Η απάντηση τής ''ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α. Ε.''

Τα νέα για όσους ασχολούνται με τα αγροτικά
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12129
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Η απάντηση τής ''ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α. Ε.''

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

      Με επιστολή μου από 8-3-2011 στον κ. Απόστολο Αρβανίτη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ., του ζητούσα πληροφορίες σχετικά με την πορεία υλοποίησης των υποσχέσεων, που είχαν δοθεί από πλευράς του στη σύσκεψη που έγινε στις 8-12-2010 στο Επιμελητήριο Λέσβου, όταν αυτή οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνηγόρου του Πολίτη, με θέμα τα γνωστά προβλήματα με το Κτηματολόγιο σε περιοχές της Λέσβου.

      Η συνημμένη απάντηση του κ. Αρβανίτη δείχνει μεν ότι κάτι κινείται όμως θεωρούμε ότι:
1. Το θέμα προωθείται πολύ αργά σε σχέση με τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος.
2. Η απάντηση είναι αόριστη, εφόσον δεν δίνει πληροφορίες σχετικά με την προωθούμενη τροποποίηση του Ν. 2664/1998 περί Εθνικού Κτηματολογίου, ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε τι είδους λύση δίνεται.

      Επομένως κρίνουμε ότι πλέον είναι αρμοδιότητα του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου, προς το οποίο κοινοποιείται η παρούσα, να ζητήσει από τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκη (που κατά ευτυχή συγκυρία είναι και βουλευτής Ν. Λέσβου) πληροφορίες και χρονικές δεσμεύσεις για το εν λόγω θέμα.

Μυτιλήνη 4/4/2011

Βασίλης Τεντόμας
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
==============================================================================================================================================
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αθήνα, 31/3/2011
ΑΠ: ΠΡ 424/20.01
ΡD: 1106676

Προς:
Περιφερειακή Παράταξη Βορείου Αιγαίου
«Με τους Πολίτες Κόντρα στο Καιρό»
Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Βασίλειο Τεντόμα
Τηλ: 6946-795696
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

     Αναφερόμενοι στο από 8.3-2011 έγγραφο σας (αρ. πρωτ. εισερχ. εγγράφου 1106676/10.3.2011) με το οποίο ζητάτε να σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη των διαδικασιών διόρθωσης των κτηματολογικών διαγραμμάτων στις κτηματογραφημένες περιοχές της νήσου Μυτιλήνης, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για τα ακόλουθα:
     Η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., ως φορέας σύνταξη; και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου, έχει ήδη επεξεργαστεί και καταθέσει αρμοδίως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής σχέδιο νομοθετικής τροποποίησης για την εισαγωγή διάταξης στο νόμο 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο, όπως αυτός ισχύει μέχρι σήμερα, που θα προβλέπει τη διαδικασία «ομαδικών», άλλως «εκτεταμένων» διορθώσεων στις κτηματογραφημένες περιοχές της χώρας, όταν αναφέρεται και διαπιστώνεται εκτεταμένη αστοχία της απεικόνισης των ακινήτων στα κτηματολογικά διαγράμματα, η οποία διαδικαστικά θα επισπεύδεται από τους φορείς του Κτηματολογίου και θα ολοκληρώνεται μέσα από διαδικασίες ευρύτερης δημοσιότητας και αποδοχής.
     Επίσης, με την προτεινόμενη τροποποίηση λαμβάνεται μέριμνα για τον τρόπο διενέργειας των συναλλαγών στις περιοχές αυτές κατά το διάστημα που θα διενεργείται η ομαδική διόρθωση, δεδομένου ότι θα απαιτείται αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση της και τούτο δεν θα πρέπει να επιφέρει δυσχέρεια στη διεξαγωγή τους.

     Εφόσον η προτεινόμενη τροποποίηση τύχει αποδοχής και συμπεριληφθεί ως διάταξη στο νόμο 2664/1998, θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες σε αυτήν διαδικασίες διόρθωσης κατά τα ειδικότερα οριζόμενα σε αυτήν.
     Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για τη βελτίωση της λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι φορείς σύνταξης και λειτουργίας του Κτηματολογίου, Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος και η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε, στα πλαίσια της καθημερινής τους δραστηριοποίησης αναζητούν συνεχώς αρτιότερους και προσφορότερους τρόπους και μέσα που θα συμβάλουν άμεσα στην εν γένει αντιμετώπιση των λειτουργικών και οργανωτικών αδυναμιών προς το σκοπό της απρόσκοπτης εφαρμογής του θεσμού.
Με εκτίμηση,


Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος
==============================================================================================================================================

Μυτιλήνη 8-3-2011

Προς: κ. Απόστολο Αρβανίτη,
Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ.

     Κύριε Πρόεδρε,

     Πριν από τρεις μήνες ακριβώς (8/12/2010), έγινε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Λέσβου με θέμα τα γνωστά προβλήματα με το Κτηματολόγιο σε περιοχές της Λέσβου, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου παραβρεθήκατε και αναφερθήκατε με ρηξικέλευθο τρόπο στις ευθύνες και τις αιτίες αυτών των προβλημάτων.
     Την τοπική κοινή γνώμη τότε είχε χαροποιήσει και μαζί είχε γεννήσει ελπίδες θετικής και σύντομης λύσης του προβλήματος το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπήρξε παραδοχή, από τα πιο υπεύθυνα χείλη της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, του συνόλου των προβλημάτων (ποσοτικών-ποιοτικών) της συγκεκριμένης μελέτης καθώς και πλήρης ανάληψη της ευθύνης για όλα αυτά τα προβλήματα και τη συνεπαγόμενη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση εκατοντάδων συμπολιτών μας.
     Το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπήρξαν από σας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για οριστική και ριζική επίλυση του προβλήματος, χωρίς την επιβάρυνση των ιδιοκτητών, δεσμεύσεις για τις οποίες, όπως τότε αναφέρατε, είχατε θετική ανταπόκριση και από τον αρμόδιο από πλευράς κυβέρνησης Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ και βουλευτή Ν. Λέσβου κ. Σηφουνάκη.
     Μετά από αυτή τη σύσκεψη και λόγω αυτής ακριβώς της θετικής τοποθέτησής σας, το σύνολο σχεδόν των συμπολιτών μας ανέστειλε οποιεσδήποτε διαδικασίες διόρθωσης του Κτηματολογίου που τους αφορά, αναμένοντας την έναρξη διαδικασιών μαζικής διόρθωσης των σφαλμάτων με πρωτοβουλία, ευθύνη και οικονομική επιβάρυνση της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ.
      Όπως θα γνωρίζετε παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στη Χίο.
     Ως περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», που τυχαίνει να είμαι επαγγελματικά σχετικός με το θέμα, όντας πολιτικός μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας, θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε για την εξέλιξη των διαδικασιών, για τις οποίες στη σύσκεψη είχατε καθορίσει ένα χρονικό ορίζοντα 2-3 μηνών ώσπου να ξεκινήσουν.

Με τιμή και εκτίμηση

Βασίλης Τεντόμας
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
===================================================================================================================================
- Ο Συνήγορος τού Πολίτη προς ''ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α. Ε.''
- Επίσκεψη τού Υπουργού κ. Ν.Σηφουνάκη στα Κεντρικά Γραφεία τής ''ΚΤΗΜΑΤΟΛΓΙΟ Α. Ε.''

http://www.piasariko.com/gera/viewtopic.php?f=9&t=498
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση