Τι είναι η 5η φάλαγγα;

Θέματα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις Δημόσιες υπηρεσίες, γενικής αστυνόμευσης - τροχαίας και σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12108
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Τι είναι η 5η φάλαγγα;

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

     
Τα Τοξικά.jpg
     Τι είναι η 5η φάλαγγα; Σαν φαινόμενο και μηχανισμός υπάρχει στις μέρες μας; Για να δούμε...

     Λοιπόν: ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ονομάζεται η εντός πολιορκημένης πόλης, ή και εμπόλεμης χώρας γενικότερα, εκδηλωθείσα προπαγάνδα επ' ωφελεία του εχθρού. Αυτή η προπαγάνδα μπορεί να είναι εγχώριος (εσωτερική), ή να προέρχεται απευθείας εκ του εχθρού (εξωτερική). Επίσης, εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως, με οτιδήποτε μέσο μπορεί να υπονομεύσει το φρόνημα ή την ικανότητα των αμυνομένων, δηλαδή από δολιοφθορά, χρηματισμό, μέχρι απλή διασπορά ψευδών ειδήσεων, π.χ. ραδιοφωνικές ανακοινώσεις ή έντυπες προτροπές (φέιγ-βολάν). Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά και εμφανίζεται σε περιπτώσεις «συνωμοσίας».

     Οι ιστορικές καταβολές του όρου

     Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1936 κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο, από τον Εμίλιο Μόλα, στρατηγό των Εθνικιστών του Φράνκο, ο οποίος σε ερώτηση για την τακτική του κατά την πολιορκία της Μαδρίτης, όταν οι τέσσερις φάλαγγες οι οποίες διοικούσε πλησίαζαν προς την πόλη, απάντησε πως μία «Πέμπτη φάλαγγα» από κατοίκους της Μαδρίτης, οπαδούς της πλευράς του, θα υποστήριζε τις κινήσεις του και θα υπονόμευε την ομαλή λειτουργία της πόλης, μέσα από την πόλη!!!

     Πιο συγκεκριμένα ο όρος χρησιμοποιήθηκε στον Ισπανικό Εμφύλιο, περιγράφοντας κατά κύριο λόγο ένα σύνολο από 20 περίπου οργανώσεις που δρούσαν εντός της Μαδρίτης την περίοδο της «πολιορκίας» της πόλης, και δευτερευόντως σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

     Όπως καταλαβαίνεις φίλε αναγνώστη -τρια, εκτός από την εγχώρια (ντόπιας παραγωγής) 5η φάλαγγα έχουμε και ευρωπαϊκής προέλευσης.

     Μην Κοιτάς Όπου να 'ναι, κοίτα δίπλα σου - πίσω σου - εμπρός σου (σε λίγο και από πάνω σου) και θα καταλάβεις!!!!

     Τυχαίο: Δεν νομίζω...

     Υ.Γ. Έτσι για την ιστορία.


     «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» | 19.11.2019


------------------------------------------------------
     Τα bold, δικά μου.
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση