Εκδήλωση στο «Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά»

Συζητήσεις σχετικές με την περιοχή της Γέρας.
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12130
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Εκδήλωση στο «Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά»

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

[align=center]ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ[/align]
      Αργίνη Γούτου, Μάνος Ευστρατιάδης, Νίκος Ζούρος, Δέσποινα Κάσδαγλη, Μενέλαος Κραμαγγιώλης, Νίκος Κούνδουρος, Νίκος Μάργαρης Νίκος Νικολαϊδης, Ζυλ Ντασέν, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Αθανάσιος Πετρίδης, Στρατής Πόθας, Λουκία Ρικάκη, Ευριδίκη Σιφναίου, Ιωάννης Σηφουνάκης, Νίκος Σηφουνάκης, Αλέξης Στεφανάκης, Μιχάλης Τυλιανάκης, ιδρυτικά μέλη

     Ένα νέο εξαγώγιμο προϊόν, που παραπέμπει με την ονομασία του στη μεγάλη ελαιοκομική παράδοση της Λέσβου προβάλλοντας ταυτόχρονα το δυναμικό πολιτιστικό παρόν του νησιού, δημιουργήθηκε από την πρότυπη εταιρεία τροφίμων GAEA Α.Ε. χάρη στη συνεργασία της με την Εταιρεία Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος».
     Πρόκειται για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά», που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα του Παπάδου, παράγεται και τυποποιείται στη Λέσβο και αναμένεται να συμβάλλει στην καλή λειτουργία και τη συντήρηση του μνημείου αυτού της Γέρας, αφού ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων από τις πωλήσεις του θα διατίθεται γι’ αυτό το σκοπό.
     Η παρουσίαση του νέου προϊόντος σε εξειδικευμένους με την γαστρονομία εκπροσώπους του Ελληνικού, αλλά και σε ορισμένους του Διεθνούς, Τύπου, θα γίνει στις 10 το πρωί του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου 2011 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της GAEA κ. Άρη Κεφαλλογιάννη στο χώρο της Βιβλιοθήκης του Ελαιοτριβείου-Μουσείου Βρανά.
      Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκος Σηφουνάκης, υπό την ιδιότητά του ως ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος».
Στέλιος Ε. Παππάς
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12130
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Re: ΤΟ ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΛΑΔΙ ΣΥΝΔΕΕΙ ...

