Δάκος-καταστροφή-απόγνωση

Συζητήσεις Γενικού περιεχομένου
Απάντηση
pdkiriazis
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 51
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 03, 2013 10:39 pm

Δάκος-καταστροφή-απόγνωση

Δημοσίευση από pdkiriazis »

Παραθέτω δημοσίευμα του Εμπρός απο τον διακεκριμένο γεωπόνο συμπολίτη μας κ. ΣΤΑΤΗ ΤΣΙΡΤΣΗ.
Βιολογική εξέλιξη του δάκου και αποτελέσματα της δακοκτονίας
Παίρνοντας αφορμή από σχετικό δημοσίευμα αυτής της εφημερίδας για την αναζήτηση ευθυνών της καθυστέρησης εφαρμογής των δακοκτόνων μέτρων, θα ήθελα να αναφερθώ στην εξέλιξη του όλου προβλήματος και όσον αφορά στις ανθρώπινες παραλείψεις σε σχέση με την εξέλιξη της βιολογίας του εντόμου του δάκου.
Από ερευνητικές εργασίες τού πάλαι ποτέ Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Λέσβου και με ειδικές παγίδες εδάφους, προήλθε ότι το έντομο του δάκου βγαίνει από το έδαφος, όπου περνά το χειμώνα του με μορφή χρυσαλίδας, και πετά στον ελαιώνα σα μύγα στο πρώτο περίπου 15νθήμερο του Απριλίου. Την ίδια χρονική περίοδο, με την παρόμοια διαδικασία, πετά και το έντομο της Προλασιόπτερα, υπεύθυνο για τη μεταφορά του μύκητα Μακρόφομα στον ελαιόκαρπο, που εξελίσσεται σε μερική ή ολική σήψη, ανάλογα με τις συνθήκες σχετικής υγρασίας και ενυδάτωσης του καρπού.

Ως προς την παραπέρα εξέλιξη του δάκου, η γεννητική του ωριμότητα μπορεί να θεωρηθεί ότι ολοκληρώνεται στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, αναμένοντας την εξέλιξη της καταλληλότητας του ελαιοκάρπου για τη διασφάλιση των ωοτοκιών του. Η καταλληλότητα αυτή ελέγχεται με απόλυτη ακρίβεια από το ίδιο το έντομο, αναζητώντας το πάχος της σάρκας του καρπού με άγονα νύγματα, για τη διασφάλιση της διατροφής των σκουληκιών του. Το μέγεθος του ελαιοκάρπου κάθε χρόνο επηρεάζεται από τους παράγοντες: φορτίο καρπών ελαιοδένδρων, τις πρώιμες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις και την καλή βλαστική κατάσταση των ελαιοδένδρων, που κατευθύνεται από τις ανθρώπινες επεμβάσεις.

Η φετινή χρονιά θεωρείται μέτριας παραγωγής, κατανεμημένη κατά 80% στο σύνολο των δένδρων ως χαμηλή παραγωγή και κατά 20% σε δένδρα με πλήρες φορτίο. Σύμφωνα με τις φυσιολογικές λειτουργίες των φυτών, η χαμηλή παραγωγή συντελεί στη δημιουργία μεγάλου μεγέθους καρπών, κατάλληλων για προσβολή από το δάκο, έναντι εκείνων με πλήρες φορτίο.

Με την κατανομή αυτή της παραγωγής, ο ελαιόκαρπος ήταν επιδεκτικός προσβολών από το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και κατά συνέπεια, οι δακοκτόνες επεμβάσεις θα έπρεπε να αρχίσουν το αργότερο από τα μέσα Ιουνίου, ενώ αυτές ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου, όταν ο δάκος είχε ολοκληρώσει και τη δεύτερή του γενιά, με αποτέλεσμα το σύνολο της χαμηλής παραγωγής των ελαιοδένδρων να καταστραφεί ολοκληρωτικά (100%) και όχι σε ποσοστό 8%, όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με συνέπεια, η απώλεια της Λεσβιακής Οικονομίας και των ελαιοπαραγωγών να ανέλθει σε 6.000 - 7.000 τόνους ελαιολάδου, για την οποία θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρές υπηρεσιακές ευθύνες.

Με την αξιολόγηση των παραπάνω βιολογικών στοιχείων, όπως έγραφα σε παρόμοιο κείμενο, στην ίδια εφημερίδα, «Εμπρός», το 2002, γίνονται και σήμερα οι ακόλουθες προτάσεις τεχνικού και οργανωτικού χαρακτήρα, για κάθε αρμόδιο με ανοικτά μυαλά, αυτιά και μάτια, όπως:

Α. Έγκαιρη έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού, ώστε να βρίσκονται στις θέσεις τους στις 10 Ιουνίου.

Β. Έγκαιρος εφοδιασμός της Περιφέρειας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των απαραίτητων εφοδίων διασφαλισμένης ποιότητας.

Γ. Ανάρτηση δικτύου δακοπαγίδων 10 τουλάχιστον μέρες πριν από την πρώτη γενική διαβροχή, που χρονολογικά τοποθετείται το αργότερο στο δεύτερο 10ήμερο του Ιουνίου, για τον έλεγχο των δακοπληθυσμών.

Δ. Αυστηρή επιλογή τομεαρχών και αρχιεργατών, με διαπιστωμένη προϋπηρεσία θετικής απόδοσης, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, και ενημέρωση των νέων στο αντικείμενο εργασίας.

Ε. Υποβοήθηση της ποιότητας εργασίας από τους ίδιους τους παραγωγούς, με συμμετοχή στα συνεργεία ή τουλάχιστον με την παρουσία τους στα ελαιόφυτά τους τις ημέρες των ψεκασμών.

ΣΤ. Φορέας ανάθεσης των δακοκτόνων μέτρων να είναι απαραίτητα η Περιφέρεια ή η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, με την εποπτεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, και όχι εργοληπτικές εταιρείες.

Για τη φετινή αποτυχία των δακοκτόνων μέτρων εξ αιτίας της καθυστερημένης εφαρμογής τους, ας ζητηθούν επιτέλους ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν, για να μην πληρώνονται τα υπηρεσιακά λάθη από τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι θα πρέπει να αποζημιωθούν για την απώλεια του εισοδήματός τους.

Ας το διαβάσουν οι λαλίστατοι βουλευτάδες του νησιού μας που ανακάλυψαν το πρόβλημα τον Οκτώβριο λες και ζούν σε αλλο πλανήτη.
Ντροπή να παίζεις με το εισόδημα των αγροτών μας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Απάντηση