Μνήμη Κ. Π. Καβάφη - Τιμή Μαρίνας Βαλιέρι

Συζητήσεις σχετικές με την περιοχή της Γέρας.
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12129
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Μνήμη Κ. Π. Καβάφη - Τιμή Μαρίνας Βαλιέρι

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟ

     Την Κυριακή 29 Απριλίου (επέτειος γέννησης - θανάτου του ποιητή), ο «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας διοργάνωσε μια εξαίρετη εκδήλωση μνήμης του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ. Π. Καβάφη και συνάμα τίμησε την τελευταία εν ζωή απόγονό του, τη μικρανιψιά του, κ. Μαρίνα Βαλιέρι, η οποία κατοικεί στον Παπάδο της Γέρας.

     Η βραδιά πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης», με συντονιστή τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Το Βήμα της Γέρας», φιλόλογο-δημοσιογράφο κ. Τζάνο Στεφανέλλη. Κεντρικοί ομιλητές της ήταν ο κ. Στρατής Γιαννίκος, εκπαιδευτικός και ερευνητής, ο οποίος παρουσίασε στο κοινό το επιτυχημένο εγχείρημά του να βρει τα στοιχεία που συνδέουν τους δύο μεγάλους ποιητές, τον Ελύτη και τον Καβάφη, με πλήθος κειμενικών τεκμηρίων και αναφορών, καθώς επίσης και η δημοσιογράφος κ. Ντόρα Πολίτη, η οποία, μέσα από τη δική της εμπειρία με τους «Καβάφηδες», ιχνηλάτησε με έναν μοναδικό τρόπο τη ζωή της κ. Μαρίνας Βαλιέρι. Η ομιλία της είχε τον τίτλο «Τα τείχη των Καβάφηδων. Από τον Κωνσταντίνο στην Μαρίνα». Ακολούθησε η βράβευση τής κ. Βαλιέρι, με την απονομή τής σχετικής τιμητικής πλακέτας, από τον Δήμαρχο Λέσβου, κ. Δημήτριο Φ. Βουνάτσο και τον πρόεδρο του «Παγγεραγωτικού», κ. Γιώργο Ζορμπά.

     Όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση (περίπου 200 άτομα) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μερικά αποσπάσματα από την ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη Σίμου Κορεξενίδη «Μαρίνα Βαλιέρι, η μικρή ανιψιά του Καβάφη», ενώ οι μαθητές του Λυκείου Γέρας: Παναγιώτης Μαλαπέτσης, Μαρία-Μαγδαληνή Μαμουνή, Δέσποινα Καραχάλια και Στρατής Αφαλωνιάτης απήγγειλαν ποιήματα του μεγάλου ποιητή καθώς και της κ. Βαλιέρι (για πρώτη φορά σε ευρύ κοινό).

     Η βραδιά κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της έκδοσης από τον «Παγγεραγωτικό» ποιητικής ανθολογίας της κ. Μαρίνας Βαλιέρι, με την ίδια να παίρνει το λόγο και συγκινημένη να ευχαριστεί και να δηλώνει ότι θα συνεχίσει την πνευματική της προσπάθεια. Στο πλευρό της η μονάκριβη κόρη της, Θέμπα. Στο μουσικό φινάλε, η χορωδία του «Παγγεραγωτικού» απέδωσε μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη.

================================================================================
''ΡΑΔΙΟ ΚΑΛΛΟΝΗ'' http://www.radiokalloni.gr/archives/41269 δημοσιεύονται και φωτογραφίες,
όπως και στo Facebook, στις ομάδες: ''Παγγεραγωτικός'', ''Παπάδος Γέρας'' κ. ά.
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση