που δε διστάζουν να θυσιάσουν αθώες παιδικές ψυχές για λίγα χρήματα», ανέφερε στο «Ε» η συγγραφέας του έργου και φιλόλογος στο Γυμνάσιο Γέρας, Ειρήνη Κατσούρη.
«Κατάφερα μέσα από τους μαθητές μου να προβληματίσω και να ευαισθητοποιήσω το κοινό, περνώντας ανθρωπιστικά μηνύματα και ελπίζοντας σε μια επίλυση του προβλήματος που ονομάζεται “λαθρομετανάστευση”», κατέληξε.

Οι συντελεστές
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης ήταν οι μαθητές Εύα Καμάτσου, Κωνσταντίνος Χιώτης, Βάσω Μαμάκου, Ελένη Νείρου, Μαριλένα Κιντάκα, Στρατής Καραμπάσης, Κουζινία Βαξεβάνη, Παναγιώτης Δούκας, Τζοάννα Μάντρι, Ενγκελέττα Μάντρι, Βλάσιος Σαντορινιός, Χαρά Τζιτζιρά, Ιφιγένεια Τυρέλλη, Παναγιώτης Ψωμάς, Παρασκευάς Αγριτέλης, Προκόπης Καμάτσος, Κωνσταντίνος Καρατσομπανάκης, Γεώργιος Λούπος, Αντώνης Μουτζούρης, Στρατούλα Σιμιτζή, Μιχάλης Σκοπελίτης, Στρατής Τηνιακός, Νίκος Φωκιανός, Στρατής Κεληγιάννης, Ευδοκία Κουρσουμπά, Γεωργία Μιχάλη, Μαρία Σεντά, Ευανθία Τηνιακού, Αφροδίτη Τυροπώλη, Ιωάννης Σαμιώτης.
Τη μουσική επένδυση της παράστασης επιμελήθηκαν οι: Ειρήνη και Αναστασία Κατσούρη και ο Βασίλης Γεώργας.
Απάντηση