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

... ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

     Ένα νέο ξεχωριστό προϊόν, που παραπέμπει με την ονομασία του στη μεγάλη ελαιοκομική παράδοση της Λέσβου προβάλλοντας ταυτόχρονα το δυναμικό πολιτιστικό παρόν του νησιού, δημιουργήθηκε χάρη στη συνεργασία της Εταιρείας Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος» με την πρότυπη εταιρεία τροφίμων GAEA Α.Ε.
Πρόκειται για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά», που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα του Παπάδου, το οποίο μετά την αναστήλωση και με τη νέα του χρήση έχει καθιερωθεί πλέον ως ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους και επισκέψιμους προορισμούς πολιτιστικού τουρισμού της Λέσβου.
     Η αναβίωση και η ανάδειξη του μνημείου της Γέρας – που χτίστηκε το 1887 και, ως γνωστόν, συνδέεται με την καταγωγή του Οδυσσέα Ελύτη αφού είναι δημιούργημα του παππού του – εκφράζει συμβολικά για τη GAEA Α.Ε. «την επιστροφή στις σοφές και δοκιμασμένες αξίες του παραδοσιακού τρόπου διατροφής» οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της φιλοσοφίας της. Για το λόγο αυτό, η πολυβραβευμένη εταιρεία τροφίμων - που πρόσφατα κατέκτησε και την επίζηλη πανευρωπαϊκή διάκριση εξαιρετικής επιχειρηματικής απόδοσης “Ruban d’Honneur” - πρότεινε τη δημιουργία και ανέλαβε το κόστος παραγωγής του νέου αυτού πρότυπου εξαγώγιμου προϊόντος, το οποίο με την ποιότητα του θα τονώσει στη διεθνή προβολή του Λεσβιακού ελαιολάδου ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην καλή λειτουργία και συντήρηση του «Ελαιοτριβείου – Μουσείου Βρανά», αφού ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατίθεται γι’ αυτό το σκοπό.
     Το νέο ελαιόλαδο - το οποίο διανέμεται ήδη από τη GAEA, με τη «σφραγίδα» της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, στην Ελλάδα και το εξωτερικό - είναι προϊόν παραδοσιακής καλλιέργειας και συγκομιδής. Η παραγωγή και τυποποίησή του γίνεται εξ ολοκλήρου στη Λέσβο και με τη φροντίδα της Οικογένειας Πρωτούλη. Εκθλίβεται «αθέρμαστο» σύμφωνα με τον «παλιό καλό τρόπο» και προέρχεται από την ποικιλία «Αγριελιά», μια από τις πιο ονομαστές του λεσβιακού ελαιώνα. Ξεχωρίζει για το ασύγκριτο άρωμα, τη μοναδική γεύση και το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο του χρώμα.
     Το πρωί του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου 2011 ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAEA κ. Άρης Κεφαλλογιάννης παρουσίασε το νέο προϊόν στους εκπροσώπους του Τύπου, στον ιστορικό χώρο που ενέπνευσε τη δημιουργία του, στον Παπάδο της Γέρας. Για το σκοπό η εταιρία προσκάλεσε στη Λέσβο μια πολυπληθή ομάδα ειδικών δημοσιογράφων από πολλές έγκυρες ελληνικές εφημερίδες (Το Βήμα, Τα Νέα, Καθημερινή, Έθνος, Ελευθεροτυπία, Ημερησία, Real News, Ισοτιμία,), ειδικευμένα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά (Cook Book, Olive, Umami, Γαστρονόμος), καθώς και από το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle.

     Στην παρουσίαση ήταν παρούσα και η κ. Karin Delgoff, υπεύθυνη της εταιρείας που έχει αναλάβει την προώθηση του προϊόντος στη Γερμανική αγορά. «Οργανώσαμε αυτό το σύντομο ταξίδι στη Λέσβο - είπε ο κ. Κεφαλλογιάννης - γιατί θέλαμε οι εκπρόσωποι της κοινής γνώμης να γνωρίσουν ένα νησί το οποίο σέβεται και διατηρεί τις παραδόσεις του και για να θαυμάσουν από κοντά το Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά που η αναβίωσή του αποτελεί για τη GAEA όχι μόνο υπόδειγμα πολιτιστικής παρέμβασης, αλλά και ένα είδος συμβολικής γέφυρας που συνδέει τις σταθερές παραδοσιακές αξίες με τις σημερινές δημιουργικές μας δυνατότητες».

     Τους προσκεκλημένους δημοσιογράφους υποδέχτηκε και ξενάγησε στους χώρους του Ελαιοτριβείου-Μουσείου Βρανά ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκος Σηφουνάκης, υπό την ιδιότητά του ως ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος». Ο κ. Σηφουνάκης, που υπήρξε και ο εμπνευστής της αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου, στο καλωσόρισμά του τόνισε: «Η πρωτοποριακή συνεργασία ανάμεσα σε μια από τις πιο ικανές εξαγωγικές μονάδες της χώρας - όπως η GAEA - και σε έναν δραστήριο φορέα πολιτισμού - όπως το «Αρχιπέλαγος» - δείχνει ένα νέο δρόμο, κατά μήκος του οποίου μπορούν να συναντηθούν και να συμπορευτούν, με επιτυχία και αμοιβαίο όφελος, η επιχειρηματική δραστηριότητα και ο πολιτισμός. Αρκεί, όσοι επιχειρούν παρόμοιες συνέργειες, να υπηρετούν το ίδιο όραμα και να αναγνωρίζουν ότι η ιστορική και πνευματική κληρονομιά του παρελθόντος αποτελεί αναγκαίο αναπτυξιακό όρο του σήμερα».
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση