ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΔΙΚΥΚΛΙΣΤΕΣ

Θέματα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις Δημόσιες υπηρεσίες, γενικής αστυνόμευσης - τροχαίας και σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Απάντηση
ΜΗΤΣΑΚΟΣ
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 281
Εγγραφή: Παρ Δεκ 03, 2010 8:03 pm

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΔΙΚΥΚΛΙΣΤΕΣ

Δημοσίευση από ΜΗΤΣΑΚΟΣ » Σάβ Δεκ 24, 2011 5:50 pm

Ποιους κινδύνους πρέπει να προσέχουν τα δίκυκλα
Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα που περιλαμβάνουν μοτοσικλέτα, έχουν γίνει σε συνθήκες πυκνής κίνησης.

Το σενάριο είναι γνωστό και όλοι το έχουμε λίγο-πολύ ζήσει: η μοτοσικλέτα κινείται ανάμεσα σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και ο οδηγός ενός εξ αυτών αποφασίζει να αλλάξει απροειδοποίητα λωρίδα κίνησης. Κόβει έτσι το δρόμο στη μοτοσικλέτα και η κατάληξη έχει να κάνει με το πόσο προετοιμασμένος είναι τη δεδομένη στιγμή ο αναβάτης. Αν φρενάρει έγκαιρα, όλα καλά -εκτός από τα καθιερωμένα... γαλλικά που θα ανταλλάξει με τον απρόσεκτο οδηγό. Αν όχι, το ατύχημα είναι δεδομένο, με πρώτο θύμα τον ίδιο τον αναβάτη.

Επειδή, λοιπόν, η διήθηση σάς φέρνει σε μία από αυτές τις θέσεις που οι υπόλοιποι μπορεί να μην σας προσέξουν, οπότε εσείς πρέπει να προσέχετε και για τους άλλους, σας παραθέτουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να βγαίνετε κάθε φορά αλώβητοι από το λαβύρινθο του μποτιλιαρίσματος.

1. Έχετε πάντα ένα ή δύο δάχτυλα στη μανέτα και τα πόδια έτοιμα να πιέσουν το πίσω φρένο ή να κατεβάσουν ταχύτητα στο κιβώτιο. Έτσι, θα είστε προετοιμασμένοι για απότομο φρενάρισμα. 1. Διατηρήστε σταθερά χαμηλή ταχύτητα. Κινούμενοι ανάμεσα σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, καλό είναι να μην ξεπερνάτε τα 50 χλμ./ώρα, ενώ σε περίπτωση που και τα αυτοκίνητα κινούνται, αυξήστε την μέχρι και 20 χλμ./ώρα παραπάνω από αυτά.

2. Μείνετε 100% συγκεντρωμένοι στο δρόμο μπροστά σας και μην αφαιρείστε για κανένα λόγο. Ακόμη και η στιγμιαία ματιά στον πίνακα οργάνων μπορεί να σας στοιχίσει πολύτιμα δευτερόλεπτα αντίδρασης.

3. Στην περίπτωση που η μοτοσικλέτα σας δεν διαθέτει ABS, σε φρενάρισμα πανικού τερματίστε αρχικά τη διαδρομή της μανέτας στο πρώτο τσίμπημα των φρένων, απελευθερώστε την ακαριαία και ξαναπατήστε φρένο. Με λίγη εξάσκηση θα μπορείτε να φρενάρετε απότομα, χωρίς να κινδυνεύετε με μπλοκάρισμα των τροχών.

4. Κινούμενοι ανάμεσα σε ουρές αυτοκινήτων, μην εστιάζετε το βλέμμα σας στο πίσω μέρος τους, αλλά στις μπροστινές ρόδες τους, ώστε να δείτε εγκαίρως την αλλαγή κατεύθυνσης.

5. Δώστε μεγάλη προσοχή όταν προσπερνάτε φορτηγό ή λεωφορείο. Δεν βλέπετε το αυτοκίνητο μπροστά του και ο οδηγός αυτού δεν βλέπει εσάς, οπότε είναι επικίνδυνο. Ελαττώστε ταχύτητα μέχρι να βεβαιωθείτε ότι το μπροστινό όχημα δεν σκοπεύει να αλλάξει λωρίδα.

6. Μη διστάζετε να χρησιμοποιείτε διακριτικά την κόρνα σας όταν θεωρείτε ότι κάποιος δεν σας έχει δει και μπορεί να σας κόψει το δρόμο.

7. Σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας (βροχή, σκοτάδι) και ενώ είστε εν κινήσει, καλό είναι να έχετε αναμμένα και τα αλάρμ.

8. Μην αφήνετε άλλες μοτοσικλέτες πίσω σας να καθορίσουν την ταχύτητα με την οποία κινείστε. Κάντε στην άκρη για να περάσουν και οδηγήστε με το ρυθμό που νιώθετε εσείς άνεση και ασφάλεια.

9. Αποφύγετε να κολλάτε στον μπροστινό σας. Μια σειρά με δίκυκλα κολλημένα το ένα πίσω από το άλλο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε περίπτωση που κάποιος μπροστά αναγκαστεί να φρενάρει απότομα.

Πηγή: mototriti.gr/Newsbeast.gr

Απάντηση