ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΑΣ

Συζητήσεις σχετικές με την περιοχή της Γέρας.
Απάντηση
Κτηματολόγιο Γέρας
Επισκέπτης
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 19, 2019 7:33 pm

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΑΣ

Δημοσίευση από Κτηματολόγιο Γέρας » Τρί Ιαν 22, 2019 8:18 pm

Παράταση για την προθεσμία διορθώσεων των ήδη κτηματογραφημένων περιοχών της Γέρας.

Οι Κοινότητες του Παπάδου, Παλαιοκήπου, Πλακάδου, Περάματος και Μεσαγρού έχουν κτηματολόγιο λειτουργούν από το 2005. Όσοι έχουν ακίνητα οποιουδήποτε είδους (σπίτια, κτήματα, περιβόλια, οικόπεδα, κλπ) θα πρέπει να τα έχουν δηλωμένα ώστε να έχει το καθένα τον περίφημο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου).
Δυστυχώς, το κτηματολόγιο της Γερας ειναι από τα πλέον προβληματικά, με αποτέλεσμα πολλά ακίνητα είτε να είναι ανεντόπιστα (να μη φαίνονται καθόλου στους ιδιοκτήτες) είτε να ειναι λάθος η έκταση και το σχήμα τους, αλλά σωστά η κυριότητα. Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος που διέπει το κτηματολόγιο, ο 2664/1998, προβλέπει ότι μπορούν να γίνουν διορθώσεις και αναφέρεται σε συγκεκριμένες διαδικασίες. Κάποιες από αυτές είναι εξωδικαστικές και μπορούν να γίνουν μέσω του Κτηματολογικού Γραφείου και κάποιες άλλες είναι μόνο μέσω δικαστηρίου. Ο μόνος τρόπος για να απαντήσει καποιος στο ερώτημα ποια από τις διαδικασίες να ακολουθήσει, είναι να γίνει τοπογραφικό ΕΓΣΑ, με συντεταγμένες δηλαδή, από μηχανικό. Στη συνέχεια, ο μηχανικός ή ο δικηγόρος μπορεί να καθοδηγήσει τον πολίτη για το τί πρέπει να κάνει μετά.
Βέβαια, οι διορθώσεις δεν πρόκεται να γίνονται για πάντα. Η προθεσμία για το Κτηματολόγιο της Γέρας ήταν 14 χρόνια από τις αντίστοιχες ημερομηνίες ένταξης της κάθε κοινότητας και έληγαν εντός του 2019. Ευτυχώς με τον νόμο 4585/2018 ΦΕΚ Α 216/24-12-2018 άρθρο1 παρ.3 δόθηκε παράταση ενός έτους και πλέον οι προθεσμίες για τις διορθώσεις είναι ως εξης:
Πέραμα : 9-1-2020, Παλαιόκηπος : 27-3-2020, Πλακάδος: 30-3-2020, Παππάδος: 5-4-2020, Μεσαγρός: 22-5-2020.

Σε περίπτωση που υπάρχει λάθος στο κτηματολόγιο, ο πολίτης δεν μπορεί να κάνει καμία συναλλαγή, δηλαδή δεν μπορεί να κάνει συμβόλαια για το ακίνητο που έχει. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, ακίνητα που καταχωρήθηκαν ως "άγνωστος ιδιοκτήτης" μετά τη λήξη της προθεσμίας τεκμαίρονται ότι ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Όσα έχουν καταχωρηθεί σε άλλους ιδιοκτήτες, τεκμαίρεται ότι ανήκουν σε αυτούς.
Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό όσοι έχουν ακίνητα στις περιοχές της Γέρας που αναφέραμε παραπάνω, να ελέγξουν τη μερίδα τους (ζητώντας αντίγραφο μερίδας από το Κτηματολογικό Γραφείο Παππάδου) προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ώστε να προλάβουν την προθεσμία και να διορθώσουν τις καταχωρήσεις. Το τηλέφωνο και φαξ του γραφείου είναι το 2251084475.
Σε επόμενη ανάρτησή μας θα ενημερώσουμε για τη διαδικασία του επαναπροσδιορισμού της θέσης και των ορίων των ήδη κτηματογραφημένων ελαιοκτημάτων που αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη Μαρτίου 2019, καθώς και για την κτηματογράφηση του Σκοπέλου, που προς το παρόν δεν έχει κτηματολόγιο.

pdkiriazis
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 03, 2013 10:39 pm

Re: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΑΣ

Δημοσίευση από pdkiriazis » Τρί Ιαν 22, 2019 10:44 pm

Προσυπογράφω τα αναφερώμενα στην ανακοίνωση συμπληρώνοντας τούτο
Για όσους έχουν κάνει δηλώσεις επαναπροσδιορισμού ορίων και θέσεως των ακινήτων τους το 2012
που επαναλειτούργησε το κτηματολόγιο οι διαδικασίες θα είναι ευκολότερες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 24
Εγγραφή: Σάβ Απρ 11, 2015 7:13 pm

Re: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΑΣ

Δημοσίευση από ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ » Παρ Φεβ 15, 2019 11:35 pm

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΕΛΙΟ,για το ΑΜΑΡΤΩΛΟ Κτηματολόγιο στη ΓΕΡΑ!!
Μια πονεμένη ιστορία για όλους μας,αφού για χωράφια που δεν αξίζουν ούτε 100 ευρώ, να θέλεις 1500,για να αποδείξεις δικαστικά πως είναι ……..δικό σου!!!
Έτσι λοιπόν κι εγώ ,σαν παθός, συμβουλεύω αυτούς που για πρώτη φορά θα δηλώσουν ακίνητα, να κάνουν τοπογραφικό σε πολιτικό μηχανικό ή τοπογράφο, ούτως ώστε να υπάρχουν οι συντεταγμένες με επίσημο τρόπο, ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ!!!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Απάντηση