Θύματα εκφοβισμού το 15% των μαθητών

Απορίες, συζητήσεις, ανησυχίες και προτάσεις των νέων.
Απάντηση
ΜΗΤΣΑΚΟΣ
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 281
Εγγραφή: Παρ Δεκ 03, 2010 8:03 pm

Θύματα εκφοβισμού το 15% των μαθητών

Δημοσίευση από ΜΗΤΣΑΚΟΣ »

Θύματα εκφοβισμού το 15% των μαθητών

Αναίτιες και χυδαίες φραστικές επιθέσεις, βιαιοπραγίες, απειλές και διαπόμπευση στο Διαδίκτυο συνθέτουν ένα φαινόμενο διογκούμενο και στην ελληνική σχολική πραγματικότητα.

Γιορτή του σχολείου. Τα «δευτεράκια» που στέκονταν για ώρα στοιχισμένα σε δυάδες, είχαν

αρχίσει να βαριούνται. Ενα αγοράκι άρχισε να χτυπάει με το δάχτυλό του το κεφάλι του μπροστινού του και να γελάει. Το άλλο παιδί άρχισε να διαμαρτύρεται αλλά ο συμμαθητής του συνέχιζε με όλο και περισσότερη δύναμη. Εκανε μάλιστα νόημα και στους άλλους να συμμετέχουν στο «παιχνίδι». Ολη η παρέα άρχισε να ενοχλεί το παιδί, το οποίο τους έλεγε επίμονα «αφήστε με». «Δες κάτι εκεί», του έλεγαν εκείνοι. «Δεν θα σε πειράξουμε». Οταν ο μικρός γύριζε το κεφάλι, τον ξαναχτυπούσαν γελώντας. Το περιστατικό διηγείται στο mothersblog.gr μητέρα, η οποία στο τέλος αναγκάστηκε να παρέμβει. Ηταν η πρώτη φορά που παρακολουθούσε ένα περιστατικό bullying να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια της. Η σκέψη για το τι γίνεται όταν δεν είναι κανείς εκεί για να βοηθήσει τα παιδιά τη συγκλόνισε.

Ομως το bullying, ο σχολικός εκφοβισμός, είναι μια πραγματικότητα και για τα ελληνικά σχολεία και ενδεχομένως «κρύβεται» πίσω από περιστατικά αυτοχειρίας μαθητών, εγκατάλειψης του σχολείου και «αδιάγνωστων» μαθησιακών και ψυχολογικών διαταραχών. «Θανατερά» πειράγματα για την εξωτερική εμφάνιση, χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου, διάδοση φημών, παρενόχληση μέσω facebook αποτελούν καθημερινότητα για μεγάλη μερίδα των μαθητών.

Σχεδόν διπλάσιοι

Σύμφωνα με δεδομένα από διάφορες έρευνες, προκύπτει ότι ποσοστό περίπου 10-15% των Ελλήνων μαθητών, παιδιών και εφήβων, πέφτουν ανά πάσα στιγμή θύματα σχολικού εκφοβισμού από μαθητές της ίδιας ή μεγαλύτερης ηλικίας (συνήθως αγόρια). Σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), ποσοστό 8,5% των εφήβων δηλώνει ότι υφίσταται εκφοβισμό τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον μήνα, ενώ σε ποσοστό 15,8% (ένας στους έξι) παραδέχονται ότι είναι θύτες bullying. Σε αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2002, το ποσοστό όσων δήλωναν ότι εκφοβίζουν άλλους δεν ξεπερνούσε το 9,1%.



Καθημερινή

της Λινας Γιανναρου
Απάντηση