Λογοκριμένο κείμενο

Συζητήσεις σχετικές με την περιοχή της Γέρας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Επισκέπτης
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Τρί Ιουν 29, 2010 11:36 am

Λογοκριμένο κείμενο

Δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ »

Αγαπητοί φίλοι,

Δημοσιεύω σήμερα το κείμενο που η εφημερίδα Γέρα δεν το δημοσίευσε γιατί εξέφραζε ...πολιτικές απόψεις κατά την άποψη
του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Τα σχόλια δικά σας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Δημήτρης Στουρνάρας

ΓΕΡΑΓΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Γράφει: ο Δημήτρης Στουρνάρας

Σε μία παρ’ ολίγον επεισοδιακή και πολλή κρίσιμη Γενική συνέλευση τα μέλη του συλλόγου εξέλεξαν τη νέα Διοίκηση .
Η παρέμβαση του νομάρχη -που κάθε χρόνο μας τιμά με την παρουσία του- υπήρξε καθοριστική στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας .
Τέλος καλό όλα καλά.
Εύχομαι στο νέο Δ. Σ καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή του.
¨Ένα κείμενο που από την μηνιαία εφημερίδα του τοπικού συλλόγου κρίθηκε μη δημοσιεύσιμο , έγινε αιτία να λάβω τα περισσότερα μηνύματα στον υπολογιστή και όλα να συμφωνούν με τον υπογράφοντα και μάλιστα να υπερθεματίζουν και να με καλούν να συνεχίσω ….και να τα λέω πιο χύμα.
Να διευκρινίσω στους φίλους ότι θέλω και …αντίθετα μηνύματα ,δηλαδή και επικριτικά. Πολλοί μου ζητούν να γράψω για την οικονομία.
Να γράψω λοιπόν ότι η καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 80 .
Τότε που άρχισαν να ρέουν οι κάνουλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα περίφημα ECU.
Τότε που άρχισε ο διορισμός κάθε άσχετου και αγράμματου στο Δημόσιο, τότε
Που δημιουργήθηκαν εκατοντάδες δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις απλώς για να βολέψουμε κόσμο ,τότε που αντί να έχουμε πλεόνασμα είχαμε ελλείμματα και οι πολιτικές αυτές συνεχίστηκαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Τρανό παράδειγμα οι θέσεις των πολιτικών που με άλλα γυαλιά βλέπουν τα πράγματα από την αντιπολίτευση και με διαφορετικά όταν είναι στην Κυβέρνηση. Έτσι χωρίς αιδώ κάνουν συνέχεια κολοτούμπες και εκτίθενται χωρίς βέβαια να πολυνοιάζονται.
Εγώ ήθελα προεκλογικά να βγουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και να πουν την αλήθεια στον Ελληνικό λαό για την οικονομία μας . Να πείσουν το λαό ότι τον περιμένουν δύσκολες μέρες και ότι απαιτούνται θυσίες .
Αντί να γίνει αυτό - πλην του Καραμανλή – κανείς άλλος δεν είπε την αλήθεια
Και αυτό τώρα το πληρώνει η Ελλάδα και όχι αυτοί που δίνανε υποσχέσεις.
Να σημειώσω εδώ ,ότι δεν γνωρίζω αν ο Καραμανλής είπε αλήθειες επειδή ήξερε ότι θα χάσει ή το έκανε για λόγους αρχής .Εύχομαι και ελπίζω να μάθουν κάποτε οι πολιτικοί να μην παραπλανούν το λαό προεκλογικά γιατί όλα εδώ πληρώνονται.
Μια παρένθεση για τον Καραμανλή. Ο Καραμανλής έχασε γιατί έπρεπε να χάσει πληρώνοντας το ρεζίλεμα του πλανητάρχη που στις 9 το πρωί δήλωνε ότι η «Μακεδονία >> το μεσημέρι θα είναι στο ΝΑΤΟ και το μεσημέρι ήτανε ….Μπορεί ο πλανητάρχης να ήταν βλάξ οι Αμερικανοί όμως δεν ξεχνούν.
Όμως ας έρθουμε στο τώρα.
Με τις πλέον άσχημες προοπτικές άρχισε το νέο έτος για την Ελληνική οικονομία . Υπεύθυνοι για αυτό είναι οι ίδιοι που οδήγησαν την οικονομία της χώρας μας σε αυτό το αδιέξοδο, δηλαδή οι πολιτικοί μας .
Η κυβέρνηση από απειρία ίσως άρχισε με λάθη .
Πρώτο λάθος η διανομή του λεγόμενου επιδόματος αλληλεγγύης.
Θέλοντας να καλύψει το λάθος του πρωθυπουργού ,ότι λεφτά υπάρχουν, μοίρασε εκατομμύρια ,χωρίς αυτά να φτάσουν σε αυτούς που έπρεπε λόγω της γνωστής αδυναμίας της κρατικής μηχανής με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πολλούς παραπονούμενους .
Δεύτερο λάθος ότι επέτρεψε στους λιμενεργάτες να κλείσουν το λιμάνι και τελικά να δώσει εκατομμύρια σε ανθρώπους που αμείβονταν ηγεμονικά απλά χωρίς να το αξίζουν.
Τρίτο λάθος οι αγρότες .Μεγάλο έγκλημα, που δεν φταίνε μόνο οι αγρότες ,
Αλλά και οι πολιτικοί που επιτρέπουν σε κάθε ομάδα που διεκδικεί οτιδήποτε να παρανομεί. Μικρές ομάδες διαδηλωτών να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας και να μην ενδιαφέρεται κανένας για την οικονομική ζωή της πόλης .Οι αγρότες επειδή έχουν τα τρακτέρ κλείνουν δρόμους ,σιδηροδρομικές γραμμές ακόμη και τα σύνορα . Σύμφωνοι έχουν σοβαρά προβλήματα αλλά όχι μέχρις εκεί. Δηλαδή εάν έβαζαν τα τρακτέρ δεξιά και αριστερά της Εθνικής οδού δεν θα καταλάβαινε ο κόσμος και η κυβέρνηση τη διαμαρτυρία τους .Έτσι θα είχαν και τη συμπάθεια της κοινής γνώμης.
Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα διαλυμένο κράτος όπου σκοπός των πολιτικών μας είναι πως θα εκμεταλλευτούν κομματικά την κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας και να μην τολμάει κανείς να εφαρμόσει τους νόμους.
Όταν κάθε συνδικαλιστάκος σηκώνει μπαϊράκι και παρακαλεί να τον συλλάβουν
Ακόμη και να δικαστεί για να φανεί ήρωας στα μάτια της κοινής γνώμης και να τον δούμε και βουλευτή.
Όταν οι γονείς -και οι δάσκαλοι- προτρέπουν τα παιδιά τους να κάνουν καταλήψεις ,να προκαλούν καταστροφές αρκεί να τους δείξει η τηλεόραση για να τους πάρει κάποιο κόμμα και να εξασφαλίσουν το μέλλον τους.
Αλήθεια διερωτώμαι κάτι απλό, έχουν καταλάβει όλοι αυτοί αρχής γινομένης από τους πολιτικούς μας , ότι δεν πληρώνουν αυτοί αλλά ο Ελληνικός λαός.
Φοβάμαι πως όχι.
Το συμπέρασμα τελικά είναι ότι το σύνολο των λειτουργών του δημοσίου δεν σέβεται το χρήμα του λαού ,βεβαίως υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις και μάλιστα λαμπρές οι οποίες χάνονται μέσα στους υπόλοιπους και αντιμετωπίζουν και την χλεύη των συναδέλφων τους . Εκεί καταντήσαμε.
Παρ’ όλα αυτά παρουσιάζεται μια τελευταία ευκαιρία για να γίνουμε κράτος.
Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει οπωσδήποτε. Είναι εθνική ανάγκη.
Είναι καλό για όλους μας . Είναι καλό για την Ελλάδα.
Εγώ πιστεύω ότι είναι η ευκαιρία μας . Αρκεί η πολιτική ηγεσία ολόκληρη και όχι μόνο η κυβέρνηση να καταφέρουν να πείσουν τον Ελληνικό λαό να κάνει θυσίες και όχι με λόγια αλλά με έργα και με ειλικρίνεια .
Να αρχίσουν από τον εαυτό τους .Να κάνουν οι ίδιοι πρώτα θυσίες ,δίνοντας το καλό παράδειγμα .Όχι πολλές συντάξεις από το δημόσιο ,σε κανέναν σύνταξη στα 4 χρόνια ,όχι 16 μισθοί στο δημόσιο και γενικά όχι προνόμια σε ομάδες δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τη βούληση κάθε υπουργού .
Όχι 1,7 εκατομμύρια Ευρώ για εξεταστικές που σκοπό έχουν να αυξάνουν τις αποδοχές των βουλευτών και στο τέλος να βγάζουν 5 πορίσματα
Να περιοριστούν οι βουλευτές στους 200.Λιμουζίνες μόνο μέχρι υφυπουργούς .
Μέχρι να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις 250,000 να γίνονται διορισμοί μόνο σε Ένοπλες δυνάμεις ,σώματα ασφαλείας και νοσοκομεία ,οι υπόλοιπες θέσεις να καλύπτονται με μετατάξεις .Οι μισθοί του δημοσίου σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνουν τους αντίστοιχους βασικούς του ιδιωτικού τομέα.
Ο υπουργός Δημόσιας διοίκησης να μην έχει καμία αρμοδιότητα σε μισθούς ,παρά μόνο ο υπουργός εργασίας .Τώρα τι σχέση έχει η εργασία με το 85% των δημοσίων υπαλλήλων ας μην το συζητήσουμε.
Εποχικοί μόνο πυροσβέστες και για 5 μήνες μόνο.
Τέρμα οι συμβασιούχοι και οι πάσης φύσεως προσλήψεις στο δημόσιο γιατί παρατηρείται το εξής φαινόμενο ,να δουλεύουν μόνο αυτοί και οι μόνιμοι να κάθονται ή να μην πηγαίνουν καθόλου.
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση γιατί όχι μόνο είναι απαράδεκτο να ζούμε με δανεικά αλλά δεν θα μπορούμε γιατί απλά δεν θα μας δανείζουνε.
Ελπίζω –μέχρι να λυθεί συνταγματικά το θέμα των εκλογών ανά 4ετία - να μην αρχίσουν τα ΜΜΕ και μας ζαλίζουν κάθε μέρα με εκλογές και δημοσκοπήσεις και η αντιπολίτευση να δείξει υπευθυνότητα - γιατί και αυτή έχει ευθύνη και μάλιστα μεγαλύτερη από την κυβέρνηση – και να προετοιμάζεται για εκλογές σε 4 χρόνια.
Επιτέλους ας πάει και κάποιος κλέφτης στη φυλακή ,ας τιμωρηθεί και κάποιος από αυτούς που υπέγραψαν τις δεκάδες χιλιάδες συντάξεις μαϊμούδες.
Ας κληθεί κάποιος να επιστρέψει χρήματα που πήρε παράνομα από το κράτος.
Διάβασα προ ημερών ότι ο οργανισμός για την αποξήρανση της Κωπαίδας υπάρχει ακόμη, δηλαδή πληρώνουμε ενοίκια, μισθούς, φώτα ,τηλέφωνα για έναν οργανισμό που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί εδώ και εκατό χρόνια . Δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά διαβάζω ότι υπάρχουν περίπου άλλοι οκτακόσιοι τέτοιοι οργανισμοί. Μήπως πρέπει η κυβέρνηση να ξεκινήσει από αυτά και μετά να φτάσει στις περικοπές μισθών.
Αναμφισβήτητα είναι μια πολλή δύσκολη εποχή και θα κρατήσει χρόνια .
Αν όμως φανούμε ψύχραιμοι και αυτές οι δύσκολες στιγμές μας βάλουν να σκεφτούμε τα λάθη μας ,αν διδαχτούμε από αυτά ,αν καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά ,αν καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα από ότι βγάζουμε όχι μόνο σαν κράτος αλλά και σαν οικογένεια , αν καταλάβουμε ότι είναι έγκλημα να περνάμε εμείς καλά και να χρεώνουμε τα παιδιά μας, αν καταλάβουμε ότι εμείς δεν είμαστε πιο έξυπνοι από κανέναν άλλον, αν καταλάβουμε ότι φταίμε και εμείς για την κατάντια μας διότι κανείς δεν μας χτύπησε την πόρτα και να μας παρακαλέσει να μας βγάλει σύνταξη μαϊμού ,να δηλώσουμε πολλαπλάσια λάδια από ότι βγάζουμε και….και…και..
Σίγουρα φταίμε –επαναλαμβάνω – όλοι ,μα πιο πολύ απ’ όλους οι πολιτικοί μας ,όσοι ήταν στην κυβέρνηση γιατί μας οδήγησαν εδώ και όσοι ήταν στην αντιπολίτευση γιατί δεν έκαναν τους σωστούς ελέγχους και να μας ενημερώσουνε σωστά .Εμείς φταίμε γιατί δεν ψηφίζαμε σωστά και πάντα πιστεύαμε ότι κλέφτες υπάρχουν μόνο στα ….άλλα κόμματα..
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η κρίση θα μας βγει σε καλό.
Θα μας δοθεί η ευκαιρία να διορθώσουμε πολλά και εμείς να γίνουμε καλύτεροι
Και τότε θα ‘ρθουν καλύτερες μέρες.
Θα κλείσω με ένα μικρό τετράστιχο από το ΤΣΟΠ του Στέλιου Ευαγγελινού που το περιμένουμε να επανακυκλοφορήσει .
«Σαν που φουρολοητι τ Κηφισιά ,Φάληρα , Κουλουνάκια, φουρουλογήτι τα χουργιά τα ούλα τα φτουχαδάκια». Γράφτηκε το Μάρτιο του 2008 κι’ όμως είναι τόσο επίκαιρο.
Μας εύχομαι καλό κουράγιο και υπομονή.

Δημήτρης Στουρνάρας

e-mail:stournaras.dimitriw@istria.gr
P.Agiakatsikas
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 08, 2010 6:46 pm

Re: Λογοκριμένο κείμενο

Δημοσίευση από P.Agiakatsikas »

Με μεγάλη μου έκπληξη, ενώ αναφέρομαι ως συντακτική επιτροπή στο φύλλο 77 της εφημερίδας «Γέρας» είδα να απουσιάζει το άρθρο του Δημήτρη Στουρνάρα. Και αυτό καθώς μου ζητήθηκε η βοήθεια και η στήριξη για την συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας. Πριν την έκδοση της εφημερίδας αναφερόμενοι σε κάποια στιγμή σχετικά με τη διαφωνία της πολιτικής άποψης του κ. Στουρνάρα στη μόνιμη στήλη του, απάντησα:
Ότι είναι μόνιμος αρθρογράφος που αρθρογραφεί επί μια 20ετία, και ότι πάντα στηρίζει έστω και αν διαφωνεί, ηθικά και οικονομικά το Σύλλογο πράγμα εξαιρετικά σημαντικό αν δει κανείς ως και το τελευταίο φύλλο την οικονομική του ενίσχυση των 100 ευρώ. Ως συντάκτης επί μια οκταετία στην εφημερίδα «Γέρα» καίτοι διαφωνούσα σε θέσεις του, πάρα πολλές φορές δεχόμουν πυρά για τα σχόλια και τις πολιτικές του απόψεις, όμως ούτε σε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να «κόψω» κατ’ οιονδήποτε τρόπο τη στήλη του. Σε όλους απαντούσα, αφού διαφωνείτε να στείλετε ενυπόγραφα τη διαφωνία σας. Στα οκτώ χρόνια λοιπόν δεν έλαβα ούτε μια τέτοια επιστολή διαμαρτυρίας.
Για το «κόψιμο» της στήλης από το ΔΣ αν πραγματοποιήθηκε θα έπρεπε να υπάρχει και αντίστοιχα μέσα από την εφημερίδα δημοσίευση αιτιολόγησης αυτής της πράξης πράγμα που δεν είδα, και που αναμένω στο επόμενο φύλλο ή να γίνει επαναφορά της στήλης (ή και του παλαιότερου άρθρου) εφόσον δεν υπάρχει η αιτιολόγηση.
Δυστυχώς σε μια καίρια στιγμή με τα τόσα προβλήματα που ταλάνιζαν το Σύλλογο, έρχεται και αυτή η ατυχή απόφαση του νέου ΔΣ, η οποία το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει δυσφορία σε πολλά σημαντικά μέλη του Συλλόγου και ίσως να τα απομακρύνει, απολύτως τίποτα περισσότερο.

Αναμένω την επανόρθωση το συντομότερο.
Παναγιώτης Αγιακάτσικας
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος P.Agiakatsikas την Πέμ Ιούλ 01, 2010 10:36 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12109
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Re: Κι η επιστολή μου (με ημερομ. 11-5-2010)

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

From: Στέλιος Ε. Παππάς
Sent: Tuesday, May 11, 2010 11:25 PM
To: ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Subject: Δημήτρης Στουρνάρας

Αγαπητέ Παναγιώτη, καλημέρα

Πολύ, για την ακρίβεια, πάρα πολύ με στενοχώρησε η υπόθεση τού επίσης καλού φίλου και
τακτικού συνεργάτη της εφημερίδας μας, ''ΓΕΡΑ'', Δημήτρη Στουρνάρα,
από το 1ο φύλλο μέχρι και το 76ο !

Πόσοι, φίλτατε Παναγιώτη, δίνουν έγκαιρα τη συνεργασία τους, καλύπτοντας μισή σελίδα με ενδιαφέρουσα ύλη ;
Εγώ, μέλος αντίπαλου πολιτικού κόμματος του Δημήτρη και δεν ενοχλήθηκα.
Πώς ενοχλήθηκαν οι λαμπροί κύριοι που σου έκαναν την ''εισήγηση'';
Προσωπικά, δεν το κρύβω: από την ενδιαφέρουσα στήλη του ξεκινούσα την ανάγνωση της εφημερίδας.

Δεν θα ήθελα να κάνω χαρακτηρισμούς στους ''εισηγητές' '-μου έρχονται τρεις, εύστοχοι,
αλλά θα τους αποφύγω, επειδή έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό σου.

Ένα μόνο θα σε παρακαλέσω να τους πεις:
Όταν, το 1984, ο τακτικός συνεργάτης της αθηναϊκής εφημερίδας, ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής'',
συγγραφέας, Αθαν. Νάσιουτζικ είχε κατηγορηθεί -αποδεδειγμένα- για ανθρωποκτονία,
η εφημερίδα συνέχισε να δημοσιεύει τα άρθρα του (!!),
επειδή, ήταν αξιόλογος αρθογράφος και τακτικός τους συνεργάτης επί πολλά χρόνια.

Ε, ο Δημήτρης, δεν έκανε και κανένα έγκλημα. Μακάρι όλοι οι Δεξιοί να ήταν όπως εκείνος !!! Θα ήμασταν πολύ μπροστά.
Και τον βάζω πολύ πιο πάνω από αρκετούς συντρόφους μου, υποτίθεται, όπως θα έλεγε κι ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς.
Εγώ τον κάλεσα 10 φορές στην εκπομπή μου. Όπως, 8, και το Δημήτρη Παπαχρυσό..
Δεν μπορεί να έχουν το λόγο μόνο οι κομμουνιστές, οι σοσιαλιστές κι οι σοσιαλδημοκράτες...

Αλλά, μας έλεγε ο Διοικητής μου στο 616 Τ. Π., Συνταγματάρχης, Βασίλειος Μπλαδένης:
''Το σφάλλειν ανθρώπινον, το ομολογείν την πλάνην ανδρικόν'' (γενναίον, για την ακρίβεια της ρήσης).

Και ''Αι δεύτεραι πως φροντίδες σοφώτεραι."
Φρονώ, ότι η επόμενη κίνησή σας θα πρέπει να είναι η εξής:
Να ζητήσετε εκ νέου τη συνεργασία του.

