Τα δικαιώματα του δημότη (Β' ΜΕΡΟΣ)

Θέματα σχετικά με την διοικητική μεταρρύθμιση
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12124
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Τα δικαιώματα του δημότη (Β' ΜΕΡΟΣ)

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

Δικαιώματα.jpg
     ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

     Του Στέλιου Ε. Παππά

     Είχα αναφερθεί στο πρώτο μέρος «Ν. Π.» (27-2-2007) στα δικαιώματα των δημοτών που είχαν κατοχυρωθεί με παλαιότερους Νόμους κι υποστήριξα ότι υφίστανται μόνο «στα χαρτιά», εξηγώντας τους λόγους. Το ίδιο, δυστυχώς, θα ισχυριστώ και για τα πρόσφατα, που θεσπίστηκαν με τον Κώδικα Δήμων - Κοινοτήτων (Ν. 3463, ΦΕΚ 114 / 8-6-2006):
νης και μακάρι να βρει μιμητές


     Λαϊκή συμμετοχή

     Το 6ο μέρος του προαναφερθέντος Κώδικα αναφέρεται στην τοπική δημοκρατία. [Και δημοκρατία, ως γνωστόν, είναι « το πολίτευμα όπου όλοι οι πολίτες έχουν λόγο και αποφασίζουν για τα θέματα της πολιτείας».) Ο Νομοθέτης, συγκεκριμένα με το άρθρο 214, παρ.1, στηρίζει την ελπίδα του στις δημοτικές αρχές, για να προωθήσουν τη λαϊκή συμμετοχή στις τοπικές υποθέσεις, την ευαισθητοποίήση και οργάνωση των δημοτών και κατοίκων για την έρευνα, τον εντοπισμό την καταγραφή και την επίλυση των προβλημάτων και αναγκών των κατοίκων των τοπικών διαμέρισμάτων (...)».

     Οι ίδιες (οι δημοτικές αρχές) διασφαλίζουν το δικαίωμα πρόσβασης όλων των δημοτών και κατοίκων στη χρήση των υπηρεσιών που παρέχουν και στην πληροφόρηση και μεριμνούν για τη διαρκή βελτίωση τής διαφάνειας της δράσης τους ( παρ.2 ). Κι ακόμη διαβουλεύονται με τους κατοίκους των περιοχών τους για θέματα που τους αφορούν.

     Επίσης με ευθύνη των αρμόδιων οργάνων κάθε Δήμου μπορεί να καταρτίζεται Χάρτα των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των δημοτών και «Οδηγός του δημότη».

     Αναφορές και προτάσεις

     Κατοχυρώνεται το δικαίωμα των δημοτών να καταθέτουν αναφορές και ερωτήσεις για την ενημέρωσή τους σε αποφάσεις που τους ενδιαφέρουν κι η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να τους απαντά μέσα σε προθεσμία 30 ημερών.

     Επίσης διασφαλίζεται το δικαίωμα των δημοτών να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων. Κι αυτές συζητούνται υποχρεωτικά στο συμβούλιο (δημοτικό ή τοπικό), εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον 25 άτομα.

     Επιπλέον εξασφαλίζεται από τα παραπάνω συμβούλια πλήρης πληροφόρηση για τα κάθε είδους προβλήματα της περιφέρειάς του (άρθρο 215).

     Κι αναμφίβολα στην άμεση εξυπηρέτηση και πληροφόρηση τού δημότη στοχεύει το υπό σύσταση «Γραφείο τού Πολίτη» τού Δήμου Μυτιλήνης και μακάρι να βρει μιμητές.

     Δημοψηφίσματα

     Με το άρθρο 216 του Κώδικα παρέχεται το δικαίωμα στις δημοτικές αρχές - με πλειοψηφία 2 / 3 - να διεξάγουν τοπικό δημοψήφισμα, προκειμένου να λάβουν απόφαση σε σοβαρά θέματα που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους.

     [Την πρώτη εφαρμογή της παραπάνω διάταξης θα έχουμε από τον Δήμο Μούδρου, που προγραμμάτισε τις προσεχείς μέρες «δεσμευτικό δημοψήφισμα», στην Παναγία της Λήμνου, για την εγκατάσταση ή μη ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας.]

     Οι δημότες ( και μετά από αίτηση του 1 / 3 ) έχουν το δικαίωμα ανάληψης τέτοιας πρωτοβουλίας μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν την ένωση δήμων.

     Ωστόσο τηρήθηκε, για την αντίθετη πρωτοβουλία των δημοτών, η προεκλογική δέσμευση (σελ. 22} του κυβερνώντος κόμματος που αφορούσε την « Άρση των αδικιών και των κοινωνικών εντάσεων που έχουν προκύψει από τις αναγκαστικές συνενώσεις του προγράμματος «Καποδίστριας» ( με νόμο ή με τοπικά δημοψηφίσματα )» ; Ή ... ίσχυσε το λεχθέν από τον αείμνηστο Αθανάσιο Κανελλόπουλο, το οποίο ελαφρώς παραφράζω: « Ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα, ο κ. Καραμανλής είχε κάνει κάποια γραπτή δήλωση » ;


     Απολογισμός Πεπραγμένων

     Κάθε χρόνο, σύμφωνα με το άρθρο 217, είναι υποχρεωμένη η δημοτική αρχή να κάνει τον απολογισμό πεπραγμένων της σε ό,τι αφορά: 1) την οικονομική κατάσταση, 2) τη διοίκηση τού Δήμου και 3) την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης σε ειδική δημόσια συνεδρίαση μέχρι τέλους Ιουνίου. Κι όχι βέβαια σε ημερομηνία της ... επιθυμίας της !

     Στη συνεδρίαση αυτή όλοι έχουν λόγο, δηλαδή οι δημοτικές παρατάξεις, τα μέλη των δημοτικών & τοπικών συμβουλίων και κάθε φορέας. Καθώς φυσικά κι ο δημότης, ο κάτοικος, αλλά κι ο φορολογούμενος από τον Δήμο έχει το δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό.


     «Συνήγορος για τον δημότη»

     Και τι γίνεται στην περίπτωση που η δημοτική αρχή δεν έχει και πολλή όρεξη να εφαρμόσει τις παραπάνω διατάξεις ή ... κάνει πως τις αγνοεί;

     Υπάρχει ο « Συνήγορος για τον Δημότη » που θα του συμπαρασταθεί, εφόσον το αίτημά του είναι δίκαιο και νόμιμο, αρκεί να επικοινωνήσει μαζί του: Τηλέφωνο: 210 728 96 00, φαξ : 210 7292129, ταχ. δ/νση: Χατζηγιάννη Μέξη 5, Τ. Κ.111 28 ΑΘΗΝΑ (3ος όροφος). Και για περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο: http://www.synigoros.gr


      «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» 5 Μαρτίου 2007 | «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» 13 Μαρτίου 2007
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση