Τράπεζα Γέρας

Συζητήσεις σχετικές με την περιοχή της Γέρας.
Απάντηση
Γεραγώτης
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 313
Εγγραφή: Σάβ Οκτ 03, 2009 1:48 pm

Τράπεζα Γέρας

Δημοσίευση από Γεραγώτης »

ή Ο καπιταλισμός της εθελοντικής προσφοράς εργασίας

     Πριν έλθουμε εφέτος στη Μυτιλήνη περάσαμε από τη Χίο όπου φίλοι καλοί και διαχρονικοί μάς φιλοξένησαν, κυριολεκτικά. Στη σύντομη εκεί παραμονή μας συναντηθήκαμε και με τον Πρόεδρο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου κ. Γιάννη Καράλη, ο οποίος μας σύστησε να διαβάσουμε το βιβλίο της Καναδής Δημοσιογράφου Ναόμι Κλάιν: «Το Δόγμα του Σοκ. Η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής».
     Σύμπτωση; Στο βιβλιοπωλείο του καραβιού, που μας έφερνε από τη Χίο στη Μυτιλήνη, το βιβλίο φιγουράριζε πρώτο – πρώτο στα ράφια του. Το αγοράσαμε αμέσως και παρά το φοβιστικό, για διακοπές, μέγεθός του (718 σελίδες!) αρχίσαμε και να το διαβάζουμε αμέσως για να μάθουμε τί, επιτέλους, μας επιφυλάσσει αυτός ο καπιταλισμός της καταστροφής.
      Στη σελίδα 351 του βιβλίου διαβάζουμε ότι «ο Ντέιβισον Μπαντού, υπάλληλος που εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), παραιτήθηκε για λόγους συνείδησης και κατηγόρησε τον οργανισμό ότι «μαγείρευε» τα στοιχεία προκειμένου να καταδικάσει την οικονομία μιας χώρας που ήταν μεν φτωχή αλλά είχε ισχυρή θέληση αντίστασης».
      Πρώτο, λοιπόν, πρόβλημα: ως χώρα είμαστε ήδη όμηροι των Τραπεζών και του ΔΝΤ που απαιτεί να εφαρμόσουμε «το πιο θανατηφόρο φάρμακό του» δηλαδή απολύσεις, περικοπές στους μισθούς και γενικά όλη τη γκάμα των πολιτικών διαρθρωτικής προσαρμογής.
      Το δεύτερο, τοπικής διάστασης, πρόβλημα έχει να κάνει με τον Καλλικράτη που έκανε όλη τη Λέσβο έναν (!) Δήμο και το Δήμαρχο κ. Δ.Βουνάτσο αρχηγό κρατιδίου που, δυστυχώς, δεν είναι ανεξάρτητο.
      ΄Οσο αναλογιζόμαστε ότι το Σίγρι απέχει από τη Μυτιλήνη περισσότερα χιλιόμετρα απ’ όσο απέχουν η Θήβα ή η Χαλκίδα από την Αθήνα, τόσο αναρωτιόμαστε: πώς τη δέχτηκαν αυτήν την Καλλικράτεια αδικία οι βουλευτές του νησιού;
      Και το τρίτο πρόβλημα έχει να κάνει με τα οικονομικά του Δήμου Λέσβου και την αδυναμία του να προσλάβει υπαλλήλους με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την καθαριότητα. ΄Ετσι στις επάνω γειτονιές, όχι των αγγέλων αλλά των πληβείων του Σκοπέλου, το απορριμματοφόρο του Δήμου δεν έχει εμφανιστεί εδώ και δεκαπέντε (!) ημέρες.
     Και να ήταν μόνο τα τρία παραπάνω προβλήματα είναι και η κρατούσα αντίληψη των νεοελλήνων που επιτάσσει: «το σπίτι μας να είναι καθαρό κι απέξω στάχτη και μπούρμπερη».
      Επειδή δεν την αντέχουμε αυτή τη συγχορδία των κακών που μας βρήκαν και θέλουμε να αντιδράσουμε γιατί είμαστε ακόμα ζωντανοί, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε κι εμείς μια Τράπεζα Γέρας και να εφαρμόσουμε στην πράξη τον καπιταλισμό της εθελοντικής προσφοράς εργασίας.
      Ο Καρυωτάκης στο ποίημά του «Πρέβεζα» μιλάει για μια «πρώτη κατάθεση, δραχμαί τριάντα». Εμείς στην Τράπεζα Γέρας καταθέτουμε ο καθένας μας, ως πρώτη κατάθεση, εθελοντική εργασία επτά (7) ημερών επί τέσσερις (4) ώρες ημερησίως.
     Με την εθελοντική εργασία μας θα καθαρίσουμε:
- Τον παλιό νερόμυλο του Κανάκη, με τον πλάτανο στην κορυφή του, από το κουφάρι ενός διαλυμένου VW που εμποδίζει την πρόσβαση. Ο Μύλος του Κανάκη αποτελεί φαινόμενο μοναδικό για τη νησιωτική Ελλάδα και μας τον έμαθε στις 6-8-2011 ο Μάκης ο Αξιώτης με επιτόπια, μεταδοτική ενθουσιασμού, επίσκεψη.
- Το χώρο πίσω από το πρώην εργοστάσιο του Σουρλάγκα, που έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή.
- Τον πλακόστρωτο δρομίσκο που πηγαίνει από τον Σκόπελο στον Παπάδο και είναι γεμάτος μπάζα στην περιοχή γύρω από το γεφυράκι.
- Τα σκουπίδια από τις επάνω γειτονιές του Σκοπέλου και όποιες άλλες γειτονιές άλλου χωριού περνούν «τα ίδια πάθη».
Θα αναρωτηθείτε αν είμαστε αρκετοί εμείς οι … δυό. Μα … «Είμαστε δυό, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς…».
      Σίγουρα θα βρεθούν κι άλλοι καταθέτες.
      Δεν είναι άγνωστη στην Ιστορία της Λέσβου η προσφορά εργασίας για την Κοινότητα.
Ζητάμε τον εθελοντικό «οβολό» σας για να καθαρίσουμε τη Γέρα απ΄όσα την ασχημίζουν.
      Γίνετε κι εσείς καταθέτες εθελοντικής εργασία στην Τράπεζα Γέρας και θα «εισπράξετε», ως αντίδωρο κι όχι ως τόκο, μια Γέρα όμορφη και πεντακάθαρη.
     ΄Ετσι η Γέρα, με τις ομορφιές της, θα μας πλουταίνει στο πως νοιώθουμε αισθητικά και συναισθηματικά τον κόσμο, και θα συνεχίσει να εμπνέει τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Μίλτο Κουντουρά, τον Στρατή Αξιώτη και τον Γιώργο Πέρρο του μέλλοντός μας.

Ευαγγελία Καπετάνου
Λίνος Κουντουράς

Σκόπελος Γέρας, 7-8-2011 Τηλ. Επικοινωνίας 6934171040
E-Mail ksonil@otenet.gr
Απάντηση