Προχωρά η αποκατάσταση του αρχοντικού Βρανά

Συζητήσεις σχετικές με την περιοχή της Γέρας.
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 11037
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Προχωρά η αποκατάσταση του αρχοντικού Βρανά

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς » Τρί Σεπ 15, 2009 10:50 am

Δημοτ. Εν. Γέρας.jpg
Δημοτ. Εν. Γέρας.jpg (5.2 KiB) Προβλήθηκε 658 φορές
     ΣΤΟΝ ΠΑΠΠΑΔΟ ΤΗΣ ΓΕΡΑΣ

     «ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ» | 05.01.2007

     Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του αρχοντικού Βρανά στον Παπάδο της Γέρας, όπου στεγάζονται οι Υπηρεσίες του Δημαρχείου. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα μετά από την εξασφάλιση χρηματοδότησης 30.000 ευρώ από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και αφορούν την αποκατάσταση τόσο των εσωτερικών χώρων του διατηρητέου κτιρίου όσο και των εξωτερικών, που τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν διάφορες φθορές.

     Τη μελέτη για την αποκατάσταση του παλιού αρχοντικού συνέταξε η 8η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, που είναι αρμόδια για την εποπτεία του έργου και οι εργασίες που εκτελούνται αφορούν στη συντήρηση των τοιχογραφιών που υπάρχουν στην οροφή του κτιρίου, στη συντήρηση των κουφωμάτων και σε εξωτερικά και εσωτερικά επιχρίσματα.

     Όπως μας είπε ο Δήμαρχος, Σωτήρης Ζαμτράκης, οι φθορές που είχαν παρουσιαστεί στο κτίριο το τελευταίο διάστημα ήταν πολλές και γι’ αυτό δόθηκε προτεραιότητα στην εκτέλεση του έργου, πριν οι ζημιές γίνουν ακόμη μεγαλύτερες. Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσό που απαιτείται για την ολοκληρωμένη συντήρηση του κτιρίου φθάνει τις 70.000 ευρώ και για το λόγο αυτό ο Δήμος θα ζητήσει από το Υπουργείο τη διάθεση και των υπολοίπων 40.000 ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το κτίριο: «Είχαμε ξεκινήσει, εδώ και μήνες, την προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες πιστώσεις για να προχωρήσουμε στην αναγκαία αποκατάσταση του κτιρίου και ο Υπουργός, κ. Παυλίδης, ανταποκρίθηκε τελικά στο αίτημά μας και μας διέθεσε τις πρώτες 30.000 ευρώ για να ξεκινήσουν οι εργασίες», μας είπε ο κ. Ζαμτράκης και συνέχισε: «Μέσα στο επόμενο διάστημα το Υπουργείο θα εγκρίνει τη διάθεση και των υπολοίπων 40.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο».
Η εκτέλεση των εργασιών γίνεται από συνεργεία της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, ενώ την επίβλεψή τους έχει αναλάβει ειδική συντηρήτρια της Υπηρεσίας.

     Ανάθεση για τη Μονάδα Επεξεργασίας

     Εξάλλου, σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται και το έργο του βιολογικού καθαρισμού της Γέρας που εκτελείται με χρηματοδότηση (10.000.000 ευρώ περίπου), που εξασφαλίστηκε από το ΠΕΠ. Εδώ και ένα μήνα ξεκίνησε η κατασκευή των δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας. Θυμίζουμε ότι η Μονάδα θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο του Δήμου που βρίσκεται μεταξύ των περιοχών του Παλαιοκήπου και της Ευρειακής, ενώ συνολικά το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008.
Στέλιος Ε. Παππάς

Απάντηση