Ιδρύεται Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη

Θέματα σχετικά με την πολιτική
Απάντηση
Γεραγώτης
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 313
Εγγραφή: Σάβ Οκτ 03, 2009 1:48 pm

Ιδρύεται Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη

Δημοσίευση από Γεραγώτης »

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ και ΔΙΚΤΥΩΝ


Αθήνα, 8 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Πολιτικό Γραφείο του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Βουλευτή Νομού Λέσβου ανακοινώνονται τα εξής :

Με βάση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που απέστειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς επεξεργασία, ιδρύεται Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.
Παράλληλα με το Εφετείο Βορείου Αιγαίου και με τρία αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα ιδρύονται ακόμα το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης (με έδρα το Ηράκλειο) , το Εφετείο Εύβοιας (με έδρα την Χαλκίδα) και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (με έδρα το Αγρίνιο).

Σε ότι αφορά ειδικότερα το Εφετείο Βορείου Αιγαίου (με έδρα τη Μυτιλήνη) , στη περιφέρεια αυτού του Εφετείου υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου, οι όποιες αποσπώνται από αυτή του Εφετείου Αιγαίου. Ακόμη, «ορίζεται μεταβατική έδρα του Εφετείου Βορείου Αιγαίου ως πολιτικού και ποινικού δικαστηρίου στην έδρα του Πρωτοδικείου Χίου, για εκδίκαση όλων των υποθέσεων αρμοδιότητας Τριμελούς Εφετείου, ως Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, καθώς και υποθέσεων Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων».
Να σημειωθεί πως η λειτουργία του Εφετείου Βορείου Αιγαίου καθώς και των άλλων τριών που προβλέπονται από τα Προεδρικά Διατάγματα
αρχίζουν στις 16 Σεπτεμβρίου 2010.

Ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων , Νίκος Σηφουνάκης , κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη με την ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα την Μυτιλήνη, επεσήμανε τα ακόλουθα:
«Με την ίδρυση του νέου Εφετείου θα βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης για τους κατοίκους των πέντε ακριτικών νησιών (Λέσβου, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Χίου, Ψαρών) αφού θα υπαχθούν σε αυτό και θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση όλες τις εποχές του έτους, καθώς υπάρχει καθημερινή απ’ ευθείας συγκοινωνία Χίου Λέσβου. Ταυτόχρονα, θα επιτευχθεί ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων και έκδοση αποφάσεων και στο Εφετείο Αιγαίου και θα πάψει η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Σύρο».
Ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε πως με την απόφαση αυτή δικαιώνονται οι μακρόχρονοι αγώνες των νησιωτών και ότι σε αντίθεση με τις αίολες διακηρύξεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της, προχωρά στην υλοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος των νησιωτών. Επίσης ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων επεσήμανε πως ο ίδιος σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς προώθησε την επίσπευση της ίδρυσης Εφετείου Βορείου Αιγαίου στα θεσμικά όργανα της Κυβέρνησης, καθώς και σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ασχολήθηκε διεξοδικά με θέματα Δικαιοσύνης.
Ο κ. Σηφουνάκης έκανε επίσης αναφορά στον αείμνηστο Καθηγητή και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπαδημητρίου , μαζί με τον οποίο στο πλαίσιο άσκησης Κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή – όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση – είχαν καταθέσει σειρά ερωτήσεων για το θέμα της ίδρυσης του Εφετείου. Παράλληλα αναφέρθηκε και στον αγώνα και τις προσπάθειες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την ίδρυση του Εφετείου , υπογραμμίζοντας ότι «έδωσαν ένα έντιμο , δίκαιο και μακρόχρονο αγώνα , που δικαιώνεται».
Απάντηση