Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για όλη την Αντιπυρική Περίοδο 2019 (1 Μαΐου–31 Οκτωβρίου)

Θέματα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις Δημόσιες υπηρεσίες, γενικής αστυνόμευσης - τροχαίας και σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12109
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για όλη την Αντιπυρική Περίοδο 2019 (1 Μαΐου–31 Οκτωβρίου)

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

Π. Σ.jpg
Π. Σ.jpg (14.97 KiB) Προβλήθηκε 1366 φορές
     Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την υπ. αριθμ 1/2019 Πυροσβεστική Διάταξη της Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου απαγορεύεται από 01 Μαΐου 2019 έως 31 Οκτωβρίου 2019, λόγω έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 2019, οποιαδήποτε καύση στα δάση, στις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις των Νομών Λέσβου, Χίου και Σάμου.

     Επιτρέπεται όμως μετά από ειδική άδεια από τις κατά τόπους αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες η καύση γεωργικών υπολειμμάτων αφού ληφθούν αυστηρά τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης όπως αυτή τροποποιήθηκε συμπληρώθηκε και ισχύει με την 9Α/2005 όμοια(Φ.Ε.Κ. Β’ 1554).

     Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κάτωθι προληπτικά μέσα (μόνο εάν χορηγηθεί ειδική άδεια από τις κατά τόπους αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες):

     α) Ενημέρωση της κατά τόπο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων το πρωί της ημέρας καύσης, για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης.
     β) Επιλογή αποψιλωμένου σημείου για την καύση.
     γ) Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης πυρκαγιάς (επαρκής παροχή νερού, πτυοσκάπανα κλπ)
     δ) Η καύση θα διενεργείται όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κλπ) και κυρίως κατά τις πρωινές ώρες έως Ω/10:00 .
     ε) Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της καύσης και μετά την απομάκρυνση να γίνεται πλήρης κατάσβεση με χρήση νερού.
στ) Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

     Συνιστάται συνεπώς στους κατοίκους και επισκέπτες των Νομών Λέσβου, Χίου και Σάμου να συμμορφωθούν με την παραπάνω διάταξη προκειμένου να αποφευχθεί πυρκαγιά από αμέλεια. Γενικότερα δε, οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ( www.civilprotection.gr ) που αφορούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο.

     Υπενθυμίζεται δε, ότι η πρόκληση πυρκαγιάς από πρόθεση ή από αμέλεια επιφέρει ποινικές και αστικές κυρώσεις.
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση