Διαλέξεις για την Οδική Ασφάλεια

Θέματα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις Δημόσιες υπηρεσίες, γενικής αστυνόμευσης - τροχαίας και σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12109
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Διαλέξεις για την Οδική Ασφάλεια

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

     Ολοκληρώθηκαν οι διαλέξεις περί οδικής ασφάλειας στο πλαίσιο
του ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου της Ακαδημίας των Πολιτών
στις πόλεις Τρίκαλα (Παρασκευή 25 Μαΐου) , Βόλο (26 Μαΐου) και
Λάρισα (27 Μαΐου).

      Ομιλητής ήταν ο Αστυνόμος Α΄ Δημήτρης Μαϊστρέλλης,
από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

     Προβλήθηκαν ενημερωτικά ολιγόλεπτα φιλμάκια και διανεμήθηκε έντυπο υλικό σχετικό
με την τροχαία ασφάλεια σε όλους τους κάθε φορά παρευρισκόμενους, ενώ οι εντυπώσεις ήταν άριστες,
τόσο για την πληρότητα και παραστατικότητα των παρουσιάσεων -διαλόγων που ακολουθούσαν,
όσο και για την επιλογή του εν λόγω Αξιωματικού από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Πολιτών
επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ευστράτιο Παπάνη.


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Η οικονομική κρίση επηρεάζει σημαντικά & την οδική ασφάλεια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
-------------------------------------------------------------------
      Θεαματικές αλλαγές στην οδική ασφάλεια επιφυλάσσει για τη χώρα μας η κρίση, μεταξύ των πολλών άλλων αλλαγών στη ζωή των Ελλήνων.
      Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων, στις 6 Ιουνίου 2012 και αναφέρεται στο τεύχος 202/7-6-2012 της Ηλεκτρονικής έκδοσης του Γραφείου Τύπου του Τ.Ε.Ε.
      Συγκεκριμένα, διαβάζουμε: «Μειωμένοι κατά 30% είναι τη φετινή χρονιά οι κυκλοφοριακοί φόρτοι τόσο στο αστικό όσο στο περιφερειακό και υπεραστικό δίκτυο. Παράλληλα έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δείχνει ότι οι νεκροί από τροχαία είναι λιγότεροι κατά 30% στην περίοδο της κρίσης και από 1553 το 2008 μειώθηκαν σε 1087 το 2011. Στο μεταξύ αυξήθηκαν οι ταχύτητες κυκλοφορίας στα δίκτυα όλων των κατηγοριών αλλά και τα φαινόμενα επιθετικής συμπεριφοράς των οδηγών στους δρόμους, λόγω των πιεστικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και του διάχυτου κοινωνικού θυμού.
     Το ένα στα δύο οχήματα κυκλοφορούν χωρίς επαρκή συντήρηση. Επίσης διπλασιάστηκαν και φτάνουν πλέον σε 1 εκατομμύριο 800 χιλιάδες τα ανασφάλιστα οχήματα, ενώ όποιος εμπλακεί σε τροχαίο με ανασφάλιστο όχημα θα χρειαστούν περισσότερα από τρία χρόνια για να κινηθούν οι διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης, λόγω των οργανωτικών προβλημάτων αλλά και του μεγάλου αριθμού παρόμοιων υποθέσεων, που απασχολούν πλέον τα δικαστήρια.
      Στην ίδια ημερίδα αναφέρθηκε ότι το 82% των τροχαίων συμβαίνουν με ταχύτητα μικρότερη των 60 χιλιομέτρων την ώρα σε απόσταση μικρότερη των 40 χιλιομέτρων από το σπίτι μας δηλαδή στις πόλεις. Το 8% συμβαίνει σε εθνικές οδούς και το 10% στους επαρχιακούς δρόμους, ενώ στη χώρα μας τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 18-44 ετών.

     Πέντε νέες δράσεις, στον τομέα της οδικής ασφάλειας αναλαμβάνει το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ, με αιχμή τη διαμόρφωση εθνικού καταλόγου προδιαγραφών και κανονισμών οδικών έργων, όπως ανακοίνωσε ο συντονιστής του ΠΟΑ ΤΕΕ Νίκος Ηλιού στη χθεσινή ημερίδα του ΤΕΕ. Παράλληλα μιλώντας στην ημερίδα εκ μέρους του ΤΕΕ, ο Θόδωρος Σεραφίδης δεύτερος αντιπρόεδρος της ΔΕ ΤΕΕ επισήμανε ότι το 3ο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, που ήδη εκπονείται αν δεν πλαισιωθεί από επιχειρησιακές δράσεις και μέτρα θα έχει την θλιβερή τύχη των δύο προηγούμενων.
      Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση που διατύπωσε από το βήμα της ημερίδας ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, να καθιερωθεί μια ειδική εκδήλωση με τη μορφή λαμπαδηδρομίας με τη συμμετοχή μαθητών από ολόκληρη την Αττική, για ευαισθητοποίηση σε θέματα οδικής ασφάλειας.
      Στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα θέματα της εκπαίδευσης και στην αγωγή οδηγικής συμπεριφοράς εστίασε την ομιλία του ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Σίμος Σιμόπουλος. Ο κ. Ζαννιάς συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του πρώτου μέρους της ημερίδας διαβεβαίωσε τον κ. Ζγουρό ότι θα μεταφέρει την πρόταση του στα αρμόδια όργανα του ΤΕΕ για να προωθηθούν κοινές πρωτοβουλίες και παράλληλα μίλησε με θερμά λόγια για την παρέμβαση του κ. Σιμόπουλου τόσο με την ιδιότητα του υπουργού, όσο και του πρύτανη του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Ιδιαίτερη αναφορά επιφύλαξε ο κ. Ζαννιάς στην λειτουργία της Τροχαίας υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες τόσο των αξιωματικών όσο και των απλών τροχονόμων με μεγάλη συμβολή στην οδική ασφάλεια, σε μία δύσκολη περίοδο για τον τόπο.
      Ειδικότερα ο Θ. Σεραφίδης αφού μίλησε για τις θεαματικές αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της οδικής ασφάλειας την περίοδο της κρίσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα φαινόμενα αύξησης της επιθετικής οδήγησης, την μείωση των κυκλοφοριακών φόρτων και την μεγάλη αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων υπογράμμισε ότι:
     -«Στην Ελλάδα κάθε χρόνο συμβαίνουν περίπου 22.000 τροχαία ατυχήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1600 ανθρώπων και των τραυματισμό 32.000. Από το σύνολο των τραυματισμένων οι 4000 είναι σοβαρά και από αυτούς το 15% καταλήγουν στο θάνατο, ενώ πολλοί μένουν ανάπηροι. Κάθε βαριά τραυματισμένος κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ και κάθε ελαφριά τραυματισμένος 3.000 ευρώ. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με δαπάνες πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή συντάξεων ή αποζημιώσεων για νοσήλια, για αποκατάσταση ζημιών, και σωματικών βλαβών, χωρίς να υπολογίσουμε την απώλεια εργατικού δυναμικού ή την επιπλέον εργασιακή απασχόληση για την αντιμετώπιση των συνεπειών των τροχαίων».

     -Οι νέες δράσεις που ο συντονιστής του ΠΟΑ ΤΕΕ Νίκος Ηλιού ανήγγειλε στην ημερίδα ότι θα αναλάβει το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ αφορούν σε:

     Εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια. Διαμόρφωση εθνικού καταλόγου προδιαγραφών και κανονισμών. Διαμόρφωση επιχειρησιακών σχεδίων αστυνόμευσης ανά νομό. Διεύρυνση και αναθεώρηση του πλαισίου εκπαίδευσης και πιστοποίησης ελεγκτών οδικής ασφάλειας. Αναμόρφωση του θεσμού των εμπειρογνωμόνων οδικών τροχαίων ατυχημάτων. Παράλληλα ο κ. Ηλιού παρουσίασε βασικές θέσεις του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας ΤΕΕ με αιχμή τη διαβούλευση για το 3ο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε θεσμικές αλλαγές, οι οποίες να αφορούν σε ίδρυση Ερευνητικού Επιστημονικού Ινστιτούτου και τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής από ειδικούς για την οδική ασφάλεια. Δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Οδών και τη δημιουργία τμήματος οδικής ασφάλειας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη. Επισήμανε την ανάγκη αναθεώρησης του ΚΟΚ, όπως επίσης τον εναρμονισμό της χώρας μας με τις Οδηγίες της ΕΕ για ελέγχους οδικής ασφάλειας σε όλα τα δίκτυα και την εφαρμογή συστημάτων αναχαίτισης οχημάτων. Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι πρέπει να προγραμματιστούν αμέσως ενδελεχείς επιθεωρήσεις στο αστικό και υπεραστικό δίκτυο, να γίνουν παρεμβάσεις χαμηλού κόστους κυρίως με την προώθηση των κυκλικών κόμβων και με αναθεώρηση των δεδομένων για την οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση. Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί σημασία στην έκδοση αδειών οδήγησης και στον έλεγχο οχημάτων από πιστοποιημένους εκπαιδευτές και ελεγκτές. Τέλος υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ θα συμβάλλει στη διαμόρφωσης νέων εθνικών κανονισμών για τις οδικές υποδομές.»
      Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες προτάσεις κατατέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ομόφωνα αποφάσισε την ανάληψη δράσεων και ήδη βρίσκονται υπό συγκρότηση οι Επιτροπές Οδικής Ασφάλειας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των καταλλήλων φορέων και φυσικά του Τ.Ε.Ε. Πριν το Πάσχα ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του πολιτών, με τη συνεργασία και τη βοήθεια των τοπικών μέσων ενημέρωσης και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Η προσπάθεια αυτή, συνεχίζεται και για το σκοπό αυτό απευθύνουμε έκκληση προς τα μέσα ενημέρωσης των νησιών μας να συμβάλλουν με δημοσιεύσεις τους σε αυτή. Παράλληλα υπάρχουν σχετικά ενημερωτικά στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, αλλά και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του διαδικτύου.
     Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι ανεκπαίδευτοι οδηγοί που δεν γνωρίζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η έλλειψη προσοχής, η αγνόηση των κινδύνων, η πεποίθηση ότι σε μας δε θα συμβεί ατύχημα- παρά μόνο στους άλλους, η χρήση του κινητού κατά την οδήγηση, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους, είναι βασικοί παράγοντες τροχαίων ατυχημάτων.


     (Πηγή: Τεύχος 202/7-6-2012 της Ηλεκτρονικής έκδοσης του Γραφείου Τύπου του Τ.Ε.Ε.)
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση