ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Συζητήσεις σχετικές με την περιοχή της Γέρας.
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 10988
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παπάδος Γέρας

ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς » Τρί Απρ 13, 2010 5:48 pm

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια ταινία, αφιερωμένη στη διάσωση και στη μετατροπή σε μουσείο του Ελαιοτριβείου Βρανά που βρίσκεται στον Παπάδο της Λέσβου, θα παρουσιαστεί σε πρώτη δημόσια προβολή στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου), την Τετάρτη 14 Απριλίου στις 7 το βράδυ.
Πρόκειται για δημιουργικό ντοκιμαντέρ ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ που σκηνοθέτησαν ο Κώστας Μαχαίρας και ο Βασίλης Λουλές, το οποίο ανασυνθέτει, μέσα από παλιές και σύγχρονες λήψεις και μαρτυρίες, την περιπέτεια του ιστορικού αυτού εργοστασίου μέσα στο χρόνο, αναφέρεται στο ιστορικό της πρόσφατης αναστύλωσής του και ιχνηλατεί τις μελλοντικές προοπτικές του νέου μουσείου που στεγάζει.
Το Ελαιοτριβείο Βρανά είναι ένα από τα παλαιότερα βιομηχανικά κτίρια της Λέσβου και του Αιγαίου. Κτίστηκε το 1887 από τον Νικόλαο Βρανά -τον παππού του μεγάλου μας ποιητή ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ - και λειτούργησε αδιάκοπα ως τις αρχές τις δεκαετίας του ’70, οπότε έκλεισε και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου. Το 1999 αγοράστηκε από την Εταιρεία Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος» - που είχε ιδρυθεί δύο χρόνια πριν από σημαντικούς ανθρώπους των τεχνών και της επιστήμης για να συμβάλει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αιγαίου - η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία και την ευθύνη της διάσωσης και της ανάδειξής του.
Οι εργασίες αναστύλωσης του ιστορικού βιομηχανικού μνημείου ξεκίνησαν το 2005 και ολοκληρώθηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα. Παράλληλα με τα κτίρια, αποκαταστάθηκε, σε ειδικό εργαστήριο στην Ερμούπολη της Σύρου, ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου, ο οποίος και τοποθετήθηκε ξανά στους χώρους του προκειμένου το συγκρότημα να λειτουργήσει πλέον ως «Μουσείο της Βιομηχανικής Ιστορίας της Λέσβου και του Αιγαίου», δίνοντας στον επισκέπτη μια πιστή εικόνα του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής του λαδιού. Το νέο Μουσείο εγκαινιάστηκε και άνοιξε για το κοινό την 1η Αυγούστου του 2009 και έκτοτε λειτουργεί καθημερινά έχοντας προσελκύσει πλήθος επισκεπτών - ανάμεσά τους και τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Την προβολή του ντοκιμαντέρ ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟ - ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ θα προλογίσουν ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος - Πρόεδρος της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» -, ο αρχιτέκτονας Νίκος Σηφουνάκης - Μέλος της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» και υπεύθυνος αναστύλωσης του ελαιοτριβείου – και οι δημιουργοί του φιλμ Κώστας Μαχαίρας & Βασίλης Λουλές. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο καθηγητής Άγγελος Δεληβοριάς Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη & Μέλος της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος».
Στέλιος Ε. Παππάς

Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 10988
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παπάδος Γέρας

Re: Πρόσκληση

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς » Τετ Απρ 14, 2010 12:40 am

Εταιρεία Πολιτισμού “Αρχιπέλαγος’’
σας προσκαλεί
στην πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ
ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ


που θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη
(Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου)
την Τετάρτη 14 Απριλίου, στις 7 το βράδυ.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει
Ο καθηγητής Άγγελος Δεληβοργιάς
Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη & μέλος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος

Την ταινία θα προλογίσουν
Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος
Πρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος

Ο αρχιτέκτονας Νίκος Σηφουνάκης
Μέλος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος

και οι σκηνοθέτες Κώστας Μαχαίρας & Βασίλης Λουλές
Δημιουργοί του ντοκιμαντέρ

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση
Στέλιος Ε. Παππάς

Απάντηση