κινητο τηλέφωνο και οδήγηση

Θέματα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις Δημόσιες υπηρεσίες, γενικής αστυνόμευσης - τροχαίας και σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Απάντηση
ΜΗΤΣΑΚΟΣ
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 281
Εγγραφή: Παρ Δεκ 03, 2010 8:03 pm

κινητο τηλέφωνο και οδήγηση

Δημοσίευση από ΜΗΤΣΑΚΟΣ » Σάβ Απρ 09, 2011 4:25 pm

Οδήγηση, κινητό τηλέφωνο : Επικίνδυνο


Το 30% των δυστυχημάτων οφείλονται σε απροσεξία των οδηγών

Είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνο όταν κάποιος οδηγεί και κρατεί το κινητό τηλέφωνο στο χέρι συνομιλώντας με κάποιον. Πολλές χώρες αναγνώρισαν τον κίνδυνο αυτό και έχουν απαγορεύσει την κακή αυτή συνήθεια.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, πολλές χιλιάδες οδηγών εγκατέστησαν στα αυτοκίνητά τους συστήματα για να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ενώ οδηγούν, χωρίς να το κρατούν στα χέρια. Μέχρι σήμερα το να μιλά στο κινητό τηλέφωνο ένας οδηγός, χωρίς να το κρατεί, θεωρείται ασφαλές και έτσι δεν είναι απαγορευμένο.

Όμως τώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες σοβαρές έρευνες, οι οποίες κρούουν τον κώδωνα κίνδυνου για τα προβλήματα που προκαλούνται όταν κάποιος οδηγεί μιλώντας σε κινητό τηλέφωνο.

Τα ανησυχητικά πρώτα συμπεράσματα παίρνουν μεγαλύτερη βαρύτητα, διότι προέρχονται από ερευνητές του πανεπιστημίου της Utah, οι οποίοι το 2010 απέδειξαν σε έρευνες τους ότι η οδήγηση με το κινητό τηλέφωνο στα χέρια δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος οδηγεί και συνομιλεί στο τηλέφωνο χωρίς να κρατεί το κινητό τηλέφωνο στα χέρια του, παρουσιάζει το φαινόμενο που αποκάλεσαν " τύφλωση απροσεξίας".

Η "τύφλωση απροσεξίας" μειώνει ουσιαστικά τις δεξιότητες οδήγησης, μειώνει το χρόνο αντίδρασης και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ο οδηγός μιλά στο κινητό τηλέφωνο και οδηγεί, παρά το γεγονός ότι βλέπει κανονικά τις σκηνές που εκτυλίσσονται μπροστά του στο δρόμο, εντούτοις ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται πολύ πιο αργά τις οπτικές πληροφορίες που λαμβάνει.

Η οδήγηση είναι μια σύνθετη δραστηριότητα. Για κάθε περίπου ένα χλμ, ο οδηγός πρέπει να παίρνει 20 αποφάσεις. Διαθέτει λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο για να αποφύγει μια σύγκρουση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών που συλλέγονται από τον εγκέφαλο, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Κατά το 2010 οι προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι ο λόγος της απροσεξίας στους οδηγούς που μιλούσαν στο κινητό τηλέφωνο, ήταν κυρίως η συνομιλία που είχαν στο τηλέφωνο. Οι χειρισμοί που χρειάζονται επιπλέον όταν ο οδηγός κρατεί το κινητό στα χέρια, είναι ένα επιπρόσθετος λόγος μειονεξιών κατά την οδήγηση.

Το Μάρτιο του 2003, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Utah, επιβεβαίωσαν τα πρώτα τους ευρήματα. Χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο εξομοιωτή, εξέτασαν τις αντιδράσεις σε 110 φοιτητές κάτω από διαφορετικές συνθήκες οδήγησης, ενώ μιλούσαν σε κινητό τηλέφωνο με ελεύθερα χέρια.
Τα ευρήματα τους είναι πολύ ενδιαφέροντα:

Όταν ο οδηγός συνομιλεί με κάποιον στο κινητό τηλέφωνο και τα χέρια του είναι ελεύθερα, η ικανότητα του να αντιδράσει όταν ένα αυτοκίνητο που προπορεύεται σταματά, μειώνεται

Η μείωση της ποιότητας της οδήγησης αυξάνεται με την αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης

Η χρήση κινητού τηλεφώνου με ελεύθερα χέρια κατά την οδήγηση αυξάνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, προκαλεί αύξηση του θυμού κατά την οδήγηση, αυξάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνει την προσοχή του οδηγού στο δρόμο

Επίσης μειώνεται η μνήμη του οδηγού για το τι έχει δει στο δρόμο και μειώνεται ο χρόνος αντίδρασης του.

Όταν για παράδειγμα ένας πεζός ξεπεταχτεί μπροστά του ή όταν ένα άλλο αυτοκίνητο του κόψει το δρόμο ή κάνει κάτι λάθος, τότε δεν αντιδρά όσο γρήγορα όσο θα έπρεπε

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι όταν οι οδηγοί μιλούν στο κινητό τηλέφωνο, τότε ο κίνδυνος δυστυχημάτων τετραπλασιάζεται έστω και εάν ο οδηγός δεν κρατεί το τηλέφωνο στα χέρια του. Παράλληλα δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι τόσο για τον οδηγό, για τους επιβάτες και για το ευρύτερο κοινό.

Πρέπει να προσθέσουμε ότι πρόσφατες έρευνες από τη Σουηδία επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των επιστημόνων από την Utah.

Σήμερα υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που δείχνουν ότι οι τεχνολογίες που επιτρέπουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση χωρίς να είναι ανάγκη ο οδηγός να το κρατεί στα χέρια, δεν μειώνουν τον κίνδυνο οδικών δυστυχημάτων. Τουναντίον αυξάνουν την απροσεξία του οδηγού και μειώνουν την οδική ασφάλεια.

Και ας μην ξεχνούμε ότι περίπου το 30% όλων των δυστυχημάτων οφείλονται στην απροσεξία των οδηγών.

Απάντηση