Ποσοτική & ποιοτική υποβάθμιση αεροπορικών συνδέσεων

Θέματα σχετικά με την πολιτική
Απάντηση
Γεραγώτης
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 313
Εγγραφή: Σάβ Οκτ 03, 2009 1:48 pm

Ποσοτική & ποιοτική υποβάθμιση αεροπορικών συνδέσεων

Δημοσίευση από Γεραγώτης »

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ
Βουλευτής Ν. Λέσβου – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 7 Απριλίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: α) τον κ. Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Β) την κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θέμα: Ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση αεροπορικών συνδέσεων ν. Λέσβου

Ο νομός Λέσβου χαρακτηρίζεται από τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και της μεγάλης απόστασης από τα πολιτικά και οικονομικά κέντρα της χώρας. Το αίτημα για αποτελεσματική διασύνδεση και καταπολέμηση της απομόνωσης και των συνεπειών της είναι παλλαϊκό και αφορά και τις αεροπορικές γραμμές.

Η προαναγγελλόμενη συγχώνευση των αεροπορικών εταιρειών Olympic Air και Aegean Airlines έχει οδηγήσει σε ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της αεροπορικής σύνδεσης της Λέσβου με την Αθήνα. Οι δύο εταιρείες προβαίνουν άμεσα σε διακοπές γραμμών του εσωτερικού παρά την δέσμευση τους να εκτελέσουν αυτά τα δρομολόγια. Η ποσοτική υποβάθμιση έγκειται στην μείωση των ημερήσιων διασυνδέσεων Λέσβου-Αθηνών κατά τρεις, σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι.

Η ποιοτική υποβάθμιση σχετίζεται με τις ώρες διεξαγωγής των πτήσεων. Οι βραδινές πτήσεις έχουν γίνει απογευματινές και η τελευταία πτήση για Λέσβο αναχωρεί από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 6 παρά 10 το απόγευμα. Αυτό πρακτικά περιορίζει την δυνατότητα των κατοίκων της Λέσβου που επισκέπτονται την Αθήνα για ιατρικούς λόγους ή για δουλειές να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους αυθημερόν δημιουργώντας έτσι το αυξημένο κόστος της διανυκτέρευσης. Ουσιαστικά η Λέσβος παραμένει, από πολύ νωρίς το απόγευμα, αποκομμένη από την πρωτεύουσα.

Η κατάσταση στην Λήμνο είναι ακόμα χειρότερη. Η διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης Θεσσαλονίκη-Λήμνου της Aegean Airlines ενέτεινε την απομόνωση της Λήμνου. Ενός νησιού που αποτελεί την επιτομή του φαινομένου «άγονη γραμμή».

Η ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση των αεροπορικών συνδέσεων αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την τοπική οικονομία των νησιών. Η τοπική ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο. Η μείωση των πτήσεων και η αύξηση των τιμών, που παίρνει και την μορφή της εξάλειψης της προσφοράς φθηνών εισιτηρίων, κατά το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στον εσωτερικό τουρισμό. Η επιδείνωση της κατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων θα έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία διευρύνοντας αναίτια την οικονομική κρίση.

Η παραπομπή του θέματος της τιμολογιακής πολιτικής των αεροπορικών εταιρειών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αποτελεί ένα θετικό βήμα ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αποφευχθεί η ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των αεροπορικών συνδέσεων της Λέσβου και Λήμνου;


Ο Ερωτών Βουλευτής



Σπύρος Γαληνός
Απάντηση