ΚΟΥΡΑΣΗ & ΟΔΗΓΗΣΗ

Θέματα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις Δημόσιες υπηρεσίες, γενικής αστυνόμευσης - τροχαίας και σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Απάντηση
ΜΗΤΣΑΚΟΣ
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 281
Εγγραφή: Παρ Δεκ 03, 2010 8:03 pm

ΚΟΥΡΑΣΗ & ΟΔΗΓΗΣΗ

Δημοσίευση από ΜΗΤΣΑΚΟΣ » Κυρ Απρ 10, 2011 12:10 pm

Η κούραση και η νύστα είναι από τους κυριότερους δολοφόνους στο δρόμο.


Ο κουρασμένος και νυσταγμένος οδηγός, συμπεριφέρεται περίπου όπως τον οδηγό με ψηλές ποσότητες αλκοόλ στο αίμα του. Θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τα άτομα που ταξιδεύουν μαζί του ή άλλους χρήστες του οδικού δικτύου.
Η κούραση στον οδηγό μηχανοκίνητου οχήματος προκαλεί σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα όπως μείωση της προσοχής, της συγκέντρωσης και της ικανότητας κρίσης και αυξάνει τους χρόνους αντίδρασης. Εάν ο κουρασμένος οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ ακόμη και ελάχιστη ποσότητα, τότε οι αρνητικές συνέπειες πολλαπλασιάζονται.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 25% των συγκρούσεων αυτοκινήτων οφείλονται στην κούραση του οδηγού. Η κούραση είναι εξίσου σοβαρή και επικίνδυνη αιτία οδικών ατυχημάτων όπως η υπερβολική ταχύτητα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Ποια είναι τα κυριότερα σημεία που δείχνουν ότι ο οδηγός είναι κουρασμένος και νυσταγμένος;
1. Χασμουρητό

2. Η νύστα προκαλεί πτώση βλεφάρων με τάση αποκοίμισης κατά την οδήγηση

3. Η όραση αδυνατίζει

4. Αίσθημα εξάντλησης, υπερβολικής κόπωσης

5. Αθέλητες διακυμάνσεις της πορείας του αυτοκινήτου

6. Αθέλητες αυξομειώσεις της ταχύτητας του αυτοκινήτου

7. Βουητό στα αυτιά

8. Απροσεξία με παράβλεψη οδικών σημάνσεων

9. Δυσκολίες στις εναλλαγές ταχυτήτων

10. Πόνοι σε διάφορα μέρη του σώματος, δυσκαμψία
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφεύγετε να οδηγάτε ενώ είστε κουρασμένοι;


1. Να κοιμάστε αρκετές ώρες κάθε νύχτα, από 7 έως 8 ώρες

2. Να προγραμματίζετε εκ των προτέρων τα ταξίδια σας με το αυτοκίνητο. Εάν πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις να προγραμματίζετε που θα σταματήσετε και να μην οδηγάτε για περισσότερο από 2 ώρες συνεχόμενες. Μετά από 2 ώρες οδήγηση να κάνετε τουλάχιστον στάση 15 λεπτών

3. Εάν είναι δυνατόν να μοιράζεστε την οδήγηση με κάποιο άλλο άτομο που ταξιδεύει μαζί σας

4. Ακόμη και σε ταξίδια πολύ μικρών αποστάσεων με το αυτοκίνητο ή άλλο μηχανοκίνητο όχημα, καραδοκούν σοβαροί κίνδυνοι εάν είστε κουρασμένοι, νυσταγμένοι ή έχετε καταναλώσει αλκοόλ. Για αυτό και σε μικρά ταξίδια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν παρουσιάζετε κούραση ή υπνηλία

5. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν φάρμακα που παίρνετε προκαλούν υπνηλία, κούραση ή μείωση της προσοχής

6. Αποφεύγετε την κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ όταν οδηγάτε

7. Να τρώτε με μέτρο, ούτε λίγο ούτε υπερβολικά

8. Πίνετε καφέ ή άλλα καφεϊνούχα ποτά διότι η καφεΐνη βελτιώνει την εγρήγορση σε κουρασμένα άτομα. Ωστόσο αυτό είναι αλήθεια μόνο έως ένα σημείο καθόσον η "ενέργεια" διαρκεί πολύ λίγο, είναι μια ψευδαίσθηση και μετά ο οργανισμός "πέφτει" επικίνδυνα

9. Φροντίζετε πάντοτε να παίρνετε φρέσκο αέρα

10. Μόλις νιώσετε κούραση, μην περιμένετε να εξαντληθείτε περισσότερο. Σταματήστε για ξεκούραση και εάν είναι δυνατόν βρείτε ένα κατάλληλο χώρο για να κοιμηθείτε έστω και για λίγο. Άτομα που κοιμούνται σε αυτοκίνητο πρέπει πάντοτε απαραίτητα να έχουν ανοιχτά τζάμια για εισαγωγή φρέσκου αέρα στην καμπίνα του αυτοκινήτου

11. Ποτέ μην οδηγάτε για περισσότερο από 10 ώρες σε μια ημέρα

12. Αποφεύγετε να οδηγάτε αργά τη νύκτα, ιδιαίτερα μετά τα μεσάνυχτα που είναι μια φυσιολογική περίοδος υπνηλίας

13. Εάν νιώθετε κουρασμένοι μην αρχίσετε να οδηγάτε αλλά χρησιμοποιείστε ένα άλλο τρόπο μεταφοράς σας

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει από όλους κατανοητό το πόσο επικίνδυνο είναι η οδήγηση σε κατάσταση κούρασης και υπνηλίας.
Το δεδομένο αυτό πρέπει να το λέμε και να το επαναλαμβάνουμε και σε άλλους οδηγούς όπως επίσης και στα παιδιά μας, ιδιαίτερα όταν μαθαίνουν να οδηγούν.

Απάντηση