Δήμοι: Αγίας Παρασκευής - Μανταμάδου και Δήμοι: Ευεργέτουλα & Πλωμαρίου

Θέματα σχετικά με την διοικητική μεταρρύθμιση
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12123
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Δήμοι: Αγίας Παρασκευής - Μανταμάδου και Δήμοι: Ευεργέτουλα & Πλωμαρίου

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

     «Ναι» σε συνένωση με Μανταμάδο

ΕΜΠΡΟΣ 21/11/2009 | Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα

     Αποδέχεται την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, που ομόφωνα συναινεί στη συνένωσή του με το δήμο Μανταμάδου. Επιπρόσθετα προτείνει εκτός των πέντε δήμων που προτείνει το ΙΤΑ, να δημιουργηθεί κι ένας έκτος, ο οποίος θα προκύψει απ’ τη συνένωση των δήμων Πέτρας και Μήθυμνας.

     Το θέμα εισηγήθηκε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, Ευτέρπη Γαληνού, καλώντας το σώμα να αποφασίσει επί της πρότασης που προ ημερών απηύθυνε ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Λέσβου, η οποία και συνοδευόταν απ’ την πρόταση του ΙΤΑ. Πρόταση η οποία χώριζε τη Λέσβο σε πέντε νέους δήμους, και σε ό,τι αφορά στην Αγία Παρασκευή πρότεινε τη συνένωσή της μόνο με το δήμο Μανταμάδου.
     Η κ. Γαληνού επεσήμανε πως το ΙΤΑ είχε κάνει λάθη σε σχέση με τον πληθυσμό και την έκταση του δήμου Αγίας Παρασκευής, στοιχεία που εμφάνιζε μικρότερα απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Στη συνέχεια πρότεινε στο σώμα να αποδεχθεί την πρόταση για συνένωση της Αγίας Παρασκευής με το Μανταμάδο, εφόσον αναγκαστικά γίνουν οι συνενώσεις, τονίζοντας: «Οι δήμοι μας γειτνιάζουν και ανέκαθεν οι σχέσεις τους ήταν αρμονικές, με κοινά προβλήματα σχετικά με την ενασχόληση της πλειοψηφίας του πληθυσμού τους με την αγροτοκτηνοτροφία, τις προσπάθειες που καταβάλλονται διαχρονικά για την αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών μας κ.λπ..»

     Στη συνέχεια, η πρόεδρος πρότεινε να υπάρξει εισήγηση απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο για τη δημιουργία κι έκτου δήμου, με συνένωση των δήμων Μήθυμνας και Πέτρας, προκειμένου, όπως είπε, να λυθούν προβλήματα που θα δημιουργούνται λόγω της τεράστιας έκτασης και ανομοιογένειας, αν αυτοί οι δύο δήμοι συνενωθούν σύμφωνα με την πρόταση του ΙΤΑ με τους δήμους Ερεσού - Αντίσσης και Καλλονής.
     Και ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιώργος Κυριαζής, επιχειρηματολόγησε υπέρ της ίδιας πρότασης, ενώ υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση, θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει στους ΟΤΑ τα οφειλόμενα, να τους συνδράμει θεσμικά και να κατοχυρώσει νομοθετικά την οικονομική αυτοδυναμία των νέων δήμων.


]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]

Δήμοι: Ευεργέτουλα και Πλωμαρίου

     ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
Ζήτημα έδρας και ονόματος θέτει το Πλωμάρι
     ΑΙΟΛΙΚΑ Νέα 20.11.2009 18:00:00

     Σε πρώτη προτεραιότητα έχουν θέσει το τελευταίο διάστημα οι Δήμοι του νησιού μας την λήψη αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή του “Καποδίστρια ΙΙ”, μετά από την επιστολή που έλαβαν από τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ, Σωτήρη Ζαμτράκη, αλλά και την δημοσιοποίηση της πρότασης που ο ίδιος κατέθεσε για τις επικείμενες συνενώσεις στο Νομό μας.

     Το απόγευμα της Τετάρτης το θέμα αυτό συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου, όπου έγινε δεκτή ομόφωνα η πρόταση του Προέδρου της ΤΕΔΚ για την συνένωση του Πλωμαρίου με τους Δήμους Γέρας, Ευργέτουλα, Πολιχνίτου και Αγιάσου, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οι βασικότερες από αυτές ήταν να ονομαστεί ο νέος Καποδιστριακός Δήμος που θα δημιουργηθεί Δήμος Πλωμαρίου και η έδρα του να είναι το Πλωμάρι.
     Μέχρι σήμερα έχουν λάβει αποφάσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση οι Δήμοι Ερεσού - Αντίσσης, Μήθυμνας, Πέτρας, Αγιάσου και Καλλονής. Όλοι οι παραπάνω Δήμοι έχουν διαχωρίσει τις θέσεις τους από την πρόταση του κ. Ζαμτράκη και ο Δήμος Πλωμαρίου είναι ο πρώτος Δήμος που συμφωνεί με την άποψη του Προέδρου της ΤΕΔΚ. Ωστόσο, στο Δημοτικο Συμβούλιο τονίστηκε ότι το Πλωμάρι πρέπει να είναι η έδρα του νέου Δήμου για πολλούς και σημαντικούς λόγους, ιστορικούς, πολιτιστικούς, τουριστικούς, αλλά και ως πατρίδα των παραδοσιακών προϊόντων του ούζου και της ελιάς.
     Με την εισήγηση του Δημάρχου, Δημήτρη Βαρβαγιάννη συμφώνησε και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με ορισμένες παρατηρήσεις που κατατέθηκαν από τον επικεφαλής, Παναγιώτη Θεοδωρίδη.

     Ο Δήμαρχος Πλωμαρίου

     Σε δήλωσή του στα “ΑΙ.Ν.” ο Δήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς λάβαμε την ίδια απόφαση με αυτή που είχαμε λάβει και παλιότερα και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η έδρα του νέου διευρυμένου Δήμου θα πρέπει να είναι το Πλωμάρι. Πρέπει παράλληλα να διαμορφωθεί μια συνολική πρόταση για το Νομό, βάσει των κριτηρίων που έχει θέσει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία των νέων, ενισχυμένων και μεγαλύτερων Δήμων μπορεί να είναι καλύτερη αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις».

     Ναι και από τον Δήμο Ευεργέτουλα

     Ναι στην πρόταση Ζαμτράκη είπε κατά πλειοψηφία και το Δημοτικό Συμβούλιο Ευεργέτουλα όπου τέθηκε το θέμα. Δηλαδή και ο Δήμος Ευεργέτουλα συμφώνησε στην συνένωσή του με τους Δήμους Πλωμαρίου, Γέρας, Αγιάσου και Πολιχνίτου, αλλά αφού προηγουμένως ξεκαθαριστεί και διασφαλιστεί ο τρόπος λειτουργίας των νέων μεγάλων Δήμων. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, η πρώτη και βασικότερη προυπόθεση που πρέπει να τεθεί απ’ όλους τους Δήμους είναι η κατανομή θεσμοθετημένων πόρων που θα λαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μπορεί να λειτουργήσει, εκτός από τα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως παλιότερα το ΕΠΤΑ ή τώρα το “Θησέας”. Ακόμη τονίστηκε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία μεγάλων, ισχυρών και αυτόνομων Δήμων αποτελεί η πρόσληψη μονίμου προσωπικού που θα τους στελεχώσει επαρκώς.

     Σε ό,τι αφορά το θέμα της έδρας, δεν πάρθηκε κάποια απόφαση, αλλά συμφωνήθηκε ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί μεταξύ των Δημάρχων αφού προηγουμένως καταλήξουν σε κοινή απόφαση για την συνένωση.

     Ο Δήμαρχος Ευεργέτουλα

     «Λέμε ναι στην συνένωσή μας με τους άλλους Δήμους που πρότεινε και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, αλλά η κυβέρνηση οφείλει πριν προχωρήσει σ’ αυτή την μεταρρύθμιση να ξεκαθαρίσει τους πόρους που θα δίνονται στους νέους Δήμους αλλά και το προσωπικό που θα πρέπει να τους στελεχώσει», τόνισε ο κ. Πολυπαθέλλης και συνέχισε: «Αν δεν δεχτούμε την εφαρμογή του “Καποδίστρια ΙΙ” και αποφασίσουμε να παραμείνουμε ως έχουμε, τότε θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε την πρόταση του ΙΤΑ και πλέον δεν θα έχουμε επιλογές. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε πρώτη φάση όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού μεταξύ μας ποιες συνενώσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν για να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στην ΚΕΔΚΕ τον Ιανουάριο».
.
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση