“Ήλιος: Φίλος ή Εχθρός;”

Συζητήσεις Γενικού περιεχομένου
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12129
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

“Ήλιος: Φίλος ή Εχθρός;”

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

     Αθήνα, 9 Ιουνίου 2011
Δελτίο Τύπου


     Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος Μυτιλήνης και ο Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής "Βενιαμίν ο Λέσβιος" επιθυμώντας να συμβάλουν στη ενημέρωση των συμπολιτών μας στο ιδιαιτέρως επίκαιρο προβληματισμό σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία διοργανώνουν τη διάλεξη με θέμα:

“Ήλιος: Φίλος ή Εχθρός;”


     Στόχος της ομιλίας είναι να απαντηθεί από τους επιστήμονες: Δρα. Γρηγόρη Κυριάκου, Χειρουργό- Ογκολόγο και κ. Ιωάννα Μανιού, Ερευνήτρια το ερώτημα: Ποια μέσα προστασίας πρέπει να λαμβάνουμε ώστε η επαφή μας με την φύση να μας προσφέρει χαρά χωρίς δυσμενείς συνέπειες για την υγεία μας;

     Από τη μια πλευρά ο ήλιος είναι ζωοδότης, δίνει ενέργεια ώστε να υπάρχουν οι διάφορες μορφές ζωής στον πλανήτη μας, από την άλλη όμως μπορεί να γίνει επικίνδυνος για την υγεία μας εάν εκτεθούμε υπερβολικά σ’ αυτόν.

     Η μεγαλύτερη έκθεση του ανθρώπου στην ηλιακή ακτινοβολία γίνεται συνήθως κατά την διάρκεια της παιδικής και νεανικής του ηλικίας, πράγμα που επιβάλλει την επιμελημένη προστασία των νέων. Η πιο επικίνδυνη ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό από υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκύπτει από την υπεριώδη ακτινοβολία του που μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση των μορίων που αποτελούν το γενετικό υλικό των κυττάρων (DNA) του δέρματος. Η ζημιά αυτή δεν γίνεται αντιληπτή άμεσα διότι τα σημάδια του καρκίνου του δέρματος εμφανίζονται μετά από την παρέλευση αρκετών χρόνων και μερικές φορές όταν… είναι πλέον πολύ αργά.

     Κατά την διάρκεια της μακρόχρονης εξέλιξης της γης, η ατμόσφαιρά της εξοπλίσθηκε με “ασπίδα” που φιλτράρει την υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνοντας την ποσότητα που φθάνει στην επιφάνεια της γης. Όμως, η αλόγιστη χρήση χημικών ουσιών από τον άνθρωπο έχει εξασθενήσει αυτήν την ασπίδα, με συνέπεια η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου που φθάνει στη γη να είναι αυξημένη. Αυτό δημιουργεί φυσικά την ανάγκη για επιμελέστερη προστασία μας από τον ήλιο.

     Η διάρκεια της διάλεξης θα είναι 40 λεπτά και θα υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις από το κοινό. Θα παρουσιαστούν έγχρωμες διαφάνειες και video.

     Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011, ώρα 20:00,
στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών οδός Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

=======
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση