Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις πλημμύρες στην περιοχή του Ευε

Συζητήσεις σχετικές με το περιβάλλον και την ανακύκλωση.
Απάντηση
Μιχάλης Μπάκας
Επισκέπτης
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 13, 2011 1:06 pm

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις πλημμύρες στην περιοχή του Ευε

Δημοσίευση από Μιχάλης Μπάκας »

Εικόνα


Με αφορμή τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή της Γέρας με την νεροποντή του Σαββάτου 1/12/2012 οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν για μια ακόμη φορά τη θέση τους για την ανάγκη προστασίας των υγροτόπων του νησιού μας. Επισκεφτήκαμε την περιοχή και είδαμε τα προβλήματα από κοντά. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους πληγέντες. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε καθώς και από τις χθεσινές πλημμύρες φανερώνονται τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται από την απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής. Οπωσδήποτε οι καταρρακτώδεις βροχές συνδέονται με τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής που από ότι φαίνεται τα επόμενα χρόνια θα ενταθούν

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το σημερινό μονοδιάστατο, ατομικιστικό και άναρχο μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι μακροχρόνια βιώσιμο. Η βαθιά κρίση που βιώνουμε εντείνει τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί εδώ και καιρό. Πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος και δυστυχώς από ότι φαίνεται μυαλό δεν βάζουμε. Έχουμε καταγγείλει κατά το παρελθόν πολλές φορές την άναρχη δόμηση στην περιοχή της Γέρας, τα μπαζώματα των χειμάρων και των υγροτόπων και δυστυχώς δεν έγινε τίποτα για την προστασία τους. Όταν μπαζώνεται το Δέλτα του μεγαλύτερου ποταμού του νησιού, του Ευεργέτουλα, είναι φυσικό το νερό που δεν μπορεί να βρει διέξοδο να πλημμυρίζει τα πάντα. Και μετά κλαίμε πάνω από τα συντρίμμια. Ας δει κάποιος το μέγεθος της κοίτης του ποταμού στη γέφυρα πριν τα Κεραμιά και λίγα χιλιόμετρα παρακάτω στα σημεία που πλημμύρισε και εύκολα θα καταλάβει τις αιτίες των πλημμυρών. Το Δέλτα του Ευεργέτουλα έχει εξελιχθεί σε ανάποδο Δ καθώς οι εκβολές του από τα μπαζώματα και το χτίσιμο τόσων βιοτεχνικών μονάδων και σπιτιών έχουν στενέψει απελπιστικά. Έτσι το νερό δεν βρίσκει τη φυσική του έξοδο προς τη θάλασσα και πλημμυρίζει....

Κατά το παρελθόν ανάλογα προβλήματα πλημμυρών είχαν παρουσιαστεί στην περιοχή της Καλλονής και του Περάματος. Οι υγρότοποι του νησιού μας δέχονται μεγάλες πιέσεις και η κατάσταση είναι οριακή. Τα αποτελέσματα των ανθρώπινων αυθαιρεσιών τα βλέπουμε και πάλι και αυτή τη φορά τα πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Η περιοχή της Γέρας εντάσσεται στο Δίκτυο Νατούρα 2000, αλλά παρόλαυτα δεν έχει γίνει τίποτα για την εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης.

Ας σταματήσουν λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα αυτοί, που όταν καταγγέλλουμε τα μπαζώματα στους υγροτόπους, κάνουν τα στραβά μάτια και μας κατηγορούν ως «υπερβολικούς και υπερευαίσθητους οικολόγους», και ας απολογηθούν αυτοί οι κύριοι σήμερα στους πληγέντες συμπολίτες μας των πολιτικών τους.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜ
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 175
Εγγραφή: Τρί Δεκ 20, 2011 9:49 am

Re: Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις πλημμύρες στην περιοχή του

Δημοσίευση από ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜ »

'Εχουν γίνει τόσες καταγγελίες,'αλλά κανένας δέν 'ενδιαφέρεται νά δώση λύση,γιά τόν καθαρισμό τών ρεμάτων,καί τήν καταπάτηση τών υδροβιότοπων.
"Ας 'αναλογισθούν οι αρμόδιοι πρίν είναι άργά.
Απάντηση