Ποιες Υπηρεσίες απαντούν στις αιτήσεις των πολιτών

Θέματα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις Δημόσιες υπηρεσίες, γενικής αστυνόμευσης - τροχαίας και σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 10986
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παπάδος Γέρας

Ποιες Υπηρεσίες απαντούν στις αιτήσεις των πολιτών

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς » Παρ Δεκ 29, 2017 7:41 pm

Δημόσιοι  Υπάλληλοι.jpg
Δημόσιοι Υπάλληλοι.jpg (10.96 KiB) Προβλήθηκε 704 φορές
     «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»

     Είχα γράψει στο προηγούμενο σημείωμά μου («ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» 5.1.2007) για τους πολιτικούς εκείνους ποϋ σέβονται τον πολίτη και τον εαυτό τους κι απαντούν στις επιστολές των πολιτών και μετεκλογικά, αναφερόμενος σε ένα πείραμα του κ. Αγγέλου Μουστοξύδη από την Παλλήνη Αττικής και σε δικές μου διαπιστώσεις. Είχα ακόμη προσθέσει ότι, αν δεν πάρεις μία απάντηση από έναν πολιτικό δεν είναι και τόσο ... τραγικό, όσο αν σε αγνοήσει μία υπηρεσία, για λόγους προφανείς. Εξάλλου, καμιά διάταξη Νόμου δεν υπάρχει που να υποχρεώνει τους Πολιτικούς να σε απαντούν, ενώ για τις Υπηρεσίες έχουν θεσπιστεί περισσότερες από μία διατάξεις, πέραν από τη Συνταγματική τοιαύτη.

     Κι οι Υπηρεσίες, ανάλογα, με το πώς αντιμετωπίζουν τις αιτήσεις κι αναφορές των πολιτών, χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: Σ’ εκείνες που απαντούν και σ’ εκείνες που ... δεν συνηθίζουν κάτι τέτοιο! Στην πρώτη έχουμε δύο υποδιαιρέσεις: Εκείνες που απαντούν με προθυμία, αμέσως και τεκμηριωμένα και σ’ αυτές που απαντούν για ... ν’ απαντήσουν.

     Ας τις δούμε αναλυτικά:

     Με προθυμία ...

     Ευτυχώς, δεν είναι λίγες οι Υπηρεσίες, που οι υπάλληλοι είναι πιστοί στον όρκο τους κι εκτελούν τα καθήκοντά τους με ευσυνειδησία. Σημαντικό βέβαια ρόλο παίζουν προς την κατεύθυνση αυτή οι Διοικητές, οι Διευθυντές, οι προϊστάμενοί τους. Πάντα πίστευα και πιστεύω σ’ αυτό που έλεγε ο Γέρος τού Μοριά: «'Αμα ο σκοπός αλλάξει, οι χορευτές χορεύουν σύμφωνα μ’ αυτόν».

     Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι όπου έγινε αξιοκρατική επιλογή και τοποθετήθηκαν αξιόλογοι Διευθυντές, οι Υπηρεσίες λειτούργησαν άψογα προς όφελος των πολιτών, που τις ξεχωρίζουν αμέσως και δεν διστάζουν να τις επαινούν και δημόσια!

     Κι όταν αναφέρομαι στις Υπηρεσίες, δεν περιορίζονται στη στενή έννοιά τους, τις Δημόσιες, αλλά επεκτείνομαι, όπως είναι φυσικό και στους Οργανισμούς, τις Τράπεζες, τα Ιδρύματα, τα Ταμεία, τις Ενώσεις κ.λπ με τις οποίες συναλλάσσεται ο πολίτης. Κι αυτές σύμφωνα πάντα με τις δικές μου διαπιστώσεις και καλών φίλων μου είναι οι εξής:

      Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών-Πειραιώς, με την κ. Φώφη Γεννηματά. Το Στρατολογικό Γραφείο Μυτιλήνης, το Γραφείο του Νομάρχη Λέσβου, ο Αντινομάρχης, κ. Σπύρος Γαληνός, το Γραφείο Τύπου με τον κ. Βασίλη Γκαγκαδέλλη, η Δ/ση Πολεοδομίας και το Κ. Τ.Ε. Ο. Λέσβου.

     Υποδειγματική είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου -τόσο επί κ. Ραφαήλ Παπαδέλλη όσο και με το σημερινό Περιφερειακό Διευθυντή κ. Στρατή Τζιμή. Οπως κι οι Δ/νσεις: Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Λέσβου και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. Καθώς και το Τ. Π. Δ.Υ. με το οποίο έχουν άριστη συνεργασία οι εκπαιδευτικοί.

     Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Νάσος Γιακαλής (1999-2002) για τον οποίο ισχύει τού Πιττακού: «αρχή άνδρα δείκνυσι» κι επομένως είναι ειτύχημα για τον τόπο που επανεκλέχτηκε πρόσφατα. Το Κ.Ε.Π. Γέρας δικαιώνει τον τίτλο του με τους άξιους υπαλλήλους, που το στελεχώνουν: Δ. Παπάζογλου, Γ. Μιχαλακέλλης, I. Καραμβάλης, και Π. Ανδρόνικος.

     Τυχεροί οι αγρότες που επικοινωνούν με τον Ο.Γ.Α., Διοικητής τού οποίου είναι ο κ. Λευτέρης Ν. Παπαγεωργόπουλος, τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Α. Λέσβου, την Α.Τ.Ε. Μυτιλήνης, Διευθυντής της ο κ. Π. Πατσέλλης κρι με την Ε.Α.Σ.Λ., Πρόεδρος ο κ. Αλέκος Γιαζιτζόγλου. [ Για την Ένωση, πιστεύω, ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός εκείνο που περιέγραψε η κυρία, από το Πλωμάρι, (“ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ”! 9-12-2006)]. Τη Διοίκηση Αγροφυλακής Ν. Α. Λέσβου, Διευθυντής ο κ. Δημ. Ταμβάκης και το Τμήμα Αγροτικής Ασφάλειας Πλωμαρίου, Προϊστάμενος Υπηρεσίας ο κ. Αλέξανδρος Νεοφώτιστος.

     «Σύμφωνα με το άρθρο 10»

     Οι υπηρεσίες αυτές, ευτυχώς, ελάχιστες, απαντούν για ... ν’ απαντούν, πιθανόν για να μην έχουν τις συνέπειες του Νόμου. Και συγκεκριμένα τού Ν. 1943 /1991. [Γι' αυτόν θα ασχοληθώ στο επόμενο σημείωμά μου, γιατί φαίνεται ότι “ορισμένοι” επιθυμούν διακαώς να ... ξεχαστεί]. Ενίοτε οι απαντήσεις τους θυμίζουν το: «Από την Πόλη έρχομαι και....».

     Έκπληκτος ο πολίτης αναγιγνώσκει στην απάντηση, της πλησιέστερης προς αυτόν Υπηρεσίας, υποτίθεται, που θα έλεγε κι ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, ότι «από το άρθρο 10 τού Ν. 2647/ 1997» δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημά του: Ανατρέχει, ο χωρικός, στο άρθρο του παραπάνω Νόμου, που ψηφίστηκε βέβαια το 1998, και διαβάζει, φευ!!!, τελείως άσχετο με την υπόθεσή του άρθρο, που αφορά τους ... ομογενείς πρόσφυγες από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.! Το επισημαίνει με αναφορά του ο πολίτης, αλλά αντιμετωπίζει τη μακάρια σιωπή ...

     ... Σιωπή

     Τέλος, υπάρχουν κι ορισμένες, ελάχιστες Υπηρεσίες, με την ευρεία έννοια, πάντα, που απαξιούν ν' απαντήσουν, επειδή φοβούνται μήπως έτσι... τρωθεί το κύρος τους !!! Και βέβαια οι πολίτες τις κατατάσσουν στην ανάλογη κατηγορία και τις «περιποιούνται» καταλλήλως !

     Βέβαια, ο κ. Μουστοξύδης, που προανέφερα, το αποδίδει και στους συνεργάτες των ηγητόρων, αλλά εδώ ισχύει εκείνο που είχε πει ο αείμνηστος Τζον Φ. Κένεντι ότι «είναι ταλέντο στον αρχηγό να επιλέγει τα ταλέντα».

     Το ζητούμενο, όμως, είναι αν γνωρίζει ό πολίτης τα δικαιώματά του, για ν’ αμυνθεί αποτελεσματικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Ποιος θα τον ενημερώσει κατάλληλα, ποιος θα τον οπλίσει με τις απαραίτητες γνώσεις; Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσω ν' απαντήσω στα επόμενα σημειώματα.

     Στέλιος Ε. Παππάς

     «Δημοκράτης», 16 Ιανουαρίου 2007 και «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ», 16 Ιανουαρίου 2007


     Σημ. Η φωτογραφία, προστέθηκε για τον «Πίνακα», όπως κι οι παραπομπές.
Στέλιος Ε. Παππάς

Απάντηση