Φιλικά

Στέλιος Ε. Παππάς
Στέλιος Ε. Παππάς
stra-kar
Επισκέπτης
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 01, 2010 12:13 pm

Re: Λογοκριμένο κείμενο

Δημοσίευση από stra-kar »

Όποιος πάρει στα χέρια του τα φύλλα της "ΓΕΡΑΣ" της τελευταίας εικοσαετίας θα διαπιστώσει ότι ο Δημήτρης Στουρνάρας έχει βάλει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του σ'αυτά.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 άρθρα και έχει πάρει συνεντεύξεις από υπουργούς, βουλευτές, πολιτευτές, νομάρχες, δημάρχους και παράγοντες της ομογένειας.
Ποιός έχει το ηθικό ανάστημα και τη νομιμοποίηση να του υπαγορεύσει πως θα εκφράζεται από δω και στο εξής;
Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν χάσει το μέτρο και τη λογική.
Αυτά για την ώρα.

Στρατής Καραγιασσώτης
Greg
Επισκέπτης
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 01, 2010 8:20 pm

Re: Λογοκριμένο κείμενο

Δημοσίευση από Greg »

Βρήκα και εγώ το χρόνο και τον τρόπο να γράψω στην ανοιχτή δημόσια συζήτηση που φιλογξενεί ο Παγγεραγωτικός Γέρα στην ιστοσελίδα του την άποψή μου για την λογοκρησία στο κείμενο -αρθρο του κου Στουρνάρα.
Λάθος μεγάλο και απαράδεκτη πράξη, όχι απειρία, ο αποκλεισμός του κειμένου του μόνιμου αρθρογράφου κου Στουρνάρα στην «ΓΕΡΑ» του Παγγεραγωτικού Μυτιλήνης (έδρα Αθήνα).
Λογοκρισία, περί αυτού πρόκειται, στην εφημερίδα «ΓΕΡΑ» ;
Δεν έγινε ποτέ! Γιατί τώρα;
Όχι μόνο ‘κάτι δεν πάει καλά’ αλλά έχουμε χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα!
Διαμαρτύρομαι έντονα, και περιμένω από το Δ.Σ. του Παγγεραγωτικού Αθήνας να επανορθώσει τουλάχιστον με την διόρθωση του ονόματός μου από την ‘Ταυτότητα’ της εφημερίδας –σελ. 2 Δεν συμμετείχα με κανένα τρόπο στη σύνταξη και την έκδοση του τελευταίου Φύλλου της «ΓΕΡΑ», και παρακαλώ να διορθωθεί αυτό.
Από τα ελληνικά λεξικά:
Λογοκρισία = Ο προληπτικός ή κατασταλτικός έλεγχος που ασκεί μια εξουσία στα μέσα ενημέρωσης, στα έργα του γραπτού λόγου, τα θεάματα, τα δημιουργήματα της τέχνης, με σκοπό να εμποδιστεί τη διάδοση πληροφοριών και ιδεών προς τις αρχές και τις επιδιώξεις της. _Φυτράκης
Λογοκρισία = Προληπτικός έλεγχος σε εφημερίδες, περιοδικά, θεατρικά έργα, αλληλογραφία κτλ _Λεξικό Δημοτικής
Λογοκρισία = Ο υπό της πολιτείας έλεγχος των βιβλίων, εφημερίδων, θεατρικών έργων, ιδιωτικής αλληλογραφίας κλπ. πριν επιτραπεί η έκδοσις ή η παρουσίασις αυτών προς το κοινόν. _Πάπυρο Λαρούς
Έχουν πει για την Λογοκρισία:
"Όπου έχουν κάψει βιβλία, θα καταλήξουν να καίνε ανθρώπους." Χάινριχ Χάινε

Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν την Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της οποίας το άρθρο 19 γράφει: “Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του καθενός να διατηρεί ανενόχλητος τις απόψεις του καθώς επίσης του δικαιώματος να αναζητά και να μεταδίδει πληροφορίες και ιδέες με οποιοδήποτε μέσο σε όλο το κόσμο.”

Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο άρθρο 10 αναφέρει: “Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία διατήρησης της άποψης του καθώς επίσης και του δικαιώματος να αναζητά και να μεταδίδει πληροφορίες και ιδέες χωρίς τη παρέμβαση οποιασδήποτε κρατικής αρχής σε όλο το κόσμο.”

η Διεθνής Επιτροπή για τα Ανθρώπινα και Πολιτικά Δικαιώματα , στο άρθρο 19 γράφει:
1. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την άποψη του χωρίς καμία παρέμβαση.
2. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης, το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει και το δικαίωμα του καθενός να αναζητά, να λαμβάνει και να μεταδίδει οποιεσδήποτε πληροφορίες και ιδέες ανεξαρτήτως συνόρων, είτε προφορικά, είτε γραπτά ή εκτυπωμένα, σε μορφή τέχνης, ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο της επιλογής του.
3. Η άσκηση του δικαιώματος στη παράγραφο 2 αυτού του άρθρου περιέχει ειδικά καθήκοντα και ευθύνες. Μπορεί για αυτό το λόγο τεθούν ορισμένοι περιορισμοί, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβαίνει μόνο όταν είναι απαραίτητο και οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει να απορρέουν από τη νομοθεσία:
α) για το σεβασμό και της υπόληψης άλλων ατόμων,
β) για τη προστασία της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης, ή της δημόσιας υγείας ή ηθικής.

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Ελευθερίας Έκφρασης και Πληροφόρησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιδιώκεται η ανοικτή πληροφοριακή πολιτική στο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένης της πρόσβασης στην πληροφόρηση με στόχο να προαχθεί η κατανόηση του ατόμου και η δυνατότητα του να συζητά ελεύθερα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά ζητήματα.

Πρόσφατα συμμετείχα σε ένα επιστημονικό συνέδριο για την ογκολογία, και σε μία παρουσίαση ο ομιλητής θέλοντας να τονίσει ότι στην επιστήμη μας πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας, έδειξε τη γνωστή φωτογραφία του “πλανητάρχη” με τα κιάλια ανάποδα και τους φακούς καλυμμένους! Ίσως στο επόμενο συνέδριό μας πρέπει να τους μιλήσουμε λίγο για την “ευγενή” λογοκρισία.
Αυτά τα λίγα.
Τα πράγματα είναι σοφότερα των ανθρώπων έλεγε ένας φίλος μου!
Δρ. Γρηγόρης Κυριάκου,
τ. πρόεδρος Παγγεραγωτικού Συλόγου Μυτιλήνης –Αθήνα,
P. Konstantakellis
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 10, 2009 6:03 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Λογοκριμένο κείμενο

Δημοσίευση από P. Konstantakellis »

Όπως αναλυτικά έγραψα και στο μήνυμα ηλεκτρονκού ταχυδρομείου που απέστειλα στον κ. Στέλιο Παππά:
Σχετικά με την λογοκρισία, δεν ξέρω αν τελικά θα το έθετα έτσι (δηλαδή σαν λογοκρισία), περισσότερο μου φαίνεται θα το έθετα σαν πολιτική αντιπαράθεση των εκδοτών (ή του Δ.Σ. του συλλόγου), με τον κ. Στουρνάρα.
Αν και με πολλά εκ του άρθρου δεν συμφωνώ, σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να μην εκδοθεί.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του Δημοκρατικού πολιτεύματος είναι και πλουραλισμός, οπότε αν καταργούμε κάτι τέτοιο, αυτόματα γινόμαστε "μη δημοκρατικοί" (δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω διαφορετική έκφραση).
Ελπίζω στο επόμενο τεύχος της εφημερίδας (ή ακόμα και μέσα από τον πίνακα συζητήσεων, γιαυτό υπάρχει άλλωστε), να βγεί κάποιο μέλος του Δ.Σ. του Παγγεραγωτικού της Αθήνας και να εξηγηθεί.
Θέλω να ελπίζω πως δεν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον.
Παναγ. Μ. Πελεκάνος
Επισκέπτης
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 16, 2010 8:12 am

Re: Λογοκριμένο κείμενο

Δημοσίευση από Παναγ. Μ. Πελεκάνος »

Αγαπητοί συμπατριώτες και χρήστες του Πίνακα Συζητήσεων,

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Μυτιλήνης με έδρα την Αθήνα εισάγω στον Πίνακα Συζητήσεων το ακόλουθο κείμενο το οποίο περιέχει τα σχόλια του Δ.Σ. του Συλλόγου μας σχετικά με το θέμα.

Παναγιώτης Μιχ. Πελεκάνος
Πρόεδρος του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Μυτιλήνης με έδρα την Αθήνα
info@iera.gr

Το ΔΣ του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Μυτιλήνης με έδρα την Αθήνα σημειώνει τα ακόλουθα σχετικά με το θέμα:

1. Ευχαριστεί τα μέλη του Συλλόγου μας κυρίους Γρηγόρη Κυριάκου, Γιώργο Τριανταφύλλου και Παναγιώτη Αγιακάτσικα για την βοήθεια που προσέφεραν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας για την έκδοση της εφημερίδας ενημερώνοντάς μας για τεχνικά θέματα που σχετίζονται με την έκδοση της.

2. Διευκρινίζει ότι τα ανωτέρω τρία άτομα εκ παραδρομής συμπεριλήφθηκαν στους επιμελητές της έκδοσης του προηγούμενου φύλλου της εφημερίδας. Ναι μεν μας ενημέρωσαν για τον τρόπο διαχείρισης της έκδοσης της εφημερίδας, αλλά δεν είχαν καμιά ανάμειξη στην επιλογή των κειμένων και στην μορφοποίηση της εφημερίδας.

3. Ο κ. Δημήτρης Στουρνάρας είχε στείλει για δημοσίευση κείμενο, σε ορισμένα σημεία του οποίου εθίγοντο άτομα και κοινωνικές ομάδες.
Σημειώνουμε ότι, εκτός από τον συντάκτη ενός κειμένου, έχει νομική ευθύνη και το ΔΣ του Συλλόγου το οποίο είναι υπεύθυνο για την Εφημερίδα του Συλλόγου.

Το ΔΣ διάβασε προσεκτικά το κείμενο που είχε σταλεί και με ομόφωνη γνώμη του, λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη που έχει και το ΔΣ για το περιεχόμενο των δημοσιευομένων κειμένων, έκρινε ότι το κείμενο δεν ήταν δημοσιεύσιμο εάν προηγουμένως δεν αφαιρούντο τα παραπάνω σημεία.

Σε σχετική όμως επικοινωνία με τον κ. Στουρνάρα, αυτός δεν δέχθηκε να συζητήσει το θέμα αλλά επέμεινε να δημοσιευθεί το κείμενο όπως το είχε αποστείλει.

Σημειώνεται ότι είναι ζωτική ανάγκη να διαφυλαχθεί η συνοχή της κοινωνίας και του Συλλόγου μας στην παρούσα περίοδο η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω της πρωτοφανούς και ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής κρίσης την οποία περνά η χώρα μας.

4. Το ΔΣ του Συλλόγου είχε πρόθεση να διαχειρισθεί το θέμα διακριτικά χωρίς να προκαλέσει θόρυβο για λόγους λεπτότητας και εκτίμησης προς τον κύριο Στουρνάρα και προκειμένου να διαφυλαχθεί η συνοχή του Συλλόγου μας. Γι’αυτόν το λόγο άλλωστε δεν αναφέρθηκε κάτι στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας. Αφού όμως ο κ. Στουρνάρας δημοσίευσε το υπόψη κείμενο στον ανοικτής πρόσβασης Πίνακα Συζητήσεων του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Γέρας, τώρα μπορούμε να αναφερθούμε συγκεκριμένα στα ανωτέρω αναφερόμενα σημεία.

Σε ένα σημείο του κειμένου υπάρχει χαρακτηρισμός που θίγει αρχηγό ξένου Κράτους. Είναι φανερό ότι δεν θα θέλαμε να είμαστε αίτιοι για την πρόκληση διπλωματικού προβλήματος που θα έβλαπτε την χώρα μας.

Σε άλλο σημείο αναφέρονται επί λέξει τα ακόλουθα για τους Έλληνες γονείς και τους εκπαιδευτικούς συνολικά: «Όταν οι γονείς -και οι δάσκαλοι- προτρέπουν τα παιδιά τους να κάνουν καταλήψεις, να προκαλούν καταστροφές αρκεί να τους δείξει η τηλεόραση για να τους πάρει κάποιο κόμμα και να εξασφαλίσουν το μέλλον τους.»

Σε άλλο σημείο αναφέρονται επίσης επί λέξει: «Το συμπέρασμα τελικά είναι ότι το σύνολο των λειτουργών του δημοσίου δεν σέβεται το χρήμα του λαού, βεβαίως υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις και μάλιστα λαμπρές οι οποίες χάνονται μέσα στους υπόλοιπους και αντιμετωπίζουν και την χλεύη των συναδέλφων τους.»

Σημειώνουμε ότι η κοινωνία μας επιβιώνει και προοδεύει επειδή στηρίζεται σε μεγάλον αριθμό ατόμων, την λεγόμενη σιωπηλή πλειοψηφία, που δρούν αθόρυβα με αντίληψη κοινωνικής συνοχής και σεβασμού για τους συνανθρώπους τους, τα οποία (άτομα), όταν γίνονται γονείς, ανατρέφουν τα παιδιά τους με αρχές κοινωνικής συνύπαρξης.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι παραπάνω εκφράσεις που προκάλεσαν το πρόβλημα παρεισέφρυσαν στο κείμενο του άρθρου μέσα στην ρύμη του πληθωρικού λόγου του κ. Στουρνάρα. Εάν ο κ. Στουρνάρας είχε δεχθεί να συζητήσει μαζί μας το θέμα, είμαστε βέβαιοι ότι θα είχε λήξει το πρόβλημα άμεσα.

5. Αναφερόμενοι στον κ. Στουρνάρα θέλουμε να τονίσουμε τα παρακάτω: Το ΔΣ του Συλλόγου βλέπει τον κ. Στουρνάρα με μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό. Τονίζουμε ότι δεν απορρίψαμε τον κ. Στουρνάρα. Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, το συγκεκριμένο άρθρο του δεν δημοσιεύθηκε για τους λόγους που αναφέρθηκαν, οι οποίοι δημιουργούσαν πρόβλημα νομικής ευθύνης και για το ΔΣ του Συλλόγου.

Το ΔΣ του Συλλόγου δεν έχει πρόθεση να αποβάλλει τον κ. Στουρνάρα από την εφημερίδα, αντίθετα τον προσκαλεί θερμά να συνεχίσει, εάν επιθυμεί, την συμβολή του στην εφημερίδα του Συλλόγου μας.

6. Οι φωτισμένοι ιδρυτές του Συλλόγου μας και στην συνέχεια όλα τα ΔΣ που υπηρέτησαν τον Σύλλογο, μας κληροδότησαν αυτό το θαυμάσιο δώρο, τον Σύλλογό μας, που μας φέρνει όλους τους συμπατριώτες κοντά και βοηθά την διατήρηση και ενδυνάμωση της επαφής μας με την αγαπημένη μας πατρίδα.

Σε συνεπτυγμένη μορφή αναφέρουμε απόσπασμα από το Καταστατικό του Συλλόγου μας: Στην παράγραφο 2 του Καταστατικού του Συλλόγου μας που αφορά τον σκοπό του Συλλόγου αναφέρεται: «Σκοπός του Σωματείου είναι η ένωσις και ανάπτυξις δεσμού αλληλεγγύης και αλληλοβοηθείας ... των ... καταγομένων εκ ... της επαρχίας Γέρας Μυτιλήνης ... δι’ υλικής και ηθικής ενισχύσεως ... και ... η οργάνωσις» διαφόρων εκδηλώσεων «προς ηθικήν, πολιτιστικήν και υλικήν προαγωγήν των μελών του και τέλος η προάσπισις της δημοκρατίας, της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας.»

Ο Σύλλογός μας λειτουργεί στην Αθήνα σε ένα περιβάλλον που δυσκολεύει την επικοινωνία μεταξύ των μελών μας λόγω της μεγάλης έκτασης της πόλης που απαιτεί μεγάλο χρόνο για τις μετακινήσεις και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρούμε όλοι μας την συνοχή και επαφή μεταξύ μας μέσω των δραστηριοτήτων του Συλλόγου.

Προσκαλούμε λοιπόν όλους τους συμπατριώτες μας να είναι σε επαφή με τον Σύλλογό μας ώστε να απολαμβάνουν τις χαρές και ωφέλειες που προσφέρει ο Σύλλογος.

Το ΔΣ του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Μυτιλήνης με έδρα την Αθήνα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Επισκέπτης
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Τρί Ιουν 29, 2010 11:36 am

Re: Λογοκριμένο κείμενο

Δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ »

Απάντηση στον κ. Πελεκάνο

Αισθάνομαι την υποχρέωση να απαντήσω στον κ. Πρόεδρο για τις σημειώσεις του Δ.Σ του Παγγεραγωτικού Συλλόγου σχετικά με το λογοκριμένο κείμενο.
Να σημειώσω κι εγώ με τη σειρά μου ότι στην συνάντηση μου με τον πρόεδρο ,σχημάτισα την εντύπωση ότι δεν είχε διαβάσει ποτέ τη Γέρα ή τουλάχιστον δεν διάβαζε εμένα
Δεν γνωρίζω εάν είχε σχέση με το σύλλογο, διότι εγώ δεν επεδίωξα ποτέ κανένα αξίωμα και επί 30ετία ήμουνα ένα απλό μέλος . Εμείς πάντως ,τα ελάχιστα μέλη που τον ψηφίσαμε – άλλα απλά μέλη σαν κι εμένα και άλλα που υπήρξαν στυλοβάτες που έγραψαν ιστορία στα δρώμενα του συλλόγου- του κάναμε την τιμή και τον εκλέξαμε ,τώρα είναι η σειρά του να τιμήσει και αυτός τον σύλλογο.
Χαίρομαι πάντως που το Δ.Σ διαθέτει νομομαθείς και προστατεύουν το σύλλογο από τα κείμενα ενός ανθρώπου που απλώς σπούδασε και νομικά.
Χαίρομαι επίσης που το Δ.Σ προστατεύει τη συνοχή της κοινωνίας και του συλλόγου ,τώρα από ποιόν την προστατεύει , προφανώς από τον υπογράφοντα.
Να έρθω στα σημεία που δεν άρεσαν στους κριτές, παρότι πιστεύω ότι δεν είναι αυτά που τους / τις πείραξε. Γράφω στο λογοκριμένο κείμενο .<<Ο Καραμανλής έχασε γιατί έπρεπε να χάσει ,πληρώνοντας το ρεζίλεμα του πλανητάρχη που στις 9 το πρωί δήλωνε ότι η <<Μακεδονία >> το μεσημέρι θα είναι στο ΝΑΤΟ και το μεσημέρι ήτανε….Μπορεί ο πλανητάρχης να ήταν βλάξ ,οι Αμερικανοί όμως δεν ξεχνούν.>> Το βλάξ είναι αυτό που ενόχλησε - από ότι μου είπε και προφορικά ο πρόεδρος – και του απήντησα ότι στη θέση του μπορώ να γράψω το ηλίθιος. Να θυμίσω ότι ο βλάξ ή ηλίθιος -αν προτιμάτε- είναι πρώην αρχηγός ξένου κράτους και όχι νυν. Αλλά και νυν να ήτανε δεν θα είχα κανένα πρόβλημα , παρότι γνωρίζω την αγωνία του State Department να διαβάσει τη Γέρα μήπως και θίξουμε τον ηγέτη τους. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τους νομικούς που με προστάτεψαν από δικαστικές περιπέτειες με τους Αμερικανούς.
Στο σημείο για τους γονείς και στους δασκάλους , - ίσως έχει δίκιο – γιατί ασφαλώς δεν εννοούσα όλους τους γονείς και όλους τους δασκάλους .Αλίμονο αν ήταν έτσι. Αλλά για να το γράφω κάτι ξέρω γιατί είμαι γονέας και ενεργό μέλος της κοινωνίας. Επ αυτού θα μου επιτρέψουν οι κριτές να τους διηγηθώ μια αληθινή ιστορία.
Ήταν λίγο μετά τη χούντα και οι φοιτητικές ταραχές στο φόρτε τους .Πρωτοστατούσαν οι φοιτητές της νομικής.
Μάθημα δεν κάναμε ποτέ ,εξετάσεις στις 10 φορές γράφαμε μία. Κάθε φορά ερχότανε ένας τύπος από την ΕΦΕΕ και μας ενημέρωνε γιατί δεν κάνουμε μάθημα ή γιατί δεν γράφουμε .
Αυτόν τον άνθρωπο ποτέ δεν τον είδα σε μάθημα ή εξετάσεις ,εκεί τον βρήκα , εκεί τον άφησα.
Μετά από λίγα χρόνια , τον είδα σε ένα από τα μεγαλύτερα αξιώματα . Το κόμμα του τον αντάμειψε .
Για το τελευταίο σημείο ότι το σύνολο των λειτουργών του δημοσίου δεν σέβεται - εκτός λίγων εξαιρέσεων – το δημόσιο χρήμα , σήμερα το επαναλαμβάνω με τη διαφορά ότι στις λίγες εξαιρέσεις θα έγραφα ελάχιστες.
Σας ευχαριστώ πολύ για την έμμεση υπόδειξη περί σιωπηλής πλειοψηφίας -την οποία προφανώς εκφράζετε –και σας υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να αναθρέψω τα παιδιά μου με αρχές κοινωνικής συνύπαρξης, όπως ακριβώς το λέτε.
Συμφωνώ απόλυτα για τους φωτισμένους ιδρυτές του συλλόγου μας και το θαυμάσιο δώρο που σας κληροδότησαν , το θέμα είναι εσείς και οι πεφωτισμένοι κριτές του Δ.Σ τι θα παραδώσετε στους επόμενους .Αλήθεια μια και τους αναφέρετε -δόξα το θεό είναι όλοι τους μια χαρά- ρωτήσατε κανέναν να σας πει τη γνώμη του. Κυρίες και κύριοι του Δ.Σ νομίζω ότι απάντησα σε όλα τα σημεία που σας ενόχλησαν άλλοτε πολύ σοβαρά και άλλοτε με λίγο χιούμορ μια και ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι το πιο σοβαρό θέατρο είναι η κωμωδία.
Απάντησα παρότι γνωρίζω και εγώ και πολλοί άλλοι τους πραγματικούς λόγους που το πράξατε ,και τους λόγους που αναφέρετε μάλλον σας εκθέτουν περισσότερο.
Εγώ προσωπικά δεν τρέφω αυταπάτες ,ούτε το συγγραφέα παριστάνω ,ούτε τον αρθρογράφο ,ούτε τον δημοσιογράφο
Και πολύ περισσότερο ούτε το αλάθητο διεκδικώ ,ούτε τον παντογνώστη παριστάνω.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι ασχολούνται μαζί μου λίγοι φίλοι και τους ευχαριστώ.
Δεν πιστεύω ότι ασχολείται μαζί μου ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τα κόμματα της Αριστεράς πολύ περισσότερο το υπουργείο Εξωτερικών. Βεβαίως δεν ασχολούμαι και εγώ και όταν ασχολούμαι μόνο κριτική τους κάνω και πάντα καλοπροαίρετη. Έχω φίλους από όλες τις παρατάξεις και ποτέ δεν εξετάζω και δεν κριτικάρω τις πεποιθήσεις κανενός. Σας δηλώνω δε ότι φανατικός φίλαθλος είμαι ,φανατικός οπαδός κόμματος ούτε υπήρξα ούτε θα υπάρξω.
Τους πραγματικούς λόγους τους ανέφερα στην εκπομπή του φίλου μου Στέλιου Παππά σε ερώτηση του Αντώνη Γκίκα και δεν το θεωρώ φρόνιμο να τους επαναλάβω.
Θεωρώ πάντως ότι ο Παγγεραγωτικός δεν είναι φυσιολατρικός όμιλος.
Εάν ήθελα πάντως να σας κάνω μια σύσταση με το δικαίωμα του ψηφοφόρου σας θα σας έλεγα- μετά την ανάγνωση του κειμένου σας – λίγες μόνο λέξεις η μία με κεφαλαία.
ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙΤΕ Είστε μέλη του Δ.Σ του Παγγεραγωτικού
Και όχι του Ο.Η.Ε.
Δημήτρης Στουρνάρας 19.07.2010
stra-kar
Επισκέπτης
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 01, 2010 12:13 pm

Re: Λογοκριμένο κείμενο

Δημοσίευση από stra-kar »

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΕΝ ΕΤΗ 2010

Το κείμενο που ανάρτησε προς συζήτηση ο πρόεδρος του “Παγγεραγωτικού Συλλόγου Αθηνών”, θα το χαρακτήριζα μνημείο συντηρητισμού.
Ουσιαστικά, επιβεβαιώνει, ότι κάποιοι στο Δ.Σ. λειτούργησαν ως άτυπη επιτροπή λογοκρισίας που μας παραπέμπει σε άλλες εποχές.Ας το αποδώσουμε στην απειρία τους.
Ο Δ.Στουρνάρας, ο οποίος για δύο δεκαετίες ήταν μόνιμος αρθρογράφος της “Γέρας” κι από τους λιγοστούς στυλοβάτες που απέμειναν στο σύλλογο, αποτελεί μέρος της ζωντανής ιστορίας του “Παγγεραγωτικού” και δεν θα έπρεπε να έχει μια τέτοια αντιμετώπιση.
Προφανώς, αυτοί που έκριναν “μη δημοσιεύσιμο” το άρθρο του, αγνοούν τη ρήση του Βολταίρου που αποτελεί και την πεμπτουσία της ελευθεροτυπίας : “Διαφωνώ μ' αυτό που λες, αλλά θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις να έχεις το δικαίωμα να το λες”.
Για την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο σύλλογο, έστειλα στον πρόεδρο του “Παγγεραγωτικού” ανοικτή επιστολή την οποία παραθέτω παρακάτω.

Στρατής Καραγιασσώτης
Πρώην πρόεδρος “Παγγεραγωτικού Αθηνών”






http://www.piasariko.com/gera/viewtopic.php?f=6&t=383













ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Προς τον πρόεδρο του «Παγγεραγωτικού Συλλόγου Αθηνών» κ. Παναγιώτη Πελεκάνο



Αγαπητέ Παναγιώτη,

Ήμουνα από τους πρώτους που χαιρέτησαν την πρόθεσή σου να ασχοληθείς με τα διοικητικά του «Παγγεραγωτικού» και σου δήλωσα ότι θα είμαι συμπαραστάτης σ’ αυτή σου την προσπάθεια, μιας και τυχαίνει να είμαι από την παλιά φρουρά του συλλόγου.
Χάρηκα που έγινες πρόεδρος και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε σου κατέθεσα την ταπεινή μου γνώμη για το παρόν και το μέλλον του συλλόγου.
Είναι αλήθεια, Παναγιώτη, πως αυτό το Δ.Σ. προέκυψε από συνθήκες βαθύτατου διχασμού του συλλόγου και από εκλογικές διαδικασίες οριακής νομιμότητας. Κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε από εσένα την ανάληψη πρωτοβουλιών υπέρβασης της κρίσης και επούλωσης των τραυμάτων του παρελθόντος.
Το νέο Δ.Σ. δεν είχε καμία εξουσιοδότηση να ασχοληθεί με θέματα που πυροδοτούν εντάσεις και που απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις μελών.
Πόσο ηθικό και πόσο νόμιμο είναι, Παναγιώτη, ένας άνθρωπος με σημαντική προσφορά στο σύλλογο να κρίνεται και να καταδικάζεται από μία συγκυριακή πλειοψηφία ενός Δ.Σ.; Να κρίνεται και να καταδικάζεται από ανθρώπους που ούτε έργο έχουν να καταθέσουν, ούτε την ιστορία αυτού του συλλόγου γνωρίζουν;
Ήταν μεγάλο λάθος, Παναγιώτη, μόλις αναλάβατε τα καθήκοντά σας να επιχειρήσετε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον Δ. Στουρνάρα, λες και αυτός ήταν υπεύθυνος για την κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο σύλλογος. Τέτοια ζητήματα τα θέτεις σε Γενικές Συνελεύσεις για να δεις αν έχουν την έγκριση ή όχι των μελών του συλλόγου.
 Ο Στουρνάρας φταίει που ο προηγούμενος πρόεδρος, Π. Αγιακάτσικας, παραιτήθηκε έξι μήνες πριν λήξει η θητεία του;
 Ο Στουρνάρας φταίει που η αντικαταστάτης του πρόεδρος Μαίρη Μανιού παραιτήθηκε σε τρεις μήνες κι έφυγε αηδιασμένη από το σύλλογό;
 Ο Στουρνάρας φταίει που έξι άξια και ικανά στελέχη από το προηγούμενο Δ.Σ. αρνήθηκαν πεισματικά να ξαναβάλουν υποψηφιότητα;
Όλα αυτά, ενδεχομένως και άλλα, δεν θα έπρεπε να συζητηθούν σε μία Γενική Συνέλευση για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις που θα εξασφάλιζαν μια ομαλή πορεία στο σύλλογο χωρίς αναταράξεις;

Αγαπητέ Παναγιώτη
Πρέπει να γνωρίζεις πως ο σύλλογος στον οποίο έγινες πρόεδρος ήταν μαχητική έπαλξη πολιτισμού, δημοκρατίας και ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Είχε άποψη για τα τεκταινόμενα στον τόπο μας. Άποψη που με σαφήνεια είναι αποτυπωμένη στα τεύχη της «Γέρας» που έχει εκδώσει.
Στο παρελθόν έδωσε μάχες για περιβαλλοντικά ζητήματα και συγκρούστηκε με ισχυρά συμφέροντα. Έδωσε μάχες για τα οικονομικά ζητήματα του νησιού μας, για τις τιμές του λαδιού και των άλλων αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και για ζητήματα ειρήνης, καταδικάζοντας τις βάναυσες επεμβάσεις των Αμερικανών στα διάφορα σημεία του πλανήτη. Καμία συλλογική ευθύνη και καμία δικαστική παρέμβαση δεν τον πτόησαν, ούτε διαταράχθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας εξαιτίας των δημοσιεύσεων της «Γέρας».
Είναι φανερό, Παναγιώτη, πως το νέο Δ.Σ. του συλλόγου, αν δεν κάνει άμεσα διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική του, θα εντείνει τα φαινόμενα διχασμού και θα βάλει σε νέες περιπέτειες αυτόν τον ιστορικό σύλλογο.
Εύχομαι να το αντιληφθείτε γρήγορα.



Με εκτίμηση,
Στρατής Καραγιασσώτης
elpitha
Επισκέπτης
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τρί Αύγ 03, 2010 11:18 am

Re: Λογοκριμένο κείμενο

Δημοσίευση από elpitha »

Πρίν από λίγες εβδομάδες έτυχε να ακούσω μια συζήτηση στο Ράδιο-Γέρα σχετικά με ένα κείμενο που ένα Δ.Σ. Πολιτιστικού  Συλλόγου δεν «δέχτηκε» να δημοσιεύσει, αλλά δεν έδωσα σημασία. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε έτυχε να ακούσω κάποιες «σκόρπιες» κουβέντες για το ίδιο θέμα, αλλά πάλι δεν έδωσα σημασία. Όμως σήμερα που μπήκα σκόπιμα στην ιστιοσελίδα του Παγγεραγωτικού (γιατί μου αρέσει να την χαζεύω) είδα στον πίνακα συζητήσεων όλες τις δημοσιεύσεις για το «λογοκριμένο κείμενο» και τρόμαξα! Γιατί τόσο μίσος και αλληλοσπαραγμός;
Όπως διάβασα σε κάποιο από αυτά τα κείμενα το Δ.Σ. συστάθηκε πρίν από λίγους μήνες και αποτελείται από ανθρώπους που δεν είχαν παρόμοια εμπειρία. Δεν δικαιούνται λοιπόν ένα «λάθος»; Και όλοι οι υπόλοιποι «κατέχοντες» το θέμα γιατί πυροβολούν αντί να συμβουλέψουν; Για πολιτιστικό σύλλογο μιλάμε, άρα για ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ! Τι σχέση έχει μ'αυτό η πολιτική, τα κόμματα, οι παρατάξεις; Ποιοί πιστεύουν ότι έτσι προάγουν τον πολιτισμό και κυρίως ποιοί πιστεύουν ότι έτσι βοηθούν την περιοχή της Γέρας;
    Συγχωρήστε με γι'αυτές τις ερωτήσεις-απορίες! Δεν προσπαθώ να νουθετήσω κανέναν, είμαι άλλωστε πολύ νεότερη όλων και εντελώς άσχετη με όλα αυτά.
    Μιας και αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο, παίρνω το θάρρος να προτείνω στους άμεσα εμπλεκόμενους σ'αυτή τη «διαμάχη» μια λύση. Γιατί να συζητάτε τέτοιες διαφωνίες από το διαδίκτιο και το ραδιόφωνο και όχι εκ του σύνεγγυς; Η Γέρα έχει ωραιότατα ταβερνάκια, εξαίσιους μεζέδες και υπέροχο ούζο!
    Πριν κλείσω θα ήθελα να απευθυνθώ στον κύριο Στουρνάρα.
    Κύριε Στουρνάρα δεν σας ξέρω προσωπικά ούτε έχω διαβάσει κάποιο άρθρο σας. Έμαθα όμως (μέσα από τον πίνακα συζητήσεων) ότι αρθρογραφείτε 20 χρόνια περίπου. Εύχομαι να είστε υγιής και να συνεχίσετε για πολλά περισσότερα. Δεν πειράζει που ένα κείμενό σας δε δημοσιεύτηκε, γιατί αυτό δεν μειώνει την ικανότητά σας ούτε μηδενίζει την συνολική προσφορά σας.
    Σας ευχαριστώ πολύ!
         Ελπίδα Ψαρρού
Απάντηση