Γέρα: Όταν η φύση κάνει…θαύματα!

Συζητήσεις σχετικές με την περιοχή της Γέρας.
Απάντηση
Γεραγώτης
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 274
Εγγραφή: Σάβ Οκτ 03, 2009 1:48 pm

Γέρα: Όταν η φύση κάνει…θαύματα!

Δημοσίευση από Γεραγώτης » Τρί Ιούλ 07, 2020 8:17 pm

Γέρα.jpg
     Γράφει η ΤΑΞΟΥΛΑ ΖΑΧΟΥ

     7/7/2020

     “…και πολύ πιο βαθιά πίσω από τα κύματα , στο Νησί με τους κόλπους των ελαιώνων. Μια στιγμή μου εφάνηκε θωρούσα Εκείνον που το αίμα του έδωσε να σαρκωθώ τον τραχύ του Αγίου δρόμο ν΄ανεβαίνει μια φοράν ακόμη…

     Μια φοράν ακόμη στα νερά της Γέρας ν΄ ακουμπά τα δάχτυλα και τα πέντε ν΄ανάβουνε χωριά, ο Παπάδος ο Πλακάδος ο Παλαιόκηπος ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός, εξουσία και κλήρος της γ ε ν ι ά ς μου…” Οδυσσέας Ελύτης (Το Άξιον Εστί, Η Γένεσις)

     και το Πέραμα, που από το 1951 αποτελεί το έκτο χωριό της Γέρας. Ενός τόπου ευλογημένου από τη φύση, με επιβλητικά τοπία, διαχρονική γοητεία και ανεξάντλητη ομορφιά που σε σαγηνεύει από την πρώτη ματιά, με το που αντικρίζεις δηλαδή, τον ΄΄ασημένιο΄΄ από τις αχτίδες του ήλιου, Κόλπο της Γέρας. Ένα τοπίο μαγικό, που υμνήθηκε όχι μόνο από τον καταγόμενο από τη Γέρα, Οδυσσέα Ελύτη και τον Ηλία Βενέζη, αλλά γοήτευσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο που σε επίσκεψη του στο νησί είχε πει πως ο Κόλπος της Γέρας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τη λίμνη της Γενεύης, αλλά και τον Ολλανδό Van Egmont που τον χαρακτήρισε ως έναν από τους ωραιότερους , σ’ όλον τον κόσμο…και πως να μην είναι άλλωστε…..


     Διαβάστε τη συνέχεια: ΕΔΩ

Απάντηση