ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

Τα νέα για όσους ασχολούνται με τα αγροτικά
Απάντηση
pdkiriazis
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 51
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 03, 2013 10:39 pm

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

Δημοσίευση από pdkiriazis »

Μπορεί να σκεφτεί κάποιος τη Λέσβο χωρίς ελιές; Κι όμως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να φθάσει η στιγμή που η Λέσβος δεν θα έχει ούτε μία ελιά! Αιτία θα είναι το βακτήριο «Xylella fastidiosa» που μπορεί να προκαλέσει αφανισμό ολόκληρων ελαιοκομικών περιοχών. Σε περίπτωση εμφάνισης του βακτηρίου σε ένα σημείο, "αμέσως δεσμεύεται η παραγωγή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, καταστρέφοντας όχι μόνο τους επαγγελματίες παραγωγούς, αλλά χωριά ολόκληρα". Εϊναι προφανές ότι αρκούν μερικά κρούσματα εμφάνισης του βακτηρίου για να καταστραφεί ο ελαίωνας της Λέσβου.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελαιοπαραγωγή της χώρας συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2 δισ. ευρώ, ενώ η αμπελουργία, η ανθοκομία και οι υπόλοιπες δενδροκομικές καλλιέργειες που μπορεί να προσβληθούν με 1 δισ. ευρώ».

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ) προειδοποιεί πως, αν η Xylella περάσει τα σύνορα της χώρας μας, «τότε θα αλλάξει συνολικά η μορφή της γεωργίας και ακόμη περισσότεροι Έλληνες θα οδηγηθούν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας» και ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων «για την προστασία όλων μας».

Το 2013 εισέβαλε στη Μεσόγειο η Xylella fastidiosa, ένα βακτήριο που καταστρέφει τις ελιές, τα αμπέλια, τις πικροδάφνες και περισσότερα από 500 είδη φυτών ακόμα! Μεταφέρεται εξαιρετικά γρήγορα με έντομα και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την αντιμετώπισή του. Αρχικά βρέθηκε στην Ιταλία, μετά στη Γαλλία, στη Γερμανία και γρήγορα και στην Ισπανία καταστρέφοντας χιλιάδες ελαιόδεντρα, διαλύοντας οικονομικά ολόκληρες τοπικές κοινωνίες.

Η χώρα μας είναι η μόνη Ευρωπαϊκή Μεσογειακή χώρα καθαρή από Xylella, όμως αν δεν λάβουμε άμεσα αυστηρά μέτρα θα ακολουθήσουμε την μοίρα της Ιταλίας και ολόκληρες επαρχίες θα εξαφανιστούν από τον ελαιοκομικό χάρτη! Η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η xylella στην Ελλάδα είναι ανυπολόγιστη.

Πρόσφατα ολόκληρο το Βέλγιο τέθηκε σε καραντίνα διότι μολυσμένα φυτά ελιάς από 2 διαφορετικές περιοχές της Ισπανίας εισήλθαν στη χώρα με επίσημα φυτοϋγειονομικά έγγραφα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στηριχθούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις για να προστατευτούμε!

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργάνωσε σήμερα συνάντηση εργασίας για το συντονισμό των δράσεων με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου απέναντι στο επικίνδυνο βακτήριο Xylella fastidiosa που απειλεί τα ελαιόδεντρα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λέσβο και με τηλεδιάσκεψη στις αίθουσες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων του Βορείου Αιγαίου παραβρέθηκαν και ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς τόσο του κράτους όσο και της αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των φυτοριούχων.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προκειμένου να θωρακίσει τα νησιά από το βακτήριο και με στόχο

• Την προστασία της ελαιοπαραγωγής μέσω της έγκαιρης διάγνωσης σε περίπτωση εισόδου του βακτηρίου.
• Την έγκαιρη καταστολή σε περίπτωση εμφάνισης του πρώτου κρούσματος.
• Τη χάραξη στρατηγικής σε επίπεδο Περιφέρειας ως προς την επιλογή των προτεινόμενων προς φύτευση, ποικιλιών ελιάς και τη διαχείριση του προβλήματος εφόσον αυτό υπάρξει,
εκτός των άλλων σύναψε Προγραμματική Σύμβαση με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», με τίτλο: «Ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις για ενίσχυση της ετοιμότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την άμεση εκρίζωση του παθογόνου Xylella fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του». Τον προϋπολογισμό που είναι 150.000 ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Η Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή της επισημαίνοντας την επικινδυνότητα του βακτηρίου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της ενημέρωσης αλλά και της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να προστατευθούν οι καλλιέργειες από το καταστροφικό παθογόνο βακτήριο της xyllela και ζήτησε από όλους τη συμβολή τους για τη διακίνηση του ειδικού ενημερωτικού εντύπου που έχει εκτυπώσει η Περιφέρεια.

Πρέπει λοιπόν όλος ο αγροτικός κόσμος να ενημερωθεί και να πάρει στα σοβαρά τον μέγα κίνδυνο που διατρέχει το '' χρυσάφι μας '' και όχι μόνο.
Η γειτονική Ιταλία έχει ήδη πάθει μεγάλη καταστροφή απο το εν λόγω βακτήριο.
Και όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα ψύλλοι στο κόρφο μας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Απάντηση