Από το εξωτερικό για τη διαφθορά μας

Συζητήσεις Γενικού περιεχομένου
Απάντηση
Λίνος Κουντουράς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: Παρ Οκτ 09, 2009 8:34 am

Από το εξωτερικό για τη διαφθορά μας

Δημοσίευση από Λίνος Κουντουράς »

Ο φίλος και συμπατριώτης μας Δημήτρης Κεφαλίδης, μας έστειλε το παρακάτω άρθρο. Σας το στέλνω και στη συνέχεια σημειώνω και κάποιες δικές μου επισημάνσεις.

From: dimitris.kephalidis

Wall Street Journal
Πάνω από 20 δισ. ευρώ ετησίως στοιχίζει η διαφθορά στην Ελλάδα
Αθήνα - Παρασκευή 16 Απριλίου 2010
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα της Ελλάδας όπως αυτή παρουσιάζεται σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Wall Street Journal». Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μια χώρα στην οποία επικρατεί η ενδημική διαφθορά, με αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαπλοκής, διεφθαρμένο πολικό σύστημα, με ένα δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα, αναποτελεσματικό σύστημα Παιδείας και Υγείας και με τα δημόσια νοσοκομεία να χρωστούν δισεκατομμύρια ευρώ.
Η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει μελέτη του ινστιτούτου της Ουάσινγκτον «Brookings Institute» η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τις προσεχείς εβδομάδες που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δωροδοκία, οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά στοιχίζουν στη χώρα μείωση των εσόδων της ανάλογη τουλάχιστον με το 8% του ΑΕΠ της ετησίως. Το συγκεκριμένο ποσοστό μεταφράζεται σε 20 δισ. ευρώ.
«Αν η Ελλάδα είχε καλύτερο έλεγχο της διαφθοράς- όχι στα σουηδικά στάνταρντ, αλλά τουλάχιστον στο επίπεδο της Ισπανίας- το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της θα ήταν τουλάχιστον μικρότερο κατά 4% του ΑΠΕ» κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως υποστηρίζει ο Ντάνιελ Κάουφμαν, ερευνητής στο Brookings και συγγραφέας της μελέτης.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στις 16 χώρες του ευρώ όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας βρίσκεται τελευταία στην Ευρώπη «των 27», μαζί με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας πέρυσι το 13,5% των ελληνικών νοικοκυριών πλήρωσαν «μίζα» η οποία ανήλθε σε 1.355 ευρώ κατά μέσο όρο.
Οπως υποστηρίζει ο οικονομολόγος Φρίντριχ Σνάιντερ από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στην Αυστρία, ειδικός σε θέματα φοροδιαφυγής, το ένα τέταρτο όλων των φόρων του ελληνικού Δημοσίου δεν αποδίδεται. Το ένα τρίτο εξ’ αυτών οφείλεται στη δωροδοκία. «Μοιράζεσαι το φόρο με τον υπάλληλο της Εφορίας και πετυχαίνεις έκπτωση», λέει χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα αναφέρεται και στον Δημόσιο τομέα. Όπως δηλώνει ο καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Διομίδης Σπινέλλης «αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσοι δουλεύουν στο Δημόσιο». Η WSJ αποκαλύπτει εξάλλου ότι τον μήνα πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου, «η κυβέρνηση πρόσθεσε στον δημόσιο κορβανά 27.000 υπαλλήλους».
Το εκπαιδευτικό σύστημα, με την απόσπαση χιλιάδων εκπαιδευτικών που θα έπρεπε να βρίσκονται στις τάξεις, αλλά και τα τεράστια χρέη των νοσοκομείων, τα οποία είχαν υποτιμηθεί, όπως γράφει η εφημερίδα, από την προηγούμενη κυβέρνηση, συμπληρώνουν το «καρέ» της ενδημικής διαφθοράς της Ελλάδας.
Η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει τη ζοφερή εικόνα της Ελλάδας, την στιγμή που διεξάγονται οι συνομιλίες για τους όρους που θα τεθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αντάλλαγμα το πακέτο στήριξης.
Στην οικονομική κατάσταση της Έλλάδας αναφέρεται και η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η οποία φιλοξενεί και αυτή δημοσίευμα για το ελληνικό αίτημα οικονομικής στήριξης, «το μεγάλο στοίχημα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης είναι να πουλήσει όσο το δυνατό καλύτερα στην κοινή γνώμη μία βοήθεια η οποία περιλαμβάνει την άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ, οι συνταγές του οποίου θεωρούνται παγκοσμίως ιδιαίτερα σκληρές όσο και περιορισμένης αποτελεσματικότητας».

«Οι πρόσφατες δηλώσεις στον αυστριακό Τύπο του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν περί νέας μείωσης των μισθών στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στον ιδιωτικό τομέα, δεν βοηθούν στην άμβλυνση του κλίματος», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Monde.

Ευδαιμονία & διαφθορά

Στη συνέχεια των πολύ αξιοσημείωτων δημοσιευμάτων του φίλου Δημήτρη Κεφαλίδη, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής :

Υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλει, ότι τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι όπως μας τα λένε οι ξένοι;
Αμφιβάλει κανείς ότι οι Κυβερνήσεις του Σιμίτη αρχικά και ιδιαίτερα του Καραμανλή στη συνέχεια, προώθησαν την διαφθορά για να πλουτήσουν εις βάρος μας; Ένας εφοριακός κάποια στιγμή στην τότε εργασία μου, ο οποίος επέμενε να μας ζητάει «μίζα», μου είπε : «Μη νομίζεις ότι όλα μένουν σε εμένα ! Και ο προϊστάμενος παίρνει μερίδιο και ο διευθυντής και μέχρι το γραφείο του Υπουργού φτάνει μέρος από αυτά. Και αν δεν μου δώσετε κάτι, θα νομίζουν στην Εφορία ότι τα έπιασα μόνος μου και δεν δίνω μερίδιο σε αυτούς».
Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι η σημερινή Κυβέρνηση θέλει να πατάξει τη διαφθορά; Αν ήθελε υπάρχει ένας άριστος τρόπος. Όταν πχ βρεις ότι οι γιατροί του Κολωνακίου φοροδιαφεύγουν απίστευτα, δεν τους βάζεις πρόστιμο και τελειώσαμε, αλλά πιάνεις τον εφοριακό, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχό του τα προηγούμενα χρόνια και ή τον πετάς έξω ή τον βάζεις να πληρώσει αυτός το πρόστιμο του φοροδιαφεύγοντα γιατρού. Γιατί δεν είναι δυνατόν το τσακάλι εφοριακός, να μην μπορούσε να υπολογίσει πόσα θα έπρεπε να ήταν τα έσοδα του γιατρού αυτού, όταν πηγαίνοντας εκεί έβλεπε την αίθουσα αναμονής του γεμάτη και ενώ μπορούσε προσποιούμενος τον ασθενή να μάθει από τους αναμένοντες πόσα τους ζητάει ο γιατρός ανά επίσκεψη.
Μας δουλεύουν λοιπόν οι ιθύνοντές μας, και αυτό γιατί όλος ο κομματικός τους μηχανισμός στις κομπίνες στηρίζεται.
Ένας άλλος τρόπος για να παταχτεί η διαφθορά μια και καλή, είναι να απαγορευτεί η προσωπική πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες. Θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί, όπως γίνεται στην Γερμανία, ότι ο πολίτης για οτιδήποτε χρειάζεται θα πρέπει να απευθύνεται με επιστολή του στις διάφορες υπηρεσίες, αυτές θα χρεώνουν την επιστολή σε έναν υπάλληλο (δόξα τω Θεώ, έχουμε περισσότερους από όσους απαιτούνται) και εκείνος θα είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στον πολίτη εντός πέντε (5) ημερών.
Αν γίνονταν αυτό για κάθε υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το Κράτος, η διαπλοκή θα εξαφανιζόταν αμέσως. Όσο λοιπόν δεν λαμβάνονται αυτά τα απλά μέτρα, οι διοικούντες μας κοροϊδεύουν ασύστολα.
Τέλος θα έμπαιναν σε σειρά και τα έσοδα του Κράτους, αν οι αρμόδιοι είχαν την ευαισθησία, πριν επιβάλλουν δρακόντεια πρόστιμα στους κακομοίρηδες μικροεπιχειρηματίες, να απαιτήσουν, από τους μεγάλους πρώτα, την αποπληρωμή των χρεών προς το Κράτος. Στην Ελλάδα γίνεται ακριβώς το αντίθετο: Όσο πιο μεγάλος είσαι και επομένως όσο πιο πολλά χρωστάς, τόσο λιγότερο σε πιέζουν (μέχρι και καθόλου) να εξοφλήσεις τα χρέη σου.
Αυτό είναι το χάλι της Πατρίδας μας και προέρχεται απολύτως και μόνο από αυτούς που εμείς ψηφίσαμε. Εδώ έγκειται η δική μας μοναδική ευθύνη.

Λίνος Κουντουράς 17.4.2010
Απάντηση