Μάκης Αξιώτης, ο σύγχρονος Στράβων

Συζητήσεις σχετικές με την περιοχή της Γέρας.
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12129
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Μάκης Αξιώτης, ο σύγχρονος Στράβων

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

Μάκης Αξιώτης;.jpg
     Χρονογράφημα

     Απαγγελία της Ρηνιώς στο αρχαίο θέατρο της Πύρρας[

     ΕΜΠΡΟΣ 05 Ιανουαρίου 2013 | Άρης Κυριαζής

     «Δεν υπάρχει άλλος που, ως σύγχρονος Στράβων “Περπατώντας τη Λέσβο”, να ερεύνησε επιστημονικά το νησί, επεξεργάσθηκε ποικιλότροπα, περιέγραψε, φωτογράφισε, αξιολόγησε, πρότεινε ιστορικές, πολιτισμικές έρευνες και αρχαιολογικές ανασκαφές και να παρουσίασε το πλούσιο υλικό που συνέλεξε σε βιβλία, λευκώματα, περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, μνημονευόμενος όσο ουδείς άλλος με πάμπολλες παραπομπές διεθνών, ελληνικών και λεσβιακών εργασιών, όσο ο απαράμιλλος υμνητής της Λέσβου, ο φίλος Μάκης Αξιώτης.»

     Έτσι απάντησα στο ερώτημα, ποιος δημοσίευσε την ύπαρξη του αρχαίου θεάτρου της Πύρρας, που μου απηύθυνε στις 11-11-2012 η κόρη μου, ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή, η οποία φαίνεται στη φωτογραφία με τα έξι συνεχόμενα λαξευμένα σκαλιά ανάμεσα σε μια ελιά, ένα θάμνο και μια σπαραγγιά στην ανατολικότερη κερκίδα, την προστατευμένη από το διακρινόμενο τείχος του θεάτρου.

     Περπατώντας τότε σε όσα εδώλια δεν ήταν καλυμμένα από θάμνους, χώματα και πεσμένους βράχους, διάβασα στην από τις 8-2-2012 καταγραφή του Μάκη στο «Εμπρός»:

     «Πραγματικά, στη νότια πλευρά του βράχου της ακρόπολης, σε (τεχνητό;) κοίλωμά του, ακριβώς πίσω από τη νότια βραχώδη προβολή της μεγάλης ανατολικής πύλης, υπάρχουν λαξευμένα στο βράχο τα εδώλια του θεάτρου. Στο υψηλότερο σημείο διακρίνονται αρκετές σειρές, ενώ χαμηλότερα προβάλλουν διάσπαρτα μέσα από το έδαφος του ελαιώνα... Όλα αυτά βέβαια περιμένουν την ανασκαφική επιβεβαίωση από την Κ΄ Εφορεία Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων. Πιθανόν, αρχικά, και μόνο η απομάκρυνση θάμνων από την περιοχή να έκαμε ορατά τα εδώλια.»

     Προσθέτω τη φωνή μου στην παραπάνω έκκληση για το αρχαίο θέατρο της Πύρρας του Κόλπου της Καλλονής, ο οποίος λεγόταν «Μεσόγειον Έρμα» όταν το 1054 π.Χ. θυσίασαν οι τρισέγγονοι του Αγαμέμνονα την παρθένο κόρη, τη Λευκοθέα Καλλονή, εκεί όπου γεννήθηκε ο επικός ποιητής Λέσχης που έγραψε το 708 π.Χ. τη Μικρή Ιλιάδα, στην Πύρρα όπου το 606 π.Χ. έζησαν συνεξόριστοι η Σαπφώ και ο Αλκαίος, στον «Πυρραίο Εύριπο» που ερεύνησαν την τριετία 345 - 342 π.Χ. ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος, τον τόπο που περιγράφει ο Λόγγος το 2ο μ.Χ. αιώνα στο «Δάφνις και Χλόη».

http://www.emprosnet.gr/blogs/hronograf ... tis-pyrras


===================================================
Ο κ. Μάκης Αξιώτης κατάγεται από τον Παπάδο
Στέλιος Ε. Παππάς
Μιχάλης Μπάκας
Επισκέπτης
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 13, 2011 1:06 pm

Re: Μάκης Αξιώτης, ο σύγχρονος Στράβων

Δημοσίευση από Μιχάλης Μπάκας »

ο Μάκης Αξιώτης αποτελεί κεφάλαιο για τη Λέσβο κ ιδιαίτερα τη Γέρα. Μετά απο 100 χρόνια κανένα από εμάς μπρεί να μη θυμούνται αλλα θα υπάρχουν αναφορές στο Μάκη..
Μιχάλης Μπάκας
Απάντηση