Σ χ ό λ ι α

Συζητήσεις σχετικές με την περιοχή της Γέρας.
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12109
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Σ χ ό λ ι α

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

Ν. Σηφουνάκης.jpg
Ν. Σηφουνάκης.jpg (16.18 KiB) Προβλήθηκε 1455 φορές
      Αρχιπέλαγος (ΙΙ)

     "Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια", όπως λέει και η παροιμία, η οποία φαίνεται ότι βρίσκει το νόημά της και στη δημόσια, νέα αντιπαράθεση Σηφουνάκη - Γαληνού. Και λέμε νέα γιατί ακόμη πολλοί θυμούνται τις ακατονόμαστες εκφράσεις που είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους πριν μερικά χρόνια στο τηλεοπτικό στούντιο του σταθμού "Αρχιπέλαγος", όταν ο διάλογος ξέφυγε από τα πολιτικά επιχειρήματα των δύο ανδρών.
     Ο πρώην Βουλευτής και Υπουργός είχε επιτεθεί με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Σπύρου Γαληνού, που είναι δύσκολο να ξεχαστούν. Η κόντρα αυτή, πάντως, δεν τιμά κανέναν και κυρίως τους πολίτες που περιμένουν λύσεις στα προβλήματά τους κι όχι κοκορομαχίες μεταξύ ανεύθυνων και υπεύθυνων.

     26.5.2017 | «ΤΑ ΝΕΑ της Λέσβου» | Ν.Β.

-----------------------------------------------------------
Σπ. Γαληνός.jpg
Σπ. Γαληνός.jpg (7.71 KiB) Προβλήθηκε 1456 φορές
     Δημόσια αντιπαράθεση...

     Η αντιπαράθεση που έχει δει το φως της δημοσιότητας μεταξύ του Προέδρου της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Νίκου Σηφουνάκη και του Δημάρχου, Σπύρου Γαληνού, σχετικά με τα ζητήματα που δημιουργούνται από τους Ρομά στην περιοχή της Γέρας, δημιουργεί αρνητική εντύπωση ιδιαίτερα όσον αφορά την εταιρεία «Αρχιπέλαγος» που μπλέκεται σε ένα δημόσιο «είπες, είπα» για ένα ζήτημα που θα μπορούσε να λυθεί με μια ευρεία σύσκεψη συναρμόδιων φορέων.

     Τέτοιου είδους «κοκορομαχίες» δεν συνάδουν με το κύρος της Εταιρείας, προσδίδουν και μια εικόνα μιζέριας και προκαλούν. Ιδιαίτερα μάλιστα αν σκεφθεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν από την πρόταση του δημάρχου να ονομασθεί ο δρόμος μπροστά από το Μουσείο «Νίκος Κούνδουρος», τιμώντας το μεγάλο δημιουργό και επί σειρά πρόεδρο της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος».
      Πέρα από τα παραπάνω, το ξεκίνημα του νέου Προέδρου, πρώην βουλευτή Νίκου Σηφουνάκη, συνδέεται με μια αντιπαράθεση στην οποία από πολλούς αναπόφευκτα αποδίδεται και πολιτική χροιά.

      26.5.2017 | «ΤΑ ΝΕΑ της Λέσβου» | Πελ.Γ.

-----------------------------------------------------------

     Η κόντρα με φόντο το «Βρανά» χοντραίνει

     ΕΠΩΝΥΜΩΣ

     Τα «παλιά κρυώματα» Γαληνού-Σηφουνάκη κάνουν μεγαλύτερο κακό από τους τσιγγάνους
     Επιτέλους, για το «Βρανά» μιλάμε!
     Είναι περιττό να μπει κανείς στη διαδικασία να μοιράσει δίκαια και άδικα επί των επιχειρημάτων της πλευράς του Σπύρου Γαληνού και του Νίκου Σηφουνάκη για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο Μουσείο «Βρανά». Προφανώς και δεν είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να προστατεύσει το Μουσείο από την παραβατικότητα των Ρομά, όπως και προφανέστατα δεν είναι στο χέρι του Σπύρου Γαληνού να επιταχύνει τα προγράμματα που τρέχουν για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την απογκετοποίησή τους. […]

      26.6.2017 | «ΕΜΠΡΟΣ» | Μαρίνος Ορφανός

---------------------------------------------------------

     Δίκιο έχουν

     Δίκιο έχουν τα στελέχη της εταιρείας «Αρχιπέλαγος» που διά του προέδρου της, πρώην Υπουργού, Νίκου Σηψουνάκη απευθύνονται με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό ζητώντας την παρέμβασή του για τον άθλιο καταυλισμό διαβίωσης των ρομά στη Γέρα, ο οποίος βρίσκεται πλησίον του Μουσείου Βρανά. Έχουμε, με άλλα λόγια, από τη μία ένα Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας - κόσμημα και πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή της Γέρας και του νησιού μας και από την άλλη, παραπήγματα, σκουπίδια, καθημερινές φασαρίες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς σε απόσταση αναπνοής.
     Επιτέλους όμως σε αυτόν τον τόπο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε. Αν θέλουμε τουρισμό, τότε προστατεύουμε τα αξιοθέατα από την αθλιότητα όχι των ρομά ως ανθρώπων για να μην παρεξηγηθούμε, αλλά των καταστάσεων που έχουν δημιουργήσει στον Παπάδο. Και φυσικά δεν είναι μόνο ο Σηψουνάκης που διαμαρτύρεται για το Μουσείο Βρανά! Αν δεν το έχει καταλάβει ο Δήμαρχος, αν ενδεχομένως δεν του το μεταφέρει σωστά ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ψωμάς, οι κάτοικοι του Παπάδου είναι ανάστατοι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χωριό τους πνέοντας τα μένεα κατά της Δημοτικής Αρχής!
     Στο ερώτημα «τι κάνουμε;» η απάντηση είναι πολύ απλή: Βρίσκουν από το Δήμο κάποιους οικίσκους (θα έχουν περισσέψει άλλωστε από το μεταναστευτικό!) και δημιουργούν έναν ανθρώπινο καταυλισμό για τους τσιγγάνους, καλύτερα έξω από το χωριό. Το τελευταίο όχι γιατί οι τσιγγάνοι είναι ανεπιθύμητοι για να μην παρεξηγηθούμε, αλλά διότι μέσα στο χωριό οι κλοπές σε παρακείμενες κατοικίες, αγροκτήματα και άλλες εκμεταλλεύσεις είναι καθημερινές και ο κόσμος δεν αντέχει.
     Έχουν δικαιώματα οι ρομά ως μία ευάλωτη κοινωνική ομάδα, έχουν όμως το δικαίωμα και οι κάτοικοι του χωριού να ζουν έχοντας την ηρεμία τους χωρίς κλοπές και όχληση. Πόσο δε μάλλον όταν στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Μουσείο Βρανά.

     Επί Δημαρχίας Γιακαλή, ο τότε Αντιδήμαρχος Παντελής Πατερέλλης δημιούργησε το δημοτικό καταυλισμό των ρομά στην Παγανή, έναν ανθρώπινο καταυλισμό ασχέτως το πώς τον κατάντησαν μέχρι σήμερα οι ρομά, κλέβοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τα κουφώματα στους οικίσκους όπου φιλοξενούνταν! Ας δημιουργήσει λοιπόν η σημερινή δημοτική αρχή έναν αντίστοιχο καταυλισμό στη Γέρα, πάνω απ' όλα όμως να υποχρεώσει τους ρομά στη Μυτιλήνη και τη Γέρα να κάνουν χρήση του καταυλισμού και όχι να έχουμε και τους οικίσκους και τα τσαντίρια σε κοινόχρηστους χώρους. Αυτό που συμβαίνει με τους ρομά στη Λέσβο, δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νησί της Ελλάδας και η ευθύνη ανήκει στη δημοτική αρχή, που ενώ διαχειρίστηκε με επιτυχία το μεταναστευτικό ζήτημα ως προς την φιλοξενία των μεταναστών σε δημοτικούς χώρους, αδυνατεί να διαχειριστεί το ζήτημα των τσιγγάνων. Και εφόσον αδυνατεί να το διαχειριστεί, ας τους αφήσουν και στον Παπάδο δίπλα στο Μουσείο Βρανά, ας κλείσει και το Μουσείο, «τσιμέντο να γίνει» και μετά να καθόμαστε στα συντρίμμια του τουρισμού μας να ψάχνουμε το «τις πταίει»!

     18.5.2017 | «ΤΑ ΝΕΑ της Λέσβου» | Σ. ΣΑΜ.
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση