Άννα Δ. Πανανή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας

Συζητήσεις σχετικές με την περιοχή της Γέρας.
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12108
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Άννα Δ. Πανανή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

     ΓΕΡΑΓΩΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ


     Η Γεραγώτισσα καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συνδυάζει δύο στοιχεία που σπανίζουν στην εποχή μας: Είναι γιατρός κι άνθρωπος. Όσοι από τους συμπατριώτες μας έχουν χρειαστεί τη βοήθειά της καταλήγουν στην ίδια διαπίστωση και χαίρονται που έχουν τις ίδιες ρίζες καταγωγής μ’ έναν εξαίρετο άνθρωπο.

     Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο του Παπάδου το 1962. 'Ελαβε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1968 και έγινε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής με βαθμό «άριστα» το 1972. Απέκτησε ειδικότητα στην Παθολογία το 1973 και τον τίτλο της Υφηγήτριας το 1988.

     Από τον Αύγουστο του 1968 έως και τον Οκτώβριο του 1970 υπηρετεί ως αγροτικός γιατρός στον Πολιχνίτο. Τον Οκτώβριο του 1970 άρχισε την ειδικότητα της Παθολογίας στη Β' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Δ/ντής τότε ο Καθηγητής κ. Δ. Γαρδίκας) στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» προ της περατώσεως της ειδικότητας Παθολογίας διορίστηκε αρχικά ως έμμισθη εσωτερική ιατρός και αργότερα ως Πανεπιστημιακή ιατρός στην ίδια Κλινική, ενώ παράλληλα το 1972 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «άριστα». Η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής ήταν αποτέλεσμα της ερευνητικής της δραστηριότητας στον τομέα των Πορφυρινών.

     Τον Οκτώβριο του 1975 που λειτούργησε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» η Μονάδα Ερευνας της Κλινικής συμμετείχε ενεργά τόσο στην οργάνωση όσο και στη λειτουργία του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κύτταρογενετικής, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε ερευνητικά και στον Τομέα Πορφυρινών από το 1973. Το 1974 πήγε στο Lund Σουηδίας, όπου εργάσθηκε ερευνητικά στον Τομέα της χρωμοσωματικής μελέτης στα κακοήθη νεοπλασματικά νοσήματα στο Ιnstitute of Genetics του Πανεπιστημίου του Lund υπό τον Καθηγητή Α. Levan. Το 1975 επιστρέφοντας από τη Σουηδία της ανατέθηκε από τον Καθηγητή κ. Κ. Δ. Γαρδίκα να διευθύνει το εργαστήριο Κυτταρογενετικής της Μονάδας Έρευνας. Στο εργαστήριο αυτό παράλληλα με την κυτταρογενετική μελέτη ατόμων με γενετικά προβλήματα, γίνεται έρευνα κυρίως στον τομέα Κυτταρογενετικής μελέτης κακοήθων νεοπλασματικών νοσημάτων, τόσο αιματολογικών όσο και συμπαγών όγκων.

     Αποτέλεσμα της ερευνητικής της δραστηριότητας είναι οι άνω των 40 δημοσιεύσεων σε έγκριτα ξενόγλωσσα περιοδικά, δημοσιεύσεις σε ελληνικά ιατρικά περιοδικά, η εκπόνηση της διατριβής της για την Υφηγεσία καθώς και ανακοινώσεις σε πολλά Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια.

     Υπό την άμεση επίβλεψη και καθοδήγησή της έγιναν περίπου 15 διδακτορικές διατριβές ιατρών της Κλινικής στον Τομέα της Κυτταρογενετικής των νεοπλασμάτων. Το υψηλό επίπεδο και η πρωτοτυπία των ερευνητικών εργασιών αποδεικνύεται και από το μεγάλο αριθμό παραπομπών τους (περίπου 500) στη διεθνή βιβλιογραφία (citation index) ως και σε διεθνή κλασικά συγγράμματα. Εκτός του ερευνητικού συγγραφικού έργου έχει συγγράψει επίσης το Κεφάλαιο «Βασικές αρχές Κλινικής Γενετικής» στο βιβλίο Παθολογίας του Καθηγητού Σ.Α. Ράπτη, όπως και κεφάλαιο Γενετικής (DNA - Γονίδια - Χρωμοσώματα) στο βιβλίο Παθολογίας του Τομέα Παθολογίας του Παν/μίου Αθηνών.

     Από το 1972 συμμετείχε στην εκπαίδευση φοιτητών στα φροντιστηριακά μαθήματα της Ειδικής Νοσολογίας. Από το 1975 έως και σήμερα διδάσκει τεταρτοετείς και τελειοφοίτους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών τα μαθήματα Ειδικής Νοσολογίας - Σημειολογίας και Παθολογίας, τόσο κατά την πρακτική - κλινική άσκηση, όσο και από έδρας. Επίσης συμμετέχει ενεργά σ’ όλα τα μετεκπαιδευτικά προγράμματα της Κλινικής, τα οποία αφορούν τη διδασκαλία ειδικευόμενων ιατρών. Ολα αυτά τα χρόνια της Παν/μιακής της σταδιοδρομίας συμμετείχε με ομιλίες σε πολλά σεμινάρια και στρογγυλές Τράπεζες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είναι μέλος σε πολλές ιατρικές εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

     Παράλληλα με το ερευνητικό και εκπαιδευτικό της έργο, όλα τα χρόνια παραμονής της στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» επιτελεί και κλινικό έργο ως υπεύθυνη ασθενών νοσηλευομένων στην Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική.


     Εφημερίδα «Γέρα» φ. 38 (Απρίλιος - Ιούνιος 2000)
